miercuri, 4 iulie 2012

Flori de dovlecei umplute cu spuma de somon

Flori comestibile de tot soiul au inceput sa-si faca aparitia in castroanele de salata ale lumii,de la nasturel si pana la panseluta. Pentru mine si nu numai,regina acestor flori ramane insa cea de dovleac.Aroma delicata vesteste fructul in care urmeaza sa se transforme.Florile de dovleac au culori frumoase care variaza intre galben si portocaliu si constituie un adevarat deliciu.Fiind perisabile sunt un articol de lux,de care trebuie sa ne bucuram atat cat putem. Dupa indepartarea pistilului si a staminelor, florile se spala si se sterg cu grija.
Francezii prepara ''beignets de fleur de courgette''(gogosi din flori de dovlecei).Ei le acopera cu un strat subtire de aluat preparat din faina,oua si lapte,si apoi le prajesc scurt in friteuza,iar rezultatul este delicat si crocant. 
Italienii umplu florile cu un amestec gustos de pesmet,branza ricotta,parmezan ras,ou batut,usturoi si ierburi aromate proaspete. 
Gradinarii amatori sfarsesc intotdeauna prin a recolta prea multi dovleci toamna.Poate ca ar trebui sa ii incurajam sa-si stranga recolta mai devreme,promitandu-le ca ii vom scapa de cateva flori. Nici bine au aparut, ca eu deja am dat iama prin ele:-)Am pregatit si eu prima portie din acest an de flori de dovlecei umplute cu spuma de somon...delicios.
Cu siguranta ca voi mai face si alte feluri,dar,deocamdata astept ca florile sa se deschida mai tare.
Enjoy!
Ingrediente:4 portii
Pentru.umplut:
-8 flori de dovlecei feminine
-sare si piper
Pentru.ciuperci:
-200 gr.ciuperci champignion albe sau brune(eu nu am gasit brune,mi-ar fi placut mai mult)
-1 catel de usturoi
-putin ulei
-sare si piper
-putina verdeata
Pentru.spuma de somon:
-300 gr. somon proaspat
-200 gr. smantana grasa
-putina boia
-condiment pentru peste Kotanyi(sau doar sare)
Pentru.sosul de portocale:
-1 kg. portocale
-2 cepe
-2 crengute de cimbru
-2 frunze de dafin
-50 ml.de vin alb
-20 ml.otet de vin alb
-foarte putina nucsoara
-400 ml.supa de peste(eu am fiert spinarea de la peste)
-100 ml.smantana grasa
-50 gr.unt
-sare si piper
-1-2 lingurite de amidon
-frunze de patrunjel(mi-ar fi placut coriandru,dar nu am gasit)
Pentru.decor:
-8 flori de dovlecei masculine
-3 oua
-3 linguri de faina

Mod de preparare:
1.Pentru sos stoarcem portocalele si punem sucul rezultat intr-o oala.Adaugam ceapa taiata fideluta.Punem apoi crengutele de cimbru,foile de dafin,otetul,vinul,nucsoara,sare,piper si supa de peste.Punem pe foc pana ramane o treime din cantitatea initiala.
2.Dupa ce a scazut la o treime,punem untul,smantana,verdeata(nu trebuie taiata,e doar pt.gust) si mai lasam sa dea cateva clocote dupa care luam vasul de pe foc.Strecuram sosul in alta craticioara,il punem din nou pe foc si adaugam amidonul dizolvat in putina apa rece.Mai dam iar cateva clocote pana prinde consistenta,apoi il luam si il punem deoparte la cald.
*Acest sos este un concentrat de arome care mai de care mai placute si imbietoare.

3.Desfacem florile masculine usor,le indepartam pistilul si le intindem pe o tava in care am pus hartie cerata.Le ungem cu albusurile batute spuma si amestecate cu faina.
4.Asezam apoi o alta foaie de hartie cerata si o tava mai mica deasupra lor sa le tina presate.Le dam la cuptor pt.3-5 minute la foc iute sa se usuce.Cand sunt gata le dezlipim cu grija de pe foaie.Vor rezulta niste flori presate crocante.


5.Somonul il taiem in bucati mai mici si il dam printr-un robot cat sa se marunteasca.Dupa aceea il trecem print-o sita foarte fina.Amestecam piureul rezultat cu smantana,condiment de peste,si putina boia.

6.Desfacem usor si florile feminine,le indepartam pistilul si le umplem cu spuma de somon cu ajutorul unui pos.Rasucim usor varfurile florilor si apoi le punem la fiert intr-o oala cu apa fierbinte si sare.Lasam florile(dar la foc moderat sa nu clocoteasca)pt.aproximativ 3 minute.Dupa ce le scoatem le dam iar cu putina sare si cu piper.

8.Curatam ciupercile si le taiem lame daca sunt mai mari,sau le lasam intregi daca sunt mai maruntele.Le punem intr-o tigaie cu putin ulei,cu usturoiul taiat,cu sare si cu piper.Le punem la foc si le calim 5-10 minute.Cand sunt gata punem si patrunjel tocat marunt.


9.Incepem sa asezam pe farfurie cateva ciupercute apoi,flori de dovlecei umplute cu spuma de somon si putin din sosul matasos.
Garnisim totul cu cateva fire de chives,verdeata si feliute de portocala.
Pofta buna!


7 comentarii:

  1. Asta da reteta...de pe alt taram!Felicitari!Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ramas fara cuvinte, reteta e bestiala, plina de culori , pozele sunt super, prezentarea de milioane!! Totul arata super bine! Felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poliana multumesc frumos si tie.Ma bucur ca-ti place:-)
      Te pup!

      Ștergere
  3. Multumesc frumos de aprecieri si de invitatie!!!!
    Ne auzim:-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...