marți, 24 mai 2016

Painisoare cu verdeata

Gustoasa si aspectuoasa, aceasta paine cu verdeata merita incercata:)
Enjoy!

Ingrediente:
-500 gr. faina alba
-25 gr. drojdie proaspata
-2 legaturi de verdeata tocata marunt
-1 lingura de zahar
-250 ml. apa calda
-½ lingurita de sare
-50 ml. ulei

Mod de preparare:
1.Punem faina cernuta intr-un vas mare.
2.Intr-un castronel dizolvam cu putina apa calda drojdia si zaharul.
3.Facem in faina o adancitura si turnam in ea drojdia dizolvata.
4.Amestecam cu o furculita foarte usor incorporand si putina faina.Cand avem o maia mai moale, lasam totul sa stea putin la dospit.
5.Punem apoi punem sarea, turnam uleiul, verdeata tocata marunt si treptat turnam si cate putina apa.Framantam pana ce aluatul devine elastic, este matasos si se desprinde usor de pe vas.
6.Dam aluatului forma unei bile mari pe care o asezam intr-un castron.Acoperim castronul cu o folie si il lasam la dospit, la loc cald, pentru 50-60 de minute sau, pana aluatul isi dubleaza volumul de 1.5 ori.
7.Dupa ce timpul de dospire a trecut, rasturnam aluatul pe masa presarata cu putina faina.Pudram cu faina si aluatul ca sa nu se prinda de maini.
8.Cu mainile incepem incet sa presam aluatul si sa il dam o forma de rulou gros cam cat un baton de salam si apoi il taiem in bucatale cam de 10 cm. fiecare.
9.Luam fiecare bucatica si o modelam intre palme pana are o forma asemenatoare unei mingi de tenis.
10.Acoperim mingiutele rezultate cu un prosop si le lasam la dospit pentru alte 40 de minute.
11.Apoi luam fiecare mingiuta si incepem sa o modelam asa:
-punem pe masa bila de aluat si o aplatizam usor cu degetele apoi, aducem partea de jos putin catre centru  si presam usor;
-aducem apoi partea de sus in jos, spre centru si inchidem bine presand cu degetele pana ruloul mai mic format are un aspect rotund.Acesta va fi partea de jos a painisoarei;
-luam painisoarele formate cu mana si le alungim usor;
-cu o foarfeca de bucatarie, sau cu un cutit bine ascutit crestam de vreo 3-4 ori suprafata fiecarei painisoare, dar nu prea adanc;
-asezam painisoarele in tavi mari de cuptor in care punem cate o bucata de hartie pergament pudrata cu putina faina alba.
-le lasam apoi sa se odihneasca putin cam 15 minute.
12.Dupa acest timp, dam tavile la cuptor si coacem painisoarele pentru 30 de minute sau, pana au o culoare rumena, aurie.
13.Cand sunt gata, le scoatem si le lasam sa se raceasca, sau daca nu le servim calde alaturi de un pahar de lapte...ca pe vremuri!!!
Ce avem aici ?...painisoare sanatoase!!!
Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu