Luna lui Făurar este spre sfârşite, iar primăvara, aproape.
La 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, ziua în care păsările îşi fac cuiburi iar tinerii, “ochi dulci”.
Luna lui Făurar este considerată capricioasă: când plânge, când râde, când viscoleşte, când se năpusteşte gerul spunându-se că Februarie se luptă cu Martie care a luat cu împrumut câteva zile de la fratele său mai mare.
Dragobetele fiind o sărbătoare a îndrăgostiţilor, de aici şi expresia “Dragobetele sărută fetele”. Cât despre bărbaţii însuraţi, se zice că, în această zi, nu este bine să le supere pe femei! “Nu e bine să te cerţi cu soţia în casă nici c-o altă femeie, că-ţi merge rău.
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi.
Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.''
~~~~
~~~~
Deci, ce sa mai zic?Este o zi plina de semnificatie care merita sarbatorita cu ceva dulce si bun.
Eu va propun ''Bomboane uriase de ciocolata, umplute cu fructe tropicale caramelizate si crema'' , sau mai pe scurt ''Bomboane Tropicale'', perfecte pentru aceasta zi.
Ciocolata, o umputura cu fructe exotice si o crema fina, parfumata...aceste sunt ingredientele alese de mine pentru a da forma si gust unor inimioare dulci si aspectuoase.
Daca v-am convins ca este desertul ideal pentru aceasta zi, va propun sa le pregatiti si voi.
Gasiti conserva de Fructe tropicale si multe alte delicioase conserve sanatoase pe site-ul www.sunfood.ro, dar si pe pagina lor de facebook.
Gasiti conserva de Fructe tropicale si multe alte delicioase conserve sanatoase pe site-ul www.sunfood.ro, dar si pe pagina lor de facebook.
Iubiti-va mult nu doar de Dragobete, ci in fiecare zi!
-400 gr. ciocolată neagră
-30 ml. friscă lichida
-1/2 linguriță esenta de vanilie
Umplutura:
-1 cutie fructe tropicale Sun Food
-50 gr. zahar brun
-1 varf de cutit pasta de vanilie
-20 ml. rom
Crema:
-100 ml. frisca lichida
-100 gr. capsuni
-50 gr. zahar
-3 gr. gelatina
-1/2 linguriță esenta de vanilie
Decor:
-50 gr. ciocolată
-bomboanele inimioară colorate
Mod de preparare:
*Pregătim formele inimioare de ciocolată;
1.Pentru inceput punem ciocolata la topit pe baie de abur împreună cu frisca si cu esenta.
2.Dăm focul la minim si lasam ciocolata pe baie de abur până se topeste si ne rezulta o pasta potrivit de groasa.
3.Când ciocolata are un aspect matasos, usor fluid, este gata si luam vasul de pe foc.
4.Ajutandu-ne de o pensula mare, ungem cu ciocolată topită o forma din silicon cu 8 cavități in forma de inimioară.
5.Pensulam toata scobitura formei pe toate părțile.S-ar putea ca ciocolata sa alunece putin de pe margini deoarece ciocolata nu face priza cu siliconul, dar nu este nicio problema, vom retusa formele mai încolo.
6.Dam tava la congelator pentru 5 minute, apoi o scoatem si mai pensulam locurile unde ciocolata lipseşte.
7.Cand formele sunt perfect captusite peste tot, dăm din nou tava la congelator pentru alte 15 minute.
*Intre timp pregătim umplutura:
1.Cu un decupator mic in forma de inimioară, decupam foaia de pandispan.
Nota:*Mie mi-au iesit 12 bucăți dintr-o foaie.
2.Desfacem cutia de fructe tropicale si o scurgem bine de zeama.
3.Fructele le punem intr-o tavă mica si si siropul il putem servi...nu mai avem nevoie de el.
4.Adăugăm peste fructe zaharul, romul si pasta de vanilie.
5.Dăm tigaia la foc mediu si lasam sa se caramelizeze încet fructele.
6.Când lichidul scade, fructele se îmbracă în zahărul caramel rezultat si au culoare mai aurie, luam 7.tigaia de pe foc si o lăsăm sa se răcească complet.
* Pregătim crema;
1.Batem frisca spuma.
2.Capsunii ii tăiem in 4, ii punem intr-un castron si ii zdrobim bine cu zaharul si esenta ajutandu-ne de un tel.
Nota:*Daca avem capsuni congelat trecem peste pasul cu taiatul fructelor.
3.Punem gelatina in putina apa rece si o lasam 5 minute sa se umfle.
4.Dupa acest timp punem vasul la foc mic si il lasam pana gelatina se înmoaie si se transforma in lichid.
Nota:*Urmărim acest pas cu mare grija ca gelatina sa nu dea in fiert.
5.Tragem vasul de pe foc si il lăsăm sa se raceasca.
6.Turnam gelatina rece peste capsuni, amestecăm lejer si apoi adăugăm frisca pe rand, la fel amestecand lejer pana la omogenizarea completa.
*Când este gata si crema începem sa asamblam inimioarele.Procedăm asa:
1.Scoatem tava cu cojile de ciocolată de la rece.
2.Punem in fiecare cavitate cate o lingura de amestec de fructe tropical si presam usor cu o linguriță.
3.Deasupra punem cate o linguriță de crema de capsuni.Nivelam lejer peste tot cu o spatula fina.
4.Cu grija punem apoi peste crema o bucata de inimioara din pandispan.Presam foarte lejer.
5.Pensulam suprafata foii de pandispan cu pasta de ciocolata topită, nivelam lejer si apoi dam tava la frigider pana a doua zi, sau cel putin pentru 4 ore pana bomboanele se racesc complet.
*Dupa acest timp ne pregătim sa le decoram.
1.Scoatem tava de la rece si luam bomboanele din forma.
2.Le așezăm pe o bucata de hartie ceartă.
3.Topim ciocolata pentru decor pe baie de abur.
4.Când ciocolata este fluidă o lasam putin sa se tempereze si apoi o turnam intr-un cornet de hartie.
5.Cu miscări rapide facem filigran de ciocolată deasupra bomboanelor.
6.Presaram bomboane decorative de zahar in forma de inimioara (sau orice alta forma doriti) si apoi dam bomboanele putin la rece cât sa se întărească ciocolata.
7.Servim bomboanele ambalate sau asezate in hartiute drăguțe din hartie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu