luni, 30 martie 2020

Spirale cu ananas Sun Food si stafide, aromate cu scortisoara si lamaie

Bine v-am găsit prieteni dragi!
Sunt sigură ca toată lumea e bine, așa că, neapărat vă îndulcesc cu ceva delicios. Este vorba despre spirale cu ananas Sun Food și stafide, cu iz de scorțișoară și glazură fină cu aromă de lămâie. Eh... Cum sună?
Apetisant, nu-i așa?Nu aveți multă treabă la ele, mai greu este de așteptat ca ele să dospească, în rest... floare la ureche. Nu cred că pot explica în cuvinte ce miros ispititor a fost în bucătăria mea când am copt aceste minunății, v-aș fi vrut pe toți la mine ca să vă convingeți. Dar, cine se încumetă la aceste spirale, cu siguranță îmi va da dreptate.
Încă ceva dragilor.... acum că timpul liber este mai din abundență, puteți face mai multe porții de spirale și să le congelați. Când vă este poftă de ceva dulce, scoateți cateva spirale de la congelator, le dați la cuptor până sunt rumen aurii, și apoi aveți cel mai rapid și delicios desert ever. Metoda mea de congelare am expus-o în rețetă.
Acestea fiind spuse, nu uitați să dați fuga până în magazinul virtual www.sunfood.ro să vă luați conservele necesare, sau pe pagina lor de Facebook. 
Enjoy!


Ingrediente:
*Pentru aluat:
-450 gr. făină albă
-2 lingurițe drojdie uscată
-50 gr. zahăr alb
-1 1/2 linguriță zahăr brun
-1/4 linguriță de sare
-1/2 linguriță esență de vanilie
-120 ml. lapte
-120 ml. apă
-50 gr. unt
-1 ou
*Pentru umplutură:
-1 conservă de ananas Sun Food
-150 gr. zahăr (dacă aveți puneți 100 gr. zahăr brun+50 gr. zahăr alb)
-2 lingurițe scorțișoară
-100 gr. stafide
-2 lingurițe sirop de arțar, sau miere
-50 gr. unt topit
*Pentru glazură:
-350 gr. zahăr praf
-2 lingurițe lapte
-2 lingurițe zeamă de lămâie
-1/4 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:
*Pentru început:
1.Pornim cuptorul la încălzit, la 200 grade.
2.Pregătim o tavă ceramică, (sau orice altă tavă) cu dimensiunea aproximativă de 28/20 cm. și o tapetăm cu hârtie de copt. O punem deoparte.

*Pregătim aluatul pentru spirale;
1 Într-un bol mare de mixer, combinăm făina cu cele două feluri de zahăr și sarea.
2 Într-o cratiță, la foc mic, încălzim laptele, apa și untul, dar să nu dea în fiert. Adăugăm drojdia și amestecăm ușor până aceasta se dizolvă complet.
3 Lăsăm să stea cam 10 minute, după care, turnăm lichidul obținut peste amestecul de făină.
4. Adaugăm oul și esența de vanilie.Mixăm la viteză mică doar până se leagă, apoi mixăm timp de 3 minute la viteză medie până la omogenizarea completă.Trebuie să obținem un aluat potrivit de moale, nelipicios, ușor elastic și mătăsos.
5.Acoperim vasul cu o folie alimentară și îl așezăm într-un loc cald la dospit, până își dublează volumul.

*Pregătim umplutura în timp ce aluatul crește;
1.Desfacem conserva de ananas Sun Food și o scurgem bine de zeamă.
2.Luăm fiecare bucată de ananas și o tăiem în cubulețe potrivit de mari, după care, stoarcem foarte bine de zeamă bucățile rezultate, cu mâinile.
3.Punem siropul de la conserva de ananas Sun Food la încălzit până se înfierbântă bine. 4.Adăugăm în sirop stafidele și le lăsăm la hidratat aproximativ 15 minute. După acest timp, le stoarcem bine de zeamă cu mâinile.
5.Într-un bol potrivit de mare punem zahărul și scorțișoara.
6.Adăugăm stafidele, ananasul Sun Food, turnăm siropul de arțar(sau mierea), jumătate din cantitatea de unt topit, esența de vanilie și amestecăm pentru a se combina. Punem deoparte.

*Pregătim spiralele:
1.Când aluatul a crescut suficient, îl rasturnăm pe o suprafață de lucru ușor pudrată cu făină.
2 Cu o sucitoare întindem aluatul în formă de dreptunghi.
3.Pensulăm toată suprafață aluatului cu cealaltă jumătate din cantitatea de unt topit.
4.Punem apoi toată umplutura și o întindem uniform peste aluat, lăsând aluatul pe margini liber aproximativ 1 cm.
5.Începem să rulăm pe lat aluatul, strângând ușor, dar nu foarte tare.
6.Cu un cuțit foarte bine ascuțit, neted, tăiem ușor, dar ferm, ruloul format, în 8-10 felii de grosime uniformă.

7.Punem spiralele formate, în tava pregătită anterior. Acoperim tava cu o folie de plastic ușor unsă cu ulei, apoi o așezăm într-un loc cald pentru a dospi.
8.Când rulourile si-au dublat mărimea, după aproximativ o jumătate de oră, dăm tava la cuptor.

Note:

  • Aici intervin puțin deoarece am încă o variantă pentru voi, mai exact cea de congelare a acestor spirale. 
  • După ce ați urmat toții pașii până în acest moment, așezați numărul de bucăți de spirale pe care doriți să le congelați într-o tavă și le dați la cuptor cam 10-15 minute, doar până aluatul este ușor ferm, însă spiralele vor rămâne tot albe. Scoatem tava, o lăsăm să se tempereze, apoi așezăm tava la congelator. 
  • Când spiralele s-au congelat de tot, le luăm și le așezăm în pungi și le dăm din nou la congelat. Pot sta la congelat și până la 2 luni. Când dorim să servim ceva dulce, le scoatem, le dezghețăm în frigider și apoi le coacem cam 15 minute până sunt rumen aurii. Atât! 

*Revenim la treburile noastre și procedăm în continuare asa:
9.Coacem totul timp de 20-25 de minute, până spiralele au o culoare rumen aurie.

*Pregătim glazura cu puțin timp înainte ca rulourile să iasă din cuptor.
1.Într-un bol mic, amestecăm zahărul praf, cu laptele, esența de vanilie, zeama de lămâie și agităm cu un tel până se omogenizează totul.Dacă doriți glazura mai subțire, sau mai groasă, ajustați-o cu puțin zahăr, sau lapte.
2. Imediat ce rulourile ies din cuptor le glazurăm din abundență deasupra cu acest topping.
3.Le servim calde, sau reci, pe loc, sau peste câteva zile, dar în acest caz le acoperim bine cu folie de plastic.
Poftă mare vă doresc!

Un comentariu: