Nuca este printre preferatele mele și de fiecare data savurez cu plăcere un desert cu nuca.
Caramelul este de asemenea un component care mă încântă foarte mult.
Ce a ieșit în final este de vis:gust, savoare, textura cremoasa....per total un deliciu:)
Blatul alb:
-3 oua
-6 linguri de apa
-6 linguri de zahar praf
-6 linguri de faina
-1 praf de copt
-putina sare
-50 gr. nuca macinata
-3 linguri zahar
Chessecake cu cacao si nuca:
-1 kg. branza de vaci, sau crema de branza
-4 oua
-200 gr. zahar
-1/2 lingurita pasta de vanilie
-2 linguri de faina
-1 lingura amidon
-3 linguri de cacao
-50 gr. smantana
-150 gr. nuca macinata prajita putin
Caramelul cu nuca:
-300 gr.zahar
-250 ml. frisca lichida
-100 gr. unt
Stratul de nuca:
-150 gr.nuca macinata
-100 gr.zahar
-1 varf de cutit pasta de vanilie
Mai avem nevoie de:
-400 ml. frisca
Decor:
-100 gr.nuca macinata
Mod de preparare:
*Pentru început pregătim blatul alb.Procedam așa:
1.Pornim cuptorul sa se incalzeasca.Ne pregatim o tava cam de 30/35 cm. tapetata cu hartie cerata.
2.Cernem intr-un vas faina impreuna cu praful de copt si putina sare.
3.Punem intr-un castron albusurile de ou, adaugam apa si batem totul bine pana obtinem o spuma.
4.Adaugam zaharul.Continuam sa batem pana zaharul se topeste de tot si spuma este tare, lucioasa si sta pe tel.
5.Adaugam galbenusurile, amestecam usor, apoi punem pe rand amestecul de faina si cu un tel, cu miscari usoare de sus in jos, omogenizam totul.
6.Turnam compozitia in tava pregatita anterior, nivelam usor cu o spatula si deasupra blatului presaram nuca macinata amestecata cu zaharul.La fel, nivelam usor.
7.Dam tava la cuptor la foc mediu spre iute pana prajitura este aurie si trece testul scobiturii.
8.Cand este gata, o scoatem si o lasam sa se raceasca.
*Acum pregătim chessecake-ul:
1.Punem brânza intr-un castron și o mixam bine împreună cu zaharul.
2.Incorporam pasta de vanilie amestecand apoi lejer cu o spatula.
3.Adăugăm pe rand ouale.
4.Punem faina cernuta împreună cu cacaua, amidonul, nuca și amestecăm.In final punem smantana si mai amestecam din nou pana la omogenizarea completă.
5.Tapetam aceeasi tava in care am copt si blatul alb cu hartie cerata si turnam compoziția pentru chessecake.
6.Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 45 -50 de minute, sau pana chessecake-ul este bine patruns și trece testul scobitorii.
7.Scoatem tava si o lasam sa se raceasca complet.Abia apoi scoatem blatul din tava.
*Pregatim caramelul cu nuca asa:
1.Punem intr-o cratita zaharul si il caramelizam pana capata o culoare aurie.Cand s-a topit si este fluid il luam de pe foc si adaugam frisca si untul.
2.Omogenizam usor, apoi punem cratita din nou pe foc.
3.Fierbem usor la foc mic pana incepe sa faca bulbuci si pana caramelul capata o consistenta groasa, densa, undeva in jur la 15-20 de minute.
4.Dupa ce s-a ingrosat luam vasul de pe foc si il acoperim cu o folie alimentara.
5.Il lasam sa se tempereze.
*Frisca:
1.Turnam frisca intr-un vas și o mixam bine pana ne rezulta o spuma tare.
1.Tapetam tava în care am copt blaturile cu folie alimentara peste tot inclusiv pe margini.
2.Punem prima foaie de blat alba cu nuca in sus și întindem peste ea jumătate din cantitatea de caramel.
3.Nivelam bine peste tot apoi asezam blatul de chessecake.
4.Apăsam ușor cu mainile si apoi turnam ce-a de-a doua jumătate de caramel.
5.Peste el presaram stratul de nuca amestecata cu zahar si esenta.
6.Nivelam frumos peste tot apoi punem frișca bătută.
7.O intindem în strat egal peste tot și deasupra, în final, decoram cu nuca măcinată.
8.Dam tava la rece pentru cel puțin 3-4 ore.
9.Când prăjitură s-a răcit o tăiem în bucăți potrivit de mari.
Servim prajitura rece...dar foarte rece, este absolut delicioasa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu