sâmbătă, 31 decembrie 2016

Tort '' Bomba de ciocolata umpluta cu o crema fina si usor acrisoara de branza inobilata cu ananas si merisoare''

Ador simplitatea si eleganta acestui tort, dar cel mai mult imi place aspectul aerat al cremei,
alaturi de avalansa de arome care te izbesc de prima data ce te apropii de el.
Am incercat fara urma de regret, o combinatie indrazneata a aromelor pe care sa o poarte acest tort:ciocolata, insotita de o crema fina cu ananas de la Sun Food si merisoare care sa fie in asentimentul gusturilor mereu la moda: ciocolata si fructe.
Fructele sunt ingredientele cele mai simple, dar care mie mi-au creat o dependenta .Probabil e de vina consistenta lor crocanta-elastica pe care o savurez inca de la prima imbucatura.
Foile de blat dau o nota densa, moderna, pe cand crema ne aduce un iz mai vintaje, ca sa-i zic asa.
Totul este mascat sub un nor matasos de ciocolata.
E un tort special, de neegalat si destul de greu de povestit fara a folosi cuvinte precum divin, minunat sau senzational, dar, cred ca trebuie neaparat sa gustati ca sa intelegeti ce spun.
Am catalogat aceasta bomba de ciocolata ca fiind o delicatesa.
Gustul fiecarui tort este unic, fiind acela care pune degustatorul in dificultate, de aceea am mers pe ideea ca tortul va arata frumos , dar nu ajunge! Tortul trebuie sa fie si cu adevarat delicios! 
Abia atunci stiu ca tortul este perfect!

Ingrediente:
Blat:~2 bucati
-175 gr. unt foarte moale
-200 gr. faina
-200 gr. zahar tos
-4 oua mari
-3 linguri de cacao
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-1 1/2 lingurita praf de copt
-75 gr. lapte batut sau iaurt
-2 lingurite esenta de vanilie
-2 linguri otet
-1 praf de sare
Mai avem nevoie de:
-putin unt pentru uns tavile
-faina pentru pudrat tavile
-amidon pentru pudrat formele
-folie alimentara pentru tapetat formele
Crema:
-150 ml. frisca
-200 gr. ciocolata alba tocata fin
-coaja rasa de la 2 portocale
-200 gr. crema de branza
-4 linguri cu zahar praf
-100 gr. merisoare uscate
-100 gr. ananas Sun Food taiat cuburi marunt si stors bine
-2 linguri de cognac
-1 lingura de zahar
Ganache de ciocolata:
-100 gr. ciocolata neagra tocata fin
-200 gr. ciocolata cu lapte tocata fin
-250 ml. frisca
-1 lingura esenta de vanilie
Decor:
-50 gr. ciocolata alba
-1 lingura frisca lichida
-merisoare
-bombonele stelute
-praf argintiu

Mod de preparare:
*Incepem sa pregatim blaturile asa:
1.Pornim cuptorul la treapta medie (160 grade) si il lasam sa se incinga.
2.Ungem cu unt si pudram apoi faina in doua tavi cu diametrul de 20-25 cm.
3.Pregatim doua castroane identice rotunde si bombate cu diametrul de 16 cm.(ale mele au fost de plastic).Le imbracam peste tot cu folie alimentara.Le pudram cu putin amidon si apoi le scuturam bine de surplus.Le punem deoparte.
4.Punem intr-un castron mare toate ingredientele si cu o lingura de lemn, sau cu un tel, amestecam lejer totul pana obtinem un amestec omogen.

5.Impartim compozitia rezultata in mod egal in cele doua tavi pregatite anterior.
6.Dam tavile la cuptor la temperatura specificata mai sus pentru 45 de minute.
7.Cand timpul a trecut si blaturile au trecut testul scobitorii, le scoatem si le lasam cam 2-3 minute sa se tempereze.
8.Rasturnam blaturile pe un gratar si apoi, cu foarte mare grija le luam si le punem in castroanele rotunde si bombate pregatite mai sus.
9.Presam usor cu mana in asa fel incat blaturile sa ajunga pana pe fundul castronului.Nivelam acum cat blatul este inca cald si partile laterale in asa fel incat sa aiba un aspect uniform.
10.Dupa ce am terminat de asezat blaturile in forme, le punem deoparte si le lasam la racit, sau le putem da chiar la frigider.

*Acum ne pregatim sa facem crema pentru umplutura.Procedam asa:
1.Punem ciocolata alba intr-un bol.
2.Punem frisca intr-o cratita impreuna cu coaja de portocala rasa.O punem la foc domol, chiar foarte incet, pana frisca incepe sa se infierbante, dar, avem grija sa nu dea in fiert.

3.Cand frisca este fierbinte o turnam peste ciocolata alba.Amestecam cu un tel pana aceasta devine o crema fina si lucioasa.
4.Intr-o tigaie punem ananasul, zaharul si cognacul.Dam tigaia pe foc si lasam la foc mediu sa dea cateva clocote pana scade tot lichidul, apoi punem merisoarele si mai dam 1 minut pe foc.
5.Cand este gata, luam tigaia de pe foc si o punem deoparte sa se raceasca.

6.In alt bol punem crema de branza si o batem putin pentru a se aera.
7.Adaugam zaharul pudra, mai amestecam putin, apoi punem si crema racita de ciocolata alba.Adaugam merisoarele si ananasul imbatate in cognac si apoi, cu o spatula si cu miscari usoare incepem sa amestecam si sa incorporam totul pana obtinem o crema pufoasa.
8.Cand am terminat dam amestecul la frigider cam pentru 15-20 de minute.

*Acum incepem asamblarea bombei de ciocolata:
1.Dupa acest timp scoatem crema si incepem sa umplem scobiturile celor doua blaturi.Ungem un strat destul de generos si deasupra celor 2 sfere penrtu a face priza buna si a se lipi intre ele.
2.Cand am terminat de umplut, dam ''mingea'' rezultata la rece pentru inca 20 de minute.

*Incepem sa pregatim si crema ganache:
1.Punem frisca intr-o cratita impreuna cu esenta de vanilie.O punem la foc domol, chiar foarte incet, pana frisca incepe sa se infierbante, dar, avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand frisca este fierbinte o turnam peste ciocolata neagra si cea cu lapte.Amestecam cu un tel pana obtinem o crema fina si lucioasa pe care o dam apoi la rece pentru cel putin 20 de minute.

*Incepem decorarea exterioara.Procedam asa:
1.Dupa ce bomba si ciocolata ganache au stat putin la frigider, le scoatem si incepem sa  imbracam tot exteriorul ''bombei'' in ganache de ciocolata neagra.Ne ajutam de un cutit sau de o spatula.
2.Cand am terminat de intins ganache-ul de ciocolata pe toata suprafata, asezam la topit pe baie de abur ciocolata alba pusa intr-un castron impreuna cu frisca.Cand este fluida, turnam in varful tortului rezultat putina ciocolata si lasam sa se prelinga in jos, de jur imprejur.
3.Decoram in varful cu merisoare, stelute de zahar sau, alte decoratiuni comestibile de care aveti, sau de care vreti.
4.Cand am terminat, dam bomba rezultata la rece pana in momentul servirii.
S-avem pofta si un an minunat!!!
Nota:Reteta este marca Good Food Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...