luni, 25 iunie 2012

Caramel cu coacaze si vanilie

Mammmma ...cred ca am facut o pasiune pentru caramel de cand cu  Provocarea Dulce Romanie  gazduita de Andie in luna aceasta.Nu eram mare prietena cu el ,insa de ceva vreme incoace subconstientul meu il tot cere in orice desert.Ba mai mult ,cere si modificari...asa ca m-am pus pe treaba si caramelului simplu i-am dat o tenta fructata.Wauuu,ce savoare,ce aroma...e de vis!
Prima tura de caramel cu fructe am mancat-o goala pe biscuiti si abia apoi am facut alta pentru o reteta pe care urmeaza sa o prezint zilele urmatoare.
Cate ceva despre acest caramel cu fructe...in cazul meu este caramel cu coacaze rosii (proaspat culese de la tara) parfumate cu seminte de vanilie.Se mai poate face cu zmeura,cirese,visine,merisoare,afine sau orice alt fruct doriti.Diferenta intre ele cred ca va fi durata tratamentului termic, in functie de cantitatea de apa continuta de fiecare fruct.Am sa incerc si cu alte fructe si o sa revin cu impresii.
Pentru moment, mai jos aveti varianta mea cu coacaze rosii.A iesit un caramel perfect, ferm,dar in acelasi timp moale si maleabil chiar si atunci cand este abia scos din frigider.Are o aroma fructata intensa confera un gust foarte placut.
Este topping-ul sau umputura perfecta pentru o multime de deserturi.Daca e usor incalzit poate imbogati gustul si aspectul inghetatelor sau sorbeturilor.
Asadar,pentru ca ''e prea bun,prea de la tara''...:-)))....nu ratez ocazia si trebuie obligatoriu sa trimit acest caramel cu coacaze si vanilie lui  Andie  pentru Provocarea Dulce Romanie  .
Atat dragilor,cand aveti fructe,nu ezitati sa incercati bunatatea asta.
Enjoy!

Ingrediente:
Pasta de coacaze:
-1 pastaie de vanilie
-300 ml. frisca
-170 gr. zahar
-180 gr. coacaze zdrobite
Caramel:
-400 g zahar
-140 g unt
-300 ml. smantana pentru fisca(30 %grasime)

Mod de preparare:
Pasta de coacaze:
*In primul rand pregatiti-va toate ingredientele la indemana!
1.Taiem pastaia de vanilie in doua si scoatem semintele.Zdrobim bine coacazele si le punem deoparte.
2.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
3.Cand zaharul incepe sa se inchida la culoare,incepem sa amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana  pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.

4.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam frisca amestecata cu semintele de vanilie.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia  balonasele si aburi care  sunt fierbinti.

5.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet,moment in care luam de pe foc si lasam sa se raceasca 5 minute.
6.Adaugam apoi coacazele zdrobite si punem din nou la foc mic,dar sa nu fiarba tare.Amestecam din cand in cand pana compozitia incepe sa se lege si sa se inchida la culoare.Va dura undeva in jurul a 15-20 de minute si va avea o consitenta grosuta.Luam de pe foc si strecuram printr-o sita fina ,dupa care punem pasta rezultata deoparte sa se raceasca.Cand va fi rece va arata asa:

*Intre timp pregatim caramelul :
7.Punem intr-o cratita zaharul si il caramelizam pana se topesc toate granulele de zahar.
8.Dupa ce zaharul s-a topit si a capatat o culoare aurie, adaugam untul taiat cubulete si amestecam bine pana se topeste. 
9.Adaugam apoi smantana lichida.La pasul asta trebuie sa avem grija deoarece aburii care se vor ridica sunt foarte fierbinti.Lasam pe foc mic pana caramelul incepe ingroase mai bine amestecand din cand in cand.
Odata ce ajungem la o consistenta cremoasa,oprim focul,caramelul este gata si va arata asa:

11.Adaugam pasta de coacaze la caramel si amestecam usor pana este incorporata si totul omogenizat uniform.Arata asa:


12.Acum caramelul cu coacaze si vanilie este gata sa il puneti in borcane si sa il folositi pentru orice desert doriti.Il puteti pastra multe saptamani.
Enjoy!!

Note pentru un caramel reusit:
Deci,cand pregatim caramel este bine sa:
  1. Avem o grija deosebita deoarece caramelul este mai fierbinte decat o apa clocotita si poate cauza arsuri grave.
  2. Incercam sa folosim o cratita cu diametrul mai mare pentru a usura uniformizarea caramelului. De asemenea cratita sa fie si mai inalta pentru ca sa nu dea pe margini in momentul in care adaugam ingredientele lichide.
  3. Pastram la indemana un bol cu gheata sau apa foarte rece daca cumva va picurati si va ardeti din greseala.
  4. Tinem caramelul pe foc pana in momentul in care capata o culoare auriu inchis.Daca il tineti prea mult sau la foc mai iute ,caramelul poate fi compromis.Daca incepe sa scoata fum,isi va schimba culoarea si gustul si in acest caz nu mai poate fi consumat.
  5. Putem face doua tipuri de caramel: uscat -unde zaharul este doar caramelizat pana se topeste;sau ud-unde peste zaharul caramelizat sunt adaugate unul sau mai multe ingrediente lichide.
  6. Este important sa facem un caramel bun.Unul care nu are culoarea auriu inchis va fi doar dulce si deloc gustos si unul care este caramelizat prea tare va avea un gust amarui si o culoare inestetica,deci                 va fi inutilizabil.
  7. Daca cumva caramelul vi se taie ,puteti sa il dregeti punand cratita in apa rece si amestecand energic pana incepe sa se lege...trucul asta il stiu de la Gaby ;-)))
                                                                   Bafta si spor va doresc!

2 comentarii:

  1. Ce nebunie de caramel!!Cred ca e super delicios!O sa-i placa mult lui Andie! ;) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O-ho...sper sa-i placa Alina!Este grozav,aroma aia de fructe il face mai...special.
      Pup.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...