miercuri, 30 decembrie 2015

Cozonac in duet cu mac si cocos

Un cozonac mai altfel, cu un aspect absolut deosebit.
De gust si aroma nu mai zic nimic, va las pe voi sa dati verdictul.Pe noi sigur ne-a impresionat:)
Enjoy!

Ingrediente:
Aluat:
-0.750 kg. faina
-250 gr. unt
-3 oua
-drojdie  proaspata  cat o nuca (cam 30 de gr.)
-200 ml. lapte
-1/4 lingurita sare
-5 linguri zahar
-1 1/2 lingura de cacaua
-1 praf de sare
Umplutura 1:
-250 gr. mac macinat
-150 gr. zahar
-100 ml. lapte
-100 gr. stafide
-1 lingura rom
-2 linguri de coniac
-1 lingurita esenta de rom
 Umplutura 2:
-250 gr. nuca de cocos
-150 gr. zahar
-100 ml. lapte
-coaja rasa de la o lamaie
Mai avem nevoie de:
-hartie de copt
-1-2 tavi pentru cuptor

Mod de preparare:
*Pentru inceput tapetam doua tavi de cuptor cu hartie cerata.Le punem deoparte.
*Acum urmeaza sa pregatim aluatul:
1.Punem faina cernuta si un praf de sare intr-un castron mare si incapator.Amestecam usor cu un tel.
2.Laptele il punem intr-o craticioara pe foc la incalzit, dar nu il infierbantam.
3.Cand este caldut, punem zaharul, drojdia si amestecam pana la dizolvarea completa.
4.Untul il topim intr-un vas la microunde.
5.Ouale le batem bine cu o furculita intr-un castronel si apoi adaugam peste ele untul topit.Le amestecam bine impreuna.
6.Adaugam in castronul cu faina laptele cu drojdia si ouale cu untul.
7.Incepem sa framantam cu mana pana obtinem un aluat potrivit de moale, pufos si elastic.Cand aluatul este nelipicios inseamna ca este gata de framantat.
8.Impartim aluatul in doua bucati egale si intr-o parte punem cacaua.Framatam pana si aceasta este bine incorporata.
9.Punem cele doua bucati de aluat rezultate(alba si neagra) intr-un castron si acoperim castronul cu un prosop.Il lasam la dospit intr-un loc cald pentru 50 de minute, sau chiar o ora.

*Intre timp, pregatim umpluturile:
1.Punem esenta de rom, romul, coniacul si stafidele intr-un castronel.Le lasam sa stea cam 10-15 minute la inmuiat.
2.Punem nuca de cocos impreuna cu coaja de lamaie intr-un vas.
3.Macul macinat impreuna cu stafidele si esentele in alt vas.
4.Turnam impreuna tot laptele intr-o craticioara, adaugam zaharul si il punem pe foc la incalzit.
5.Cand laptele s-a infierbantat turnam jumatate in vasul cu nuca de cocos si jumatate in vasul cu mac.
6.Amestecam bine in fiecare castron.

*Acum pregatim cozonacii:
1.Pudram masa lejer cu faina.
2.Incepem sa intindem cu merdeneaua o bucata de aluat.In tot acest timp rotim si dezlipim constant aluatul de pe masa de lucru.Trebuie sa ne rezulte o foaie uriasa si fooooarte subtire, atat de subtire incat daca punem o revista sub ea, sa se vada scrisul.
3.La fel procedam si cu ce-a de-a doua foaie, cea cu cacaua.

4.Cand am terminat de intins foile, asezam pe masa prima data foaia cu cacao.
5.Presaram deasupra ei umplutura de cocos si o intindem uniform pe toata suprafata.

6.Apoi cu mare grija asezam deasupra si ce-a de-a doua foaie alba.
7.Peste ea vom pune umplutura de mac.La fel intindem uniform pe toata suprafata.

8.Incepem sa rulam cu mare grija si atentie.
9.In final trebuie sa ne rezulte un sul foarte lung cam de 1 metru si subtire, cam 5 cm. diametru.
10.Cand am terminat de rulat, ne masuram lungimea tavii pregatite si incepem sa taiem bucati lungi cat tava.
11.Luam cu grija fiecare cozonac rezultat, il rulam foarte strans intr-o hartie de copt si il asezam intr-una din tavile de cuptor.

12..Procedam la fel si cu restul bucatilor de cozonac.
Nota:Intr-o tava normala putea aseza 3 bucati de cozonac.
13.Dam tavile la cuptor, la foc mediu, pentru 40-45 de minute.
14.Cu 10 minute inainte de a expira timpul de coacere, scoatem tava din cuptor, indepartam hartia de copt si apoi o punem din nou la copt ca sa se rumeneasca si in exterior.
15.Cand sunt gata cozonacii, scoatem tava ii lasam sa stea putin sa se tempereze si abia apoi il luam si ii punem pe un gratar sa sa raceasca de tot.Cine nu are rabdare, poate sa-i serveasca si  calzi:-)
Atat a fost...
Pofta mare va doresc!
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu