sâmbătă, 23 martie 2013

Placinte tip pizza coapte fara ulei

Am vazut niste placinte rumene si pufoase la Lory(Bucatareasa vesela) si mi-am zis sa ma pun sa fac si eu ,dar nu aveam urda:-(,asa ca, am cotrobait prin frigider,am gasit niste salam,niste cascaval si am zarit cum sta mandru si ketchup-ul meu de casa pus asta-vara.
Hmmm,ce sa fie ,ce sa fie si dintr-o data mi-am amintit ca am mancat mai demult la o prietena ceva grozav si am hotarat:placinte tip pizza sa fie!!!!!
Nu am mancat niciodata placinte coapte fara ulei...Doamne ce-am pierdut!!!...sunt un deliciu!!!Jumate din aluat am facut tip pizza, iar cealalta jumate, cu cartofi rantaliti si salam uscat crocant.
Umplutura sau adaosurile difera,puteti pune si ciuperci prajite sau tot felul de sunci si salamuri...ramane sa alegeti voi:-),dar sa tineti cont de un lucru: sunt suuuuuuuuuuuuuuuper bune!!!!
S-aveti spor !

Ingrediente:
Aluat
-1 kg. faina
-2 oua
-3 linguri zahar
-50 gr. drojdie
-1 lingurita sare
-50 ml. ulei
-600 ml. apa calduta
Umplutura:
-150 gr.cascaval felii
-150 gr.salam cu sunca
-100 ml.ketchup
Cartofi:
-500 gr.cartofi fierti in coaja
-150 gr.salam uscat
-1 ceapa potrivit de mare
-ulei
-sare si piper


Mod de preparare:
1.Punem intr-un vas mai mare faina cernuta,apoi sarea si cele doua oua batute.
2.Dizolvam drojdia in putina apa ,punem zaharul si amestecam pana la omogenizare.
3.Turnam lichidul peste faina si incepem sa framantam usor turnand treptat cate putina apa .Trebuie sa obtinem un aluat cu o consistenta elastica, dar in acelasi timp pufos.
4.Adaugam uleiul si mai framantam energic inca o data pana totul este bine incorporat.
5.Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa stea la dospit pana isi dubleaza volumul.
6.Dupa acest timp rasturnam aluatul din vas pe masa de lucru si il rupem in 15 bucatele egale.Le dam o forma usor alungita si le lasam sa mai stea la dospit inca vreo 15 minute.


7.Pudram apoi masa cu faina ,intindem pe rand fiecare bucata in forma dreptunghiulara(aproximativa) si incepem sa le umplem asa:
Placinte pizza:
8.Ungem o jumatate din suprafata de aluat cu putin ketchup,apoi asezam doua felii de cascaval si deasupra presaram cubulete de salam cu sunca.
9.Inchidem ca un portofel,presam bine marginile si le lasam sa stea 5 minute la odinha.
Intre timp umplem si restul placintelor de acest fel,cam 8 bucati,daca vreti sa faceti ambele variante,adica si cu cartofi.


Placinte cu cartofi:
10.Intr-o tigaie punem la calit in putin ulei ceapa.Adaugam apoi salamul taiat cubulete.


11.Lasam putin sa se prajeasca si apoi adaugam cartofii fierti si dati prin razatoarea mare.Potrivim gustul cu sare si piper si amestecam bine pana totul este bine omogenizat.
12.Punem 2 linguri bune de cartofi pe o jumatate din aluat,inchidem bine si presam marginile.La fel procedam si cu restul bucatelelor de aluat.Le lasam la odihna 5 minute,dupa care intindem placinta in foita foarte subtire...cine le doreste mai crocant,daca nu, le puteti lasa asa.


13.Punem pe foc o tigaie de fonta, sau alt fel de tigaie cu peretii grosi ,fara ulei si o lasam la incins.
Cand este fierbinte,reducem focul la  minim si punem placintele pe rand la prajit .Cand sunt rumene pe o parte,cu o spatula le intoarcem si punem inapoi capacul.


14.Cand placintele sunt rumen aurii le scoatem si le servim calde alaturi de ketchup sau smantana.
Pofta mare va doresc!!!
Placinte tip pizza:-)



Placinte cu cartofi si salam uscat:-)

8 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...