sâmbătă, 21 decembrie 2013

Casuta din turta dulce~Gingerbread House

In timpul secolului al 13-lea, turta dulce a fost adusa in Suedia de catre imigrantii germani.Calugaritele suedeze pregateau turta dulce pentru a trata indigestiile in anul 1444.Apoi a devenit un obicei in a pregati turta dulce, a o picta cat mai frumos si a o atarna la geamuri ca si decoratiuni.De aceea de Craciun, turtei dulci i se acorda o atentie speciala.Casutele construite din ea sunt o adevarata delectare culinara.
De atunci, turta dulce este des pregatita iar farmecul si placerea de a o gati continua si in zilele noastre!
Enjoy!

Ingrediente:
-300 gr. unt
-450 gr. zahar brun
-3 cesti de sirop de artar
-200 ml. smantana subtire
-2 lingurite ghimbir razuit
-2 lingurite de scortisoara pudra
-2 lingurite cuisoare macinate
-1 lingurita cardamon
-1 1/2 lingurita nucsoara macinata
-1/2 lingurita coaja rasa de portocala
-2 linguri de bicarbonat de sodiu
-1.5 kg de faina de grâu
-1 ou

Mod de preparare:
1.Amestecam zaharul cu untul pana devin spuma.Adaugam oul,siropul si continuam sa mixam pana sunt bine incorporate.

2.Separat amestecam ingredientele uscate si le dam prin sita.Incorporam incet si pe rand amestecul de faina la cel de unt.Prima data ne folosim de o spatula apoi ne ajutam de maini si framantam bine pana ne rezulta un aluat potrivit, ca si de biscuiti.

3.Impartim aluatul in 2-3 bile mai mici, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pana a doua zi.
Aluatul astfel infoliat poate fi pastrat la rece pana la doua luni.
Eu dupa ce am scos aluatul de la rece am procedat asa:
-am pudrat suprafata de lucru cu faina,am intins aluatul si am decupat cu un cutit bine ascutit toate laturile si geamurile casutei.M-am ajutat de un sablon din hartie;



-apoi, ca sa completez decorul, pe langa casuta am facut si o bancuta;


-dupa ce toate bucatile au fost date la cuptor si dupa ce s-au racit, am lipit toate laturile casutei cu zahar caramelizat pentru ca face priza foarte repede;


-am lasat casuta sa se raceasca, dupa care am ornat-o cu bezea de albus batut cu zahar si apoi cu bombonele;
-am lasat-o pana a doua zi sa se usuce complet, apoi,pe un blat de lemn, am lipit tot cu bezea de ou toate piesele pentru a compune un cadru de iarna mirific.


Fiecare poate sa-i dea ce aspect doreste.Prima mea casuta din turta dulce arata ca in pozele de mai jos.
Delectare placuta si...pofta buna!
Craciun fericit!

11 comentarii:

  1. Cit de minunat arata!
    Parca te astepti sa apara Hänsel și Gretel printre braduti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de frumoasa este! Felicitari, Angelica!!!
    Nu m-as incumeta la asa ceva, toata admiratia mea! <3

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata super super super!!!!!!!!!!!!!! Craciun Fericit si tie, alaturi de cei dragi! te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Wowww! Angiii! Cea mai frumoasa casuta din povesti pe care am vazut-o vreodata! Geniala esti scumpo! Sarbatori cu bucurie alaturi de cei dragi! Ruxy

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumooos ! Imi plac pozele mult, parca-s facute seara tarziu, in mijlocul naturii, dupa ninsoare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cata migala!Dar a meritat efortul!Arata superb!

    RăspundețiȘtergere
  7. E de vis casuta ta. Love it! Sarbatori dericite sa ai alaturi de cei dragi! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  8. draga angi, se incheie anul si doresc sa ti adresez urari de sarbatori fericite, multa sanatate atat tie cat si familiei tale, la multi ani din toata inima si laaa cat mai multe retete de poveste, stii tu .)
    aurelia

    casuta de turta dulce e superba, ai construit o sa ti ascunzi acolo minunatiile tale culinare?

    RăspundețiȘtergere
  9. Craciun fericit alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu pot sa zic decat ca este minunata. Bravo Angela!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...