luni, 19 noiembrie 2012

French Bakery ,''Pain d'epi''-pentru Inspiration food marathon,by Electrolux

French Bakery...asta este cea de-a treia tema data de Electrolux in cadrul concursului ''Inspiration Food Marathon''.Mi-a placut asa de mult tema asta!!!Am pregatit ca reteta principala la aceasta editie o paine super gustoasa,''pain d'epi'' sau ''paine spic de grau''.M-a incantat foarte tare,este ceva deosebit,dar cel si cel mai mult mi-a placut aerul si tenta aia frantuzeasca pe care ne-a dat-o toata aceasta pregatire si mi-ar fi placut sa-i zic ''francais boulangerie'',suna asa de frumos...dar am vrut sa pastrez titlul temei date.Toata familia m-a ajutat la sedinta foto,dar si la mancat:-))))Le multumesc frumos pentru ajutor!Multumesc si tie Adriana pentru scafa:-))))
Ne-am distrat si am facut un picnic pe cinste,a fost o zi pe care nu o voi uita in graba.
Daca va place si voua,daca am reusit sa va fac sa simtiti si voi aerul frantuzesc al unei boulangerie francaise,atunci astept cu mare drag comentarii aici pe blog si like si comentarii, AICI pe facebook.
Va multumesc mult!
Bonne journée a tout le monde ;)

''Pain d'epi'' sau.....''Paine spic de grau''
Ce este painea Epi?
In franceza ''epi'' este un cuvant folosit pentru a descrie floarea graului.Cuvantul ''pain'' este traducerea cuvantului ''paine '' in franceza.
Painea Epi este un  fel de paine clasica facuta foarte des de brutarii francezi.Este foarte practica la picnicuri,deoarece cei care mananca au nevoie de bucati de paine si pot sa rupa cu multa usurinta ''boabele spicului de grau'' din care este formata,fara sa faca mizerie.Poate fi considerata o delicatesa in multe brutarii alaturi de varietatea larga de paini originale frantuzesti,de la rolele mici si pana la franzelele cele mai mari.
In mod obisnuit brutarii folosesc aluatul de bagheta pentru a face franzelele epi.Un aluat de calitate buna va face ca paine subtire sa aiba o crusta crocanta si cu un miez aerat in interior.In multe brutarii aluatul este lasat la dospit peste noapte astfel incat el primeste o aroma complexa si usor acruta.
In timpul sarbatorilor painea epi este gasita in forma de coronita si pregatita asa,este mult mai decorativa.
Ca multe alte varietati de paine frantuzeasca,paine epi are cel mai bun gust cand este proaspata.Pe masura ce se invecheste,painea va incepe sa aiba un gust vechi,ranced,textura va deveni mai intai gumoasa,cauciucata si apoi uscata si neplacuta fapt pentru care este recomandat ca painea sa se pastreze in pungi de hartie.Daca este pusa in cuptor la uscat,painea poate fi folosita pe a face crutoane si pesmet.
Pentru ca este o paine obisnuita,clasica,poate fi facuta cu usurinta si acasa.
si din proprie experienta va zic ca este usor sa faci paine epi acasa si in plus...merita!Este o aparitie stilata si  la petreceri,unde poate fi servita alaturi de o multime de creme sau gustari.
Savurati!
Reteta apartine Juliei Child.
Ingrediente:
-7 gr.drojdie uscata
-620 gr.faina pentru paine
-2 lingurite de sare
-300 ml.de apa calduta(70 grade)   
Mai avem nevoie de:
-putina faina de malai pentre copt

Mod de preparare:
1.Punem faina,drojdia si sarea intr-un castron si adaugam 300 ml.de apa calduta .
-Framantam totul pana se formeaza o bila si daca simtiti ca aluatul este putin prea dens si mai cere apa,mai puteti adauga inca 50 de ml.Am facut aceasta remarca deoarece depinde si de tipul de faina.
-Framantam 1 minut apoi lasam aluatul sa se odihneasca cam 5 minute.
-Incepem din nou sa framantam cam 1 minut si apoi iar lasam aluatul in repaus 5 minute.
-Il mai framantam din nou 3 minute,apoi iar repaus 2  minute,dupa care il framantam iar pana aluatul devine elastic,are un aspect fin si nu se lipeste de mana.Cand are aceste descrieri,este gata.
2.Dam aluatului forma unei bile,il asezam intr-un castron si acoperim castronul cu o folie.Il lasam la dospit,la loc cald,pentru 50-60 de minute sau,pana isi dubleaza volumul de 1.5 ori.


3.Dupa ce timpul de dospire a trecut,rasturnam aluatul pe masa pudrata cu putina faina.Pudram si aluatul ca sa nu se prinda de maini.

4.Cu ajutorul degetelor intindem usor aluatul in forma de dreptunghi.
-Aducem partea de jos a dreptunghiului,in sus(-pana  la mijloc-)si cea de sus,in jos(-pana o acopera pe cea de jos-).
-Dupa ce avem format acest dreptunghi,repetam aceeasi procedura inca odata,dupa care formam aluatul din nou intr-o bila si il  lasam sa mai stea la dospit cam 1.30 ore,sau pana isi dulbeaza volumul.

5.Dupa ce a crescut foarte bine,incepem prin a pudra o suprafata cu faina ca sa nu se prinda aluatul de maini.


6.Impartim aluatul in trei bucati.Presaram peste fiecare bucata de aluat rupta putina faina cat sa nu se prinda de mana si ii dam forma unei bile.


7.Punem bila pe masa si cu mainile pudrate cu faina incepem incet  sa presam aluatul si sa il dam o forma ovala.
-Apoi incepem sa il impaturam asa:aducem partea de jos putin catre centru  si presam usor.
-Aducem apoi partea de sus in jos,spre centru si inchidem bine presand cu degetele.Acesta va fi partea de jos a baghetei epi.
-Prindem bagheta formata cu mana si o alungim usor.O lasam apoi sa se odihneasca putin.


8.Dupa ce i-am dat un moment de respiro,continuam sa alungim bagheta pana devine subtirica.Ar fi foarte indicat daca am face operatiunea de alungire treptat sa ii  dam aluatului timp sa se odihneasca de cateva ori.Nu e nevoie sa ne luptam cu aluatul,este mai bine daca facem totul treptat.


9.Dupa ce bagheta este alungita atat cat ati dorit sau,cat este dimensiunea tavii,asezati bagheta in tava
in care urmeaza sa o dati la cuptor si in care ati pus o hartie pergament pudrata cu putina faina de malai.
-Cu o foarfeca de bucatarie taiem aluatul la 45 de grade,dar nu prea adanc,doar la suprafata.
-Scoatem in afara o data in stanga,o data in dreapta,fiecare crestatura rezultata.Taiem pana ajungem la capatul baghetei.


-Cum spuneam,de Sarbatori francezii dau painii epi forma unei coronite.Am facut si eu coronita epi asa:

Am mai facut:
-paine neagra:

-batoane integrale cu seminte:

-paine spic cu faina integrala:

Dupa ce toate sunt gata:
10.Pornim cuptorul la 230 grade Celsius.
-Punem o tava goala dedesuptul gratarului unde urmeaza sa punem tava cu paine in cuptor si turnam repede in ea o cana de apa fierbinte.
-Punem tava cu paine si inchidem repede usa.Aburi vor ajuta ca bagheta sa prinda o culoare frumoasa.
-Coacem painea pentru 30 de minute sau,pana are au culoare rumena,aurie.
11.Cand este gata serviti pain d'epi dupa cum va place.Eu dupa sedinta foto am servit-o la un picnic alaturi de familia mea.A fost delicioasa...pe cuvant!!!!
                                                                       Pofta buna!             
Acum va invit cu mare drag in brutaria mea franceza sa savurati o paine epi si nu numai:-))!!!
Enjoy!                  
Si sa mai continuam.....

Si va invit la un picnic unde pain d'epi a fost vedeta:-))))
Va multumesc pentru vizita!!!!!

64 de comentarii:

  1. M-ai lasat fara cuvinte... din simpla reteta de paine ai reusit sa faci adevarate opere, imi venea sa le mananc pe toate, chiar daca este doar paine... DEOSEBIT ceea ce faci, felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Olimpia!
      Intradevar o paine aspectuoasa iti deschide alftel apetitul:-)

      Ștergere
  2. De incercat NEAPARAT!
    Eu iti multumesc pt.reteta si iti doresc multa bafta in concurs!
    Din partea mea, premiul I !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am ramas fara cuvinte, foarte frumoasa prezentarea cam asa am muncit si eu ieri la deliciosenia de cozonac al tau, in fiecare zi astept o reteta de la tine succes in tot ce faci. GABI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi ma bucur ca ti-a placut cozonacul!
      Multumesc pentru cuvintele frumoase de apreciere!
      Te astept cu mare drag pe la mien oricand:-)

      Ștergere
  4. Julia Child ar fi mandra de tine! O asemenea prezentare doar tu ai fi putut nascoci. Ai transformat reteta asta simpla intr-o sarbatoare a painicilor cu coroana de spice de grau. Felicitari!
    Norocul tau ca n-a aflat lumea locul tau de picnic, ca ai cam fi fost asaltata de degustatori. :))
    Bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rita ca de obicei am magulest cu cuvinte frumoase!
      V-as fi primit cu mare drag pe toti.Poate candva o vom pune de un picnic:-)
      Multumesc frumos!

      Ștergere
  5. Angelica ... ESTI UN INGER DE ARTISTA !!!! Incredibil de frumos si de profesional !!! Bravo ! Sunt f.bucuroasa ca te am pe lista de fb... o saptamana spornica !! Petronela

    RăspundețiȘtergere
  6. e belea !!! esti fantastica...nu am cuvinte !!! Franta ar fi mandra.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu sunt destule cuvinte de lauda pentru ceea ce faci tu!E GENIAL!!
    Fotografiile sunt wow iar produsele finite sunt....perfecte!Atata talent intr-un om nu am mai intalnit de multa vreme!
    Felicitari!
    Sper din inima sa castigi caci chiar meriti! :*
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi mult Alina!
      Laudele tale intotdeauna ma onoreaza!
      Te pup:-)

      Ștergere
  8. ce frumusica e painica ta! pe cuvant ca mi-ar fi placut si mie sa particip la picnicul tau. Ba chiar sunt invidioasa pe participanti ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari,Angelica pentru rabdare si talent!M-ai impresionat cu adevarat,se vede ca pui multa pasiune in ceea ce faci.Multa bafta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. oh, ce painici superbe! minunata coronita si superba fotografia cu bicicleta!
    Succes draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fotografia cu bicicleta mi-e tare draga si mie:-)
      Mersi mult Emily!

      Ștergere
  11. FELICITARI!!!!! O prezentare de exceptie!

    RăspundețiȘtergere
  12. Incredibil ce puteti face voi !!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Pozele tale m-au dus direct in Franta! Pacat ca trebuie sa ma intorc inapoi:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai surprins starea pe care am vrut sa o exprim!
      Mersi!

      Ștergere
  14. Angelica totul arata perfect !! imi place cum ai aranjat si ai gandit aceasta tema propusa !! Mi-ar fi placut sa fiu si eu printre degustatori :0Imi inchipui ce fericiti au fost cu asa bunatati !! Bafta multa!!:*:*
    Lory - Bucataresele Vesele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Candva Lory rezolvam si partea cu degustatul:-)
      Mersi mult draga mea prietena!

      Ștergere
  15. Sunt fara cuvinte! Daca spun ca sunt impresionat.. ar fi prea putin spus
    Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din nou m-ati magulit cu asa frumoase cuvinte:-)
      Multumesc frumos!

      Ștergere
  16. Felicitari din suflet Angi draga!! Esti o adevarata comoara la casa omului!!! Pozele sunt de exceoptie, preparatele pe masura!! Multa bafta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte frumos ,bravo,iuliana bacos

    RăspundețiȘtergere
  18. Multe sortimente de paine si toate foarte bune! Totul e frumos aici la tine, Angelica!

    RăspundețiȘtergere
  19. Arata foarte bine painica si ma gandesc ca este si buna, mai ales ca este dupa reteta Juliei Child (mi-a placut filmul!). Fotografiile sunt excelente si de data aceasta, bravo, Angelica!

    RăspundețiȘtergere
  20. Bravo, bravo, bravo !!!
    Pentru tot...pentru prezentare pentru idee, pentru poze , pentru....
    Esti fantastica ! M-ai uimit , ce fain poate sa arate o...paine ! Dar ce paine !
    Si uite asa am fost si eu , putin, in Franta , alaturi de tine si de celelalte fete care participari la acest maraton.
    Inca o data felicitari !
    Te tzuc cu drag Angi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi si io tare mult Sidy!
      Te mai astept cu mare drag oricand!
      Te tzuc1

      Ștergere
  21. Doamne, fata draga, ce-i aici? Pentru o clipa am crezut ca am ajuns la Paris! Cata munca si ce frumos e totul, painicile, pozele, decorul, superb, felicitari si mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  22. Familia Muresan te sustine!

    RăspundețiȘtergere
  23. Wow! Cum arata toate!!! Ati fost la picnic, i-ai dus si pe copii, imbini utilul cu placutul, business cu pleasure. Super mamica, super bucatareasa, super fotograf, de 3 ori femeie! Chiar de mai multe ori daca stau sa-ti numar calitatile. Bravo! Sunt sigura ca vei ajunge departe, vad ca nu te lasi, si bine faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma las Dana...nu ma las,ca tare mult imi place culinareala:-)
      Ma straduiesc si io cum pot sa fie bine in toate partile!
      Mersi mult!

      Ștergere
  24. Cum am spus si pe FB, totul la superlativ! Bravo draga Angi, te pupa Angi de Arad! :))))

    RăspundețiȘtergere
  25. Ai imbinat excelent gatitul cu fotografia, ai toata admiratia mea. Bravo, meriti sa castigi concursul cu "magna cum laude". Cristina

    RăspundețiȘtergere
  26. Frumoase painici, frumoase fotografii. Intr-un cuvant...Bravo! Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  27. Pornesc deja la o plimbare in aer curat prin Franta impreuna cu STEFI.Nu mai trebuie sa luam bilete de avion. Arata fabulos. Ideea e senzationala Painicile retrezesc amintirile legate de bunicile noastre si a lor paine coapta pe vatra. BRAVO.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ti-a mai dor de painea bunici pregatim din nou una de asta frantuzeasca si ne-am scos,ok?
      Mersi mult1

      Ștergere
  28. Răspunsuri
    1. Da,aveti dreptate.
      Reteta este adaptata si am omis sa trec gradele Celsius.
      Am sa modific in grade Celsius si anume 230.
      Multumesc frumos pentru atentionare.
      Va mai astept cu drag pe la mine:-)
      Cele bune!

      Ștergere
    2. multumesc si eu pentru reteta.in momentu' asta pregatesc si eu aluatul.sper din tot sufletu' sa-mi iasa cum trebuie.am trecut de prima faza,acum las aluatul 1 ora la dospit.

      Ștergere
    3. pff...ceva de vis.cu reteta asta la dispozitie numa' o sa imi ingras familia.O iesit extraordinar de bune.Pe o 'bagheta' am pus seminte de in,mac si floarea soarelui si a iesit de vis.Mersi inca o data pentru reteta si felicitari pentru poze.

      Ștergere
    4. Ma bucur ca va place!Este o paine sanatoasa...numa' buna de servit toata ziua in casa!
      Eu va multumesc pentru vizita si va mai astept cu drag pe la mine:-)
      Cele bune!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...