In momentele toride ale unei zile incarcate de vara nu stiu ce poate fi mai potrivit si racoritor decat un sirop de menta cu lamaie....wauuu parca numai scriind ii simt deja aroma placuta si mentolata :-)))
Partea buna (pour moa) este ca atunci cand soarele dogoritor va insista sa ma incalzeasca, eu voi tot mai racorita deoarece m-am ''dotat'' si mi-am preparat un sirop de menta de nota 10...si ce bun a iesit!!!
Puneti-va si voi pe treaba si faceti-va cateva sticlute, nu veti regreta.Nu va ia mult timp si veti fi multumiti de fiecare data cand veti deschide sticluta, fie pentru o bautura racoritoare, fie ca veti da o aroma mentolata unui desert de senzatie.
N-as sti sa va spun cat termen de valabilitate are pentru ca il fac pentru prima data, dar sterilizat bine, nu vad de ce n-ar rezista timp indelungat, ba chiar sa-l prinda si primi fulgi de zapada in camara.
Enjoy!
Eh, acestea fiind zise va indrum sa procedati asa:
*Adunam(sau cumparam):
-2 manunchiuri zdravene de menta
*Punem la indemana si :
-1 kg. de zahar
-1 litru de apa
-1 lamaie
-un varf de scobitoare de colorant verde
*Optional:
-1/2 lingurita esenta (tinctura) de menta pentru cei care doresc o tenta mult mai mentolata
Atat!
*Apoi incepem la treaba:
1.Spalam menta, o uscam, apoi o maruntim bine cu un robot sau o taiem in bucati micute.
2.O amestecam cu o treime din zahar si o lasam sa stea cam 1-2 ore pana se inmoaie zaharul, amestecand din cand in cand.
3.O punem apoi intr-o cratita suficient de incapatoare si turnam pe ea trei sferturi din cantitatea de apa cat sa o acopere.Punem peste si lamaia feliata.Dam totul la fiert, la foc potrivit pentru 20 de minute.Dupa acest timp oprim focul, punem un capac si lasam cratita sa stea asa peste noapte.
4.A doua zi strecuram totul bine printr-un tifon.
5.Punem siropul rezultat intr-o cratita si adaugam restul de apa si de zahar. Punem cratita la fiert pe foc.Fierbem pana incepe sa se lege siropul si scade cam la jumatate.
6.Cu orice soi de menta vom face acest sirop, cand va fi gata, culoarea nu va fi verdele acela intens si placut ''din revista, din poza'' cu care suntem obisnuiti, ci un verde mai maroniu, mai pal.Pentru ca si aspectul sa fie echivalent cu gustul, punem chiar un varf de scobitoare de colorant verde (daca doriti, eu am pus).Abia acum culoarea va fi irezistibila.Tot acum se adauga si esenta (tinctura) de menta daca doriti un gust fooooooarte pronuntat de menta, dar asta cine doreste.
7.Dupa ce am terminat toate acestea strecuram siropul in sticlute prin tifon.Facem acest pas din nou pentru a elimina eventualele impuritati ramase.
8.Apoi il sterilizam bine punand sticlelutele intr-o cratita cu apa pana apa ajunge la gura sticlelor.Fierbem totul de trei ori cate o jumatate de ora (din momentul in care apa a inceput sa fiarba).
9.Gata!Acum etichetam (cine doreste) si punem sticlutele in camara.
Astept impresii de la temerari :-)))
Va pup si mult spor s-aveti!
Pentru a-l ''testa'' instant, pregatiti o bautura racoritoare cu apa de izvor, gheata si lamaie... just like me :-)))
Verdict:de-me-ti-al!!!!
Pofta racoroasa tuturor!!!
Buna ideea!Menta este preferata noastra!Si pozele tale sunt minunate!Cu drag!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereMenta...sanatate curata!
ah ce frumossss si ce buuuuuunnnnnn
RăspundețiȘtergereo sa-l incerc si eu ;) Pupicei
Nu o sa ai de pierdut.Ma bucur ca te-am convins :-)
ȘtergereTe pup.
Foarte racoritor.O zi buna!
RăspundețiȘtergereDa ,asa este.
ȘtergereSeara frumoasa.
Ma tenteaza si pe mine. Foarte interesant, sigur si gustos, de aromat...ce sa mai zic...imi place. Te pup, Nico
RăspundețiȘtergereIncearca Nico!
ȘtergereO sa-ti placa.
Te pup si eu.
L-am facut si eu anul trecut, dar nu a vazut lumina blogului !! ;( Trebuie neaparat sa fac si anul acesta si sa-l si postez !!! E grozav de bun la o multime de deserturi !! ;)
RăspundețiȘtergereSi mie imi place.Astept cu mare drag postarea!
ȘtergereTe pup :-))
Ma bucur ca am gasit blogul tau! Arata superb!!! :D
RăspundețiȘtergereBine ai venit Elena si multumesc!
ȘtergereTe mai astept cu drag pe la mine:-)
multumesc de reteta , o sa incerc , este cam micuta menta mea in gradina , dar astept !
RăspundețiȘtergereCoco mult spor sa ai!
ȘtergereSa vi sa-mi spui daca ti-a placut!
Pupik!
astept menta din gradina , am copiat reteta :)
ȘtergereFataaa, ma omooori!!!!!! vin la tine la un pahar, ce zici? :P te puup
RăspundețiȘtergereDia te astept cu maaaare drag!
ȘtergereSi eu te pup!
Super fain! Eu am facut doar fara colorant, dar ai dreptate, culoarea este irezistibila!
RăspundețiȘtergereMersi mult Alexandrina:-)
ȘtergereColorantul pe care l-am folosit eu este natural,deci nu m-am complexat prea tare ca este nociv.
Azi mai am de pregatit o tura:-)
Pup!
din cate am inteles tu ai folosit colorant praf. oare ii ok daca folosesc lichid?oricum super reteta deabea astept sa o incerc si eu
RăspundețiȘtergereBuna!
ȘtergereBine ai venit pe blogul meu:-)
Cand am facut acest sirop aveam colorant pudra,dar sigur merge si cu cel lichid,caci nu trebuie sa pui mult,de fapt la final vrem doar o tenta mai verzuie nu o culaore stridenta,nu?
Uite aici varianta care m-a incantat cel mai mult,in plus este natural:http://lumeabasmelor.ro/details/1975/colorant-natural-culoarea-menta-verde
Sa ai spor!
Astept cu mare drag impresii!
Cele bune!
Buna Angi,
RăspundețiȘtergereTe rog spune-mi de unde as putea sa iau tinctura de menta? Mi-ar placea aroma mult mai intensa, de esente ma cam feresc.
Pupici
Eu am facut intr-un an si am pus cateva picaturi de ulei esential :)....cam mult, ce-i drept si in vremea aceea nu ma gandeam daca se poate folosi si intern :))
O idee minunata, anul acesta am sa incerc si eu retata. Mai mult ca sigur este excelenta, iar la iarna ne desfatam cu MOHITO.
RăspundețiȘtergereFoarte buna idea cu uleiul esential de menta am folosit si eu si mi.a iesit foarte bun si aromat .. mersii
RăspundețiȘtergereDelicios!
RăspundețiȘtergere