In episodul II al calatoriei mele imaginare la Electrolux Taste Festival , concurs organizat de Electrolux, va povesteam despre cum ar arata standul meu culinar Electrolux. In episodul de azi va povestec despre delicatesele care fac obiectul principal al ''Camarii bunicii'', denumire cu care imi promovez standul.
In viziunea mea, povestea suna cam asa:
''Iata-ma ajunsa la Taste Festival of Roma!!!!
Privesc in jur si totul imi e strain ochilor...nu am mai fost niciodata la Roma.Vad frumuseti, simt mirosuri apetisante si traiesc emotii ciudate, nemaintalnite pana acum.Stau si gandesc lung...e real!!!Totul e real!!!!Trec clipe, momente, minute pana reusesc sa ma adun si sa ma trezesc la realitate si-mi spun in gand: heeei!!!...nu mai visa, e timpul sa te apuci de treaba!!!Gandit si facut!!
Ma indrept catre standul meu super frumos amenajat,ca si ograda de la tara.Ce bine arata!!!
Apoi, incep sa imi scot bunatatile si sa le asez frumos in ladite si cosuri pe masa special pregatita.In linii mari...asez pe masa dulceturile, gemurile, pelteaua,magiunul, muraturile, bulionul, sosurile, otetul si uleiurile aromate, siropurile de tot felul, nectar la fel, vinul, tuica de prune, mustul si nu in ultimul rand, zacusca...de vinete, de fasole, de rosii, de ardei si de hribi.
Sa vi le arat si in cateva poze ispititoare:
Sa vi le arat si in cateva poze ispititoare:
~Dulceata,gem,peltea,magiun~
~*~
~*~
~*~
~*~
~*~
~Conserve,muraturi,sosuri diverse~
~*~
~*~
~*~
~*~
~*~
~*~
~Otet si ulei aromat~
~*~
~Sirop,nectar~
~*~
~Zacusca~
siiiiiiiiii....cea din urma
~Zacusca de hribi~
Oooo da!!!cea din urma a castigat detasat fata de restul preparatelor.E asa de buna incat isi merita locul fruntas in a fi preparatul principal a standului meu culinar.
Pe la noi toata lumea este innebunita dupa ciuperci.Ciuperca este un dar al pamantului si o fala a bucatariei noastre.Avem sumendenii si o gasim pretutindeni.Dupa ploaie ies cu duiumul, odata cu mezinul lor sarac, buretele de fag.Dar parca niciuna nu ajunge sa aiba gustul suprem ca si al hribilor.
Satenii petrec zile intregi umbland prin padure dupa hribi care mai de care mai frumosi. E minunata drumetia, dar si mai minunat este produsul finit pe care il fac din ele: zacusca de hribi. Nu cunosc pe nimeni, dar absolut pe nimeni caruia sa nu ii placa zacusca de hribi.Tocmai pentru ca este inexplicabil de buna, am facut-o ''vedeta'' Standului meu culinar. Fiecare borcanel cu aceasta delicatesa va ''purta'' o eticheta ca si cea de mai jos:
Ca sa fac o zacusca de hribi, asa, ca la mama acasa, este musai sa o fac pe pirostrii.Gustul, mirosul, consistenta...nu stiu cum sa va zic dar, parca este altfel si in plus, ciuperca isi pastreaza intreaga abilitate si savoare.
Deci, sa incepem la treaba!
Avem nevoie de :-2 kg.hribi mai tineri, proaspeti
-2 kg.ardei rosii capia
-2 kg.gogosari rosii
-1 kg.ceapa rosie si galbena
-1 kg.morcovi
-800 ml.suc de rosii(sau pasta)
-10-12 foi de dafin
-1 lingurita piper boabe
-1/2 lingurita maghiran
-5-6 crengute de cimbru proaspete
-2 catei de usturoi
-sare dupa gust
-1 l. ulei
- Hribii ii spalam bine, le curatam piciorusele de pamant sau alte impuritati si ii dam prin masina de tocat carne sau prin robot.
- Punem ardeii capia bine spalati la copt pe un gratar sau pe o plita.Cand sunt copti ii curatam de pielita,de cotor si ii tocam marunt.
- Gogosarii ii spalam si ii curatam de cotor.La fel ii maruntim cu un robot.
- Ceapa o curatam si o tocam marunt.
- Morcovii ii spalam, ii curatam si ii dam prin razatoarea mica.
- Intr-o cratita mare punem jumatate din cantitatea de ulei.Adaugam ceapa si o calim pana devine sticloasa si se inmoaie.
- Punem apoi morcovii si ii lasam la calit pana s-au inmuiat si uleiul s-a colorat bine in portocaliu.
- Urmeaza sa punem ardeii capia, gogosarii, piperul, maghiranul, foile de dafin si cateii de usturoi.Calim bine toate legumele in continuare pana lichidul pe care il lasa se evapora si uleiul incepe sa se ridice la suprafata.
- In alta cratita mai mica punem restul de ulei si calim la foc mic hribii tocati.Amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul cratitei.Sunt gata cand uleiul se ridica la suprafata.
- Rasturnam hribii fripti in cratita cu legumele, adaugam bulionul, potrivim gustul cu sare si lasam sa fiarba la foc mic, cam 1-1.5 ore, pana lichidul se evapora, zacusca incepe sa se ingroasa si uleiul se ridica la suprafata.
- Cand este gata o luam de pe foc.Punem zacusca in borcane curate si sterilizate dupa care le capsam.
- Asezam borcanele intr-o cratita mai mare pe fundul careia am pus un prosopel.Turnam apa cam o treime din inaltimea borcanelor si le acoperim cu un alt propsop.Punem cratita pe foc si lasam borcanele la dunst pentru 40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.
- Cand timpul a trecut, oprim focul si lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.A doua zi, completam cu apa si le mai dam inca o data la dunst.
- Dupa ce am terminat de sterilizat toata zacusca si cand borcanele sunt reci, le depozitam intr-un loc rece si intunecos.
La iarna s-aveti pofta mare!!!''
Cum va servesc,cum va ispitesc am sa va povestec in urmatorul episod.
Sa ne auzim cu bine!!!
Felicitari, ai numai lucruri deosebite in camara ta! Ii invidiez pe cei din Roma, care vor gusta din conservele tale.
RăspundețiȘtergereMult succes!
Multumesc tare mult Alexandrina!
ȘtergereTe pup cu drag!
Cand ajungi la Roma...asta nu intra in discutie...arunca o moneda in fantana magica si pentru mine !!! Esti minunata...iar aromele din camara ta sunt visul oricarui Festival.
RăspundețiȘtergereSucces, fata draga!!!
:))))Arunc Alex draga si mai multi:)))
ȘtergereMersi tare mult!
Sincer mi-as dori sa gasesc si eu pe la Festivaluri o camara asa cum mi-am imaginat-o eu...
MI-NU-NAT...Cand ajungi la Roma arunca te rog o moneda in fantana magica si pentru mine!!! Aromele din camara ta isi vor gasi perfect locul la Festival.
RăspundețiȘtergereFata draga, sunt mandra ca te cunosc!!!
Alex io' s si mai mandra ca te cunosc pe tine!!!!!
ȘtergereI pup you!
Perfect!Asta ar fi cuvantul potrivit!
RăspundețiȘtergereSucces!Astept poze din Roma! :*
Alina scumpa multumesc tare mult!
ȘtergereTe puuuup!
Esti super Angelica, minunata prezentarea ta, am citit, am admirat si am ramas cu gandul la borcanele tale. Nu am cuvinte....
RăspundețiȘtergereLorelay multumesc frumos pentru aprecieri!
ȘtergereTe pup!!!
Superb arata standul tau.Preparatele sunt pe masura! Sa nu mai vorbim de zacusca de hribi care si eu o fac ori de cate ori am ocazia.Acum de cand stau in Timisoara mi-e mai greu sa gasesc hribi,dar cu ani de zile in urma mergeam eu in padure dupa ei.
RăspundețiȘtergereMulta bafta in concurs!
Veronica iti multumesc1ma bucur tare ult ca iti place:)
ȘtergereTe astept pe la mine sa culegem ciuperci impreuna!
Puuup!
Felicitari ! standul tau este extraordinar de bogat si frumos prezentat ! Din punctul meu de vedere, toate preparatele tale sant vedete...minunat, minunat !
RăspundețiȘtergereMult spor si mult succes in tot ceia ce faci !
Pupici cu drag !
Lia mersi mult!
ȘtergereDeci toate sunt vedete?Asa sa fie!
Pup cu drag!
Excelent, minunat deosebit de frumos ! Fiecare preparat al standu-lui tau...din punctul meu de vedere, este o vedeta ! Felicitari !
RăspundețiȘtergereSanatate si mult spor in toate !
Pupici !
La fel Lia draga!
ȘtergerePup si io!
Te invidiez, mi-as dori sa locuiesc la tine in camara! Totul e la superlativ, prezentarea e de mare, mare exceptie, la gust nici nu vreau sa ma gandesc, ca te trezesti cu mine la usa! Succes, trebuie sa castigi!
RăspundețiȘtergereVioleta io te astept cu mare drag cu toata familia!Neaparat sa vi si cu copiii ca tare imi doresc sa-i cunosc!
ȘtergereMultumesc tare mult pentru apreciri si ma bucur ca iti place camara mea.
Pup cu drag!
Ai o camara plina de bunatati! Toate arata senzational de bine!
RăspundețiȘtergereZacusca de hribi vreau sa o fac si eu, numai sa gasesc si hribi!
Te pup!
Lavi multumesc mult!
ȘtergereSa ai spor la treaba.
Pup si io!
Ce as mai putea adauga?? Doar ca totul e FABULOS !!! SI ca mi-as dori din suflet sa gust zacusca de hribi.
RăspundețiȘtergereMonya tare mi-as dori si eu sa pot servi pe toata lumea:)
ȘtergereMultumesc tare mult pentru aprecieri!
Pup!
Mi-am incantat privirea cu niste poze de vis. De zacusca ce pot sa zic decat ca este o mare bunatate. Bravo Angela pentru tot ceea ce faci!
RăspundețiȘtergereRocsy iti multumesc!
ȘtergereMereu ai cuvinte frumoase pentru mine.Te pup cu drag!
Oooooo ce de bunatati,care mai de care mai apetisante, nici nu sti pe care sa alegi.Mult succes!Gabriela.
RăspundețiȘtergereGabriela iti multumesc!
ȘtergereTe mai astept cu drag pe la mine.
Pup!
ADOR SA INTRU LA TINE PE BLOG !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult!
ȘtergereTe mai astept cu mare drag oricand.
Cele bune!
Fenomenal arata toate!! Camara ta e plina de bunatati, felicitari esti o gospodina de nota 10+!!
RăspundețiȘtergerePaula multumesc mult!
ȘtergereMa straduiesc si io cum pot.
Te pup!
MI-NU-NAT!! Asa arata totul! De fapt nu ma mira.. asa arata tot ceea ce faci tu aici!
RăspundețiȘtergereSimona multumeeesc!
ȘtergereEsti mereu atat de atenta la munca mea si intotdeauna ai cuvinte de apreciere.
Te pup cu drag!
O prezentare de exceptie asa cum te-am stiut. Prezentarea preparatelor ii va da pe spate chiar si pe italieni. Mult succes si drum bun spre Roma!
RăspundețiȘtergereSara&Mike multumesc frumos!
ȘtergereAprecierea dumneavoastra ma onoreaza!
Cu stima!