vineri, 31 august 2012

Zarzavat pentru ciorbe, sau...un fel de vegeta cruda la borcan

Zarzavat pentru ciorbe, sau un fel de vegeta cruda la borcan mult mai aromata si mai sanatoasa.
Ciorbe, tocanite, fripturi, sau orice alt preparat va trece prin cap poate fi inmiresmat si imbogatit cu acest zarzavat minune.
Eu il fac an de an si aduce un mare plus mancarurilor casei.
Cu incredere inainte...s-aveti spor!!
Ingrediente:
-1.5 kg. ardei rosii si verzi
-1 kg. ceapa
-1.5 kg. morcovi
-1 kg. telina radacina
-1 kg. patrunjel radacina
-500 gr. pastarnac radacina
-1 bucata potrivita de praz
-500 gr. rosii depelate
-3 catei de usturoi
-1 nucsoara
- 3 crengute de cimbru uscat
-2 frunze mari de leustean
-2 foi de dafin
-1 lingurita rasa de piper boabe
-1 litru ulei
-7 pastile de aspirina
-sare
Nota:cine doreste poate pune si verdeata tocata marunt

Mod de preparare:
  • Spalam si curatam toate legumele.Le maruntim intr-un robot fiecare separat.
  • Apoi in doua cratite impartim uleiul.Intr-una punem la calit ceapa, prazul si ardeii si in alta cratita punem radacinoasele.
  • Le punem la foc mic pe foc si le lasam sa se caleasca incet pana uleiul iese la suprafata si zeama lasata de legume scade.Amestecam din cand in cand.
  • Combinam cele doua compozitii apoi punem si rosiile.
  • Intr-un saculet de tifon punem usturoiul, nucsoara, crengutele de cimbru, frunzele de leustean, piperul boabe si foile de dafin.Inchidem saculetul si il punem in cratita.
  • Dam cratita inapoi la foc mic si lasam sa fiarba incet pana scade sosul format, amestecul se ingroasa.Totul dureaza in jur de o jumatate de ora, timp in care mai amestecam sa nu se prinda de fund.
  • Dupa acest timp indepartam saculetul, punem aspirina zdrobita si facuta praf, sare dupa gust cat sa fie usor sarat si mai lasam sa fiarba cam 10 minute amestecand constant.
  • Cand este gata, punem zarzavatul fierbinte in borcane curate, le sigilam capacele si le punem apoi la sterilizat intr-o cratita in care am pus apa pana a ajuns la gura borcanelor.Lasam sa fiarba la foc potrivit 30 de minute din momentul in care apa a inceput sa fiarba.Dupa acest timp oprim focul si le lasam sa se raceasca in apa in care au fiert.
  • Le punem la pastrat in camara si la iarna...in mancaruri cu ele:-))
                                                                Pofta mare va doresc!

11 comentarii:

  1. Sa stii ca iti fur ideea, daca am timp fac saptamana viitoare! Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. E o idee minunata! Vegeta ma duce cu gandul la E-uri si tu ai o bunatate aici!

    RăspundețiȘtergere
  3. da .. da... da ... super reteta....si sa stii ca si io am lingura ca a ta !!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Angelico, sa stii ca ma bate gandul sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa te bata gandul cat de tare si s-o faci ca e tare buna!!!
      Astept impresii :-)Pup.

      Ștergere
  5. Eu fac reteta aceasta de cativa ani si este minunata,,eu pun si verdeata,,astfel nu mai congelez patrunjelul si leusteanul.. Succes cu blogul ,avem multe de invatat!!

    RăspundețiȘtergere