Azi vă aduc o rețetă turcească tradițională care se numește içli köfte...sau, mai pe românește spus, chifteluțe turcești umplute cu carne de vită.
Am tot văzut în filmele turcești aceste minunății și uite că a venit vremea să le fac și eu, căci tare curioasă eram ce sunt aceste chiftele din bulgur.
Este un fel de mâncare comun în bucătăria regională din sud-estul Turciei, unde sunt prezente multe influențe din Orientul Mijlociu. Ele sunt deosebit de celebre în orașul Kilis.
Aceste chifteluțe sunt de obicei servite ca un aperitiv cald.
Bilele de aluat sunt obținute dintr-un amestec de bulgur fin, cartof și condimente.Aceasta este crusta din exterior. Umplutura conține carne de vită, combinată cu nuci, toate amestecate cu condimente. Sunt apoi prăjite in baie de ulei până capătă o culoare aurie.
Se servesc cu lămâie și cine dorește cu un sos de iaurt alături.
Pentru un plus de savoare, am adăugat umpluturii o conservă de linte de la Sun Food.
Rezultat perfect, gustări delicioase;)
Neapărat de încercat!
Găsiți rețeta mai jos, iar conservele pe site-ul www.sunfood.ro , sau pe pagina lor de facebook.
Ingrediente:
*Umplutura de carne tocată și linte:
-1 conservă de linte Sun Food
-500 gr. carne tocată de vită
-2 cepe mari tocate mărunt
-150 gr. de nuci
-1 lingură cu vârf de pătrunjel tocat
-1/2 linguriță de boia
-sare și piper
-ulei
*Pasta de bulgur:
-500 gr. bulgur fin
-300 ml. apă fierbinte(aprox.)
-1 cartof mare fiert
-1 ou
-2 linguri de griș
-1 lingură de făină
-2 lingurițe pastă concentrată de tomate
-1 linguriță pastă de ardei
-sare si piper
*Mai avem nevoie de:
- ulei pentru prăjit
*Pentru servire:
-lămâie
-opțional sos de iaurt
Mod de preparare:
*Pentru început...
1.Punem nucile în puțină apă fierbinte la înmuiat pentru vreo 10 minute . După acest timp, le strecurăm și le tăiem grosier.
2.Desfacem conserva de linte Sun Food și o scurgem bine de zeamă. Spălăm lintea cu apă rece și apoi o lăsăm deoparte la stors.
* Pregătim umplutura de carne:
1.Într-o cratiță punem puțin ulei și adăugăm ceapa tăiată la călit.
2.Când începe să se înmoaie, adăugăm carnea tocată și continuăm să călim și carnea până aceasta se albește.
3.Adăugăm sare, piper după gust, punem un capac și lăsăm la foc mediu încă vreo 10 minute, sau până scade lichidul care s-a format.
4.După acest timp adăugăm nucile, lintea Sun Food, pătrunjelul tocat si mai lăsăm 5 minute la foc iute până se combină toate aromele.
5.Oprim apoi focul și lăsăm tigaia să se tempereze.
1.Într-un vas mare punem bulgurul și adăugăm peste el apa fierbinte. Lăsăm să stea cam 10 minute până acesta se înmoaie și se umflă ușor.
2.Transferăm bulgurul într-un vas pentru mixer, adăugăm apoi cartoful, oul, grişul, făina, pasta de tomate, pasta de ardei, sare si piper și pornim mixerul.
3.Mixăm totul câteva minute până amestecul capătă forma unui aluat, omogen și ușor lipicios.
1.Împărțim aluatul rezultat în bile de mărimea unor mingi de ping pong.
2.Luăm câte o minge și îi dăm o formă alungită.Începem să găurim ușor cu degetul mare interiorul bilei și aplatizăm lateralele.În final ar trebui sa arate ca și un con gol pe interior.
3.Punem în scobitura rezultată câte 2 lingurițe de umplutură, după care sigilăm bine capătul.
4.Dăm chifteluței o formă alungită, asemenea unei mingi de fotbal american.
5.Într-o tigaie mai mică punem la înfierbântat ulei cam de două degete.
6.Când se înfierbântă punem la prăjit chiftelele și le lăsăm până sunt aurii și crocante.
7.Le scoatem pe un șervet de hârtie.
8.Le servim fierbinți, cu lămâie și cine dorește, un sos de iaurt alături.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu