luni, 9 noiembrie 2015

Prajitura ''Belsug cu mere, magiun si nuca''

O prajitura in ton cu anotimul de care pur si simplu nu ma mai satur...este grozava!
Enjoy!

Ingrediente:
Aluat:
-1/2 kg. faina
-200 gr. unt sau unsoare
-1 lingurita amoniac
-100 gr. zahar
-1 ou
-smantana cat cuprinde
Úmplutura:
-2 kg. mere
-1 lingurita generoasa de scortisoara
-300 gr. zahar
-coaja de la o jumatate de lamaie
-zeama de la o lamaie
-150 gr. magiun
-100 gr. nuca macinata
-50 gr. zahar
Mai avem nevoie de:
-zahar praf pentru pudrat
-putina nuca macinata

Mod de preparare:
*Aluat:
1.Punem intr-un castron toate ingredientele, in afara de smantana.
2.Incepem sa le framantam si sa adaugam treptat cate putina smantana.Continuam sa framantam si sa punem tot cate putina smantana pana aluatul are o consistenta ferma, dar in acelasi timp moale, este usor elastic si maleabil.
3.Cand aluatul are aceste caracteristici, il impartim in doua bucati, il invelim intr-o folie si le punem la rece pana pregatim umplutura.

*Umplutura:
1.Merele curatate de coaja si cotor le taiem felii potrivit de mari, dar subtiri.
2.Pe masura ce le taiem, le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida.Cand le-am terminat pe toate, punem zaharul, coaja de lamaie si le lasam sa stea putin, doar cat sa isi lase sucul. Apoi le stoarcem bine, bine cu mana si le amestecam cu scortisoara.
3.Le punem intr-o cratita  la calit la foc mic si amestecand din cand in cand in cratita, calim merele pana devin aurii si nu mai lasa zeama deloc.

*Asamblare:
1..Scoatem bucatile de aluat de la rece.
2..Pe masa pudrata usor cu faina intindem cu sucitorul o bucata intr-o foaie potrivit de groasa si care sa fie putin mai mare fata de dimensiunea tavii in care o vom pune, mai exact sa poate acoperii si marginile laterale ale tavii.
3..Rulam foaia pe sucitoare si o asezam in tava.Potrivim si presam usor cu mana aluatul pe la colturi si pe peretii tavii, in asa fel incat totul sa fie perfect asezat si nivelat.
4.Punem deasupra magiunul si nivelam usor cu o spatula.
5.Apoi punem umplutura de mere.La fel intindem usor peste toata suprafata.
6.Presaram deasupra nuca amestecata cu zaharul.
7.Bucata de aluat ramasa o dam pe razatoarea mare deasupra, in asa fel incat sa acopere toata suprafata.
8.Cand este gata totul presaram putin zahar si nuca macinata.

9.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 30-35 de minute sau pana capata o culoare rumen aurie.
14.Cand este gata, scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca.
15.O servim taiata si pudrata cu zahar praf deasupra.
Pofta mare va doresc!

3 comentarii:

  1. Minunata!!!!
    Dar parca merele ar fi mai mult taiate decat razuite.oricum de mare clasa ce ai facut aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce deliciu. Arata foarte bine si se poate servi cu siguranta dupa post la masa de Craciun. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere