sâmbătă, 16 martie 2013

Reteta pastei de zahar perfecte!!!

Am pregatit reteta de pasta de zahar a d-nei Viorica Dinu si sincer va spun ca...este grozava!
Din reteta urmatoare rezulta cam 900 gr. de pasta de zahar alba, elastica, maleabila si nelipicioasa cu care se lucreaza foarte bine.Toate aceste enumerari sunt importante pentru a cataloga aceasta pasta ca fiind ...perfecta.
Sa aveti spor!
Ingrediente:
- 5 gr. gelatina (eu am folosit granule de la Dr. Oetker)
- 60 ml de apa (calda)
- 2 linguri de miere de salcam (pentru ca este mai deschisa la culoare si nu denatureaza culoarea pastei, ramane de un alb pur)
-50 gr. ulei de palmier (este  specificat grame deoarece are o stare semisolida si asa va si recomand sa il folositi; daca e lichid va absorbi mai mult zahar.Folosesc ulei de palmier in compozitie deoarece are calitati deosebite fata de unul normal sau fata da margarina, nu are gust specific, nu miroase si se absoarbe in pasta lasand-o moale si elastica.)
-50 gr. amidon alimentar (da pastei o consistenta mai densa si in acelasi timp mai pufoasa, dar si elastica cam ca si consistenta plastilinei)
-600-700 gr. zahar pudra (de preferat rasnit si cernut inca o data, in acest fel pasta va iesi super fina.E important ca zaharul sa fie foarte fin altfel pasta nu iese la fel de buna.Eu am folosit zahar pudra Margaritar.Dintre toate, acesta mi se pare cel mai bun deoarece contine si o cantitate mai mare de amidon decat alte marci)


Mod de preparare:
1.Punem intr-un ibric cei 60 ml. de apa calda.


2.Adaugam apoi si cele 5 gr. de gelatina (adica jumatate plic).


3.Adaugam si mierea si lasam la hidratat cam 10 minute.


4.Dupa ce s-a hidratat gelatina, punem ibricul in bain marie pe foc si avem grija sa nu fiarba.Este foarte important acest amanunt.
Dupa ce s-a topit gelatina si mierea, luam de pe foc si punem si uleiul de palmier (atentie, in stare solida).


5.Amestecam pana ne rezulta un lichid mai fluid si lasam totul la racit.


6.Cand lichidul este rece, adaugam amidonul .Amestecam incet cu o spatula de silicon sau de plastic, pana se omogenizeaza.



7.Punem compozitia rezultata in vasul de mixer si fixam dispozitivul de aluat.Adaugam si 2 linguri de zahar pudra si mixam la viteza cea mai mica.


8.Adaugam treptat cate putin zahar pudra si mixam pe viteza cea mai mica.


9.Mixam mica pana amestecul se ingroasa destul de tare, chiar daca nu am terminat de adaugat toata cantitatea de zahar.Ideea este ca nu vrem sa fortam robotul sa mixeze o compozitie mult prea grea si groasa, fapt pentru care rasturnam totul pe masa si framantam cu mana adaugand in continuare zahar pana se termina toata cantitatea si pasta capata o consistenta elastica, tare, asemenea unei plastiline.
In principiu nu trebuie ca pasta sa fie lipicioasa. Daca este, mai adaugam 50 gr. zahar.La ingrediente am trecut 600-700 gr.de zahar tocmai in acest scop.Daca sunt suficiente 600 de gr. lasam asa, daca nu, mai adaugam si restul de 100 gr.
Trebuie ca in final pasta sa aiba consistenta unei plastiline, ne orientam cumva dupa aceasta indicatie.


10.Cand am ajuns la consistenta potrivita, formam pasta ca o bila mare, o infoliem si o punem la frigider aproximativ 24 de ore. Dupa aceea o putem folosi pentru a imbraca torturile.
Asta a fost!
Spor la treaba va doresc:-)!!!



Note:
  1. Daca doriti o pasta colorata puteti pune colorantul in timpul mixarii. Pentru asta, opriti mixerul si cu o scobitoare puneti cate putin colorant pasta, sau un varf mic de cutit de colorant pulbere (praf). Atentie, pigmentul este foarte puternic, asa ca recomand sa puneti putin la inceput si apoi sa mai adaugati daca e cazul.Colorarea pastei in timpul mixarii ne scuteste de mult efort si maini mai curate, nepigmentate.Daca doriti doar o usoara nuantare a pastei, in acest caz puneti colorantul doar cand pasta este gata si o framantati cu mana. In asa fel va veti da seama de cat de nuantat vreti sa fie rezultatul final.
  2. Nu recomand sa folositi coloranti sub forma lichida pentru ca apoi pasta isi pierde consistenta si trebuie adaugat zahar in plus.Varianta cu colorant lichid nu stiu cum iasa, la aceasta reteta de pasta am folosit doar praf sau gel si a iesit intodeauna excelent.
  3. Inainte de a folosi pasta, trebuie scoasa la temperatura camerei cel putin 2 ore. Eu dupa acest timp o pun chiar cateva secunde si la cuptorul cu microunde si in acest fel este perfecta pentru framantat si ma scuteste de prea mult efort.
  4. Inainte de folosire trebuie neaparat sa o framantati bine.Acesta este un procedeu foarte important pentru a obtine o textura buna a pastei.Puteti sa adaugati si in timpul framantarii putin ulei de palmier sau de cocos, ii va conferi fragezime.La inceput va avea o textura mai sfaramicioasa, e doar o aparenta, dar apoi va deveni elastica ca si o plastilina.Cu pasta e bine sa lucrati pe o planseta unsa cu ulei de cocos, sau ulei de palmier.
  5. Cand intindeti pasta faceti-o pe masa unsa cu ulei de palmier, intindeti putin foaia de pasta, apoi o mai intoarceti putin, o ungeti din nou si iar intindeti.Nu este nicio problema daca foaia apare ca fiind prea unsa, uleiul se absoarbe si nu va ramane nimic pe suprafata.Uleiul de palmier ajuta foaia, o emulsioneaza.
  6. Pasta de zahar nu este obligatoriu sa o tineti in frigider, doar primele 24 de ore dupa preparare.Puteti sa o tineti la temperatura camerei, inchisa bine in folie.Sigur nu se strica, pentru ca este toata din zahar. La congelator nu stiu cu sta, nu am apucat sa o pun:-)
  7. Un aspect important este ca tot timpul trebuie sa tinem pasta cu care nu lucram bine invelita in punga sau folie alimentara, altfel se usuca.
                                                                       S-aveti spor !!!

93 de comentarii:

  1. Buna ziua, multumim mult pt reteta si pt imaginile mai mult decat relevante. Acum am reteta doar curaj imi mai trebuie:)Roxana Constantinescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana mult curaj,nu e deloc complicat.Dupa ce faci prima data ,a doua oara ti se pare floare la ureche:-)
      Astept sa-mi spui cum ti-a iesit!
      Te pup si te mai astept pe la mine:-)

      Ștergere
    2. Pot so folosesc imediat după ce am facut o sau trebuie so tin la frigider

      Ștergere
  2. Acum stiu de unde invat sa prepar aceasta pasta de zahar!!! TKS!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cupla Criss!
      Te rog sa incerci...nu o sa-ti para rau.Torturile in asta de zahar starnesc zambete largi:-)Te pup!

      Ștergere
  3. Buna ! eu sunt in egipt si nu am vazut ulei de palmier ,cu ce pot inlocuii? Multumesc ! dorina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am gasit Dorina!
      Din cate stiu eu uleiul de palmier l-ai mai putea inlocui cu ulei de cocos.In magazine nu am vazut doar pe site-uri cu produse de decor.
      Alta varianta nu stiu si nu as vrea sa te indrum gresit.M amai documentez si daca aflu ceva te anunt.
      Sper totusi sa gasesti!
      Te pup si te mai astept pe la mine!

      Ștergere
    2. uleiul de cocos sau de palmier il mai poti gasi in magazinele de indieni,sau arabi etc.

      Ștergere
  4. Eu inca nu am avut curaj sa fac pasta de zahar..Poate o sa vina si ziua aia.O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vina Rocsy cat de repede...o sa te indragostesti sa lucrezi cu ea:-)
      Pupik!

      Ștergere
  5. Interesanta reteta! Inca nu am lucrat cu pasta de zahar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Musai sa te apuci Gaby!
      Torturile capata ceva magic...crede-ma!
      Iti doresc spor daca vrei sa te apuci.
      Pupik!

      Ștergere
  6. Foarta utila reteta si explicatiile date. Tot zic ca am sa incerc si eu pasta macar de curiozitate pentru ca de mancat oricum nu imi place, dar cine stie poate am sa fac petru altii :). Te pup si multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timi musai sa o incerci,ies asa de fain torturile imbracate in pasta de zahar....Dupa ce iti faci curaj,te astept sa imi spui cum a fost...greu sau usor:-)
      Te pup!

      Ștergere
  7. Buna ziua . Am incercat si eu aceasta reteta. Nu inteleg de ce se crapa si nu are luciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Bine ati venit la mine pe blog!
      Nu stiu ce sa zic de ce pasta va iese asa:-(....eu o fac de aproape 2 ani si toate torturile si figurinele de pe blog,de aici: http://angi-food.blogspot.ro/p/torturile-mele.html sunt imbracate si lucrate cu aceasta pasta si pana acum niciodata nu am avut probleme.
      Inainte a o folosi,pasta are aspectul crapat si uscat mentionat de dumneavoastra;de aceea ,de fiecare data inainte de folosire trebuie framantata foarte bine,pana devine elastica si dupa ce terminati acest procedeu nu ar trebui sa arate crapata.
      Lucioasa nu este foarte tare...pentru luciu se foloseste un aparat care topeste chiar foarte putin suprafata si o netezeste...stiti cum zic?Pasta nu contine chiar atat de multa grasime incat sa aiba un aspect uleios.
      S-ar putea ca pasta sa crape putin dupa ce se pune in ea o cantitate prea mare de colorant,ar putea fi o cauza.
      Daca ati respectat intocmai reteta si daca ati folosit ulei de palmier nu ar trebui sa se intample acest lucru,garantez pentru asta.
      Ma repet,lucrez cu pasta asta de ani de zile si nu am avut niciodata probleme de acest gen.
      Totusi,daca s-a intamplat, va recomand sa o mai reframantati putin cu ulei de palmier topit,sa fie in stare lichida ,dar nu fierbinte,sa vedeti daca nu isi revine si se face mai elastica.
      Sper sa va iasa cat mai bine!
      Daca mai doriti sa ma intrebati ceva sunt aici si va raspund cu mare drag!
      Cele bune!

      Ștergere
  8. voi incerca pasta pentru prima data cu toata increderea si toata atentia saptamina aceasta ,iti multumesc mult pt efortul de a ne arata pas cu pas ce implica aceasta reteta,multumesc pt amabilitatea cu care ne raspunzi de fiecare data.TORINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag Torina:-)
      Daca ai ceva nelamurir in legatura cu reteta ,sunt aici si iti raspund:-)
      Pupik!Zi faina sa ai!

      Ștergere
  9. Se poate folosi pasta de zahar imediat sau trebuie sa astept mai mult timp?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Torina!
      Da ,pasta de zahar o poti folosi imediat.Eu de fiecare data o pregatesc chiar inainte de a imbraca torturile.
      Nu stiu exact daca asta este procedura standard,dar eu nu am avut niciodata probleme,mereu a fost totul in regula,deci Daaa ,o poti folosi imediat ce o termini de framantat!
      Pupik!

      Ștergere
  10. ITi multumesc frumos ,azi am facut blatul si miine voi face pasta si voi imbraca tortul.ESti o dragalasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sint foarte incintata de aceasta reteta,a iesit f bine ,am surprins si pe cei care au mincat din tort ,a fost ceva inedit si atit gustul cit si aspectul,tot secretul consta in respectarea cantitatilor.Iti multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte buna reteta. Multumesc mult, chiar m-a ajutat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am facut si eu pasta si a iesit bine.Am folosit gelatina foipentru ca mi s-a parut ca e mai buna.Pentru flori as vrea sa fie mai rezistentadupa uscare si nu stiu inca cum sa fac :P
    Tort botez cu reteta aceasta http://adina.tha.ro/
    Multumesc frumos :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Adina!
      Din pacate nu stiu cum sa iti spun sa faci sa fie mai rezistenta dupa uscare.
      Pasta asta eu zic ca se preteaza mai mult la acoperit torturi.Cu toate astea, torturile ,florile si figurinele pe care le-am facut eu si sunt prezentare pe acest blog sunt modelate din pasta asta de zahar,deci se poate,dar intradevar dupa uscare sunt casante si trebuie manevrate cu maaare grija.In rest este super ok!
      Pentru flori mai fine,mai sofisticate, sau pentru figurine cu mai multe detalii,eu recomand sa folosesti o pasta speciala care se gaseste pe net la magazine specializate si cu care poti lucra mult mai bine.Are o maleabilitate ridicata,se poate intinde pana la 1 mm si este mult mai rezistenta dupa uscare.Cel putin asa am auzit,dar nu pot garanta nimic pentru ca nu am folosit niciodata.
      Daca vrei sa ma mai intrebi ceva,sunt aici si iti raspund cu mare drag!
      Pup!

      Ștergere
    2. Ah ,am uitat sa te felicit pentru tort...arata minunat!
      Bravo, esti tare priceputa!
      Pup!

      Ștergere
  14. Buna Angelica,
    Iti multumesc f f f mult pentru nreteta. Intrebarea mea este daca pot folosi acesta reteta sa modelez figurinele. Mii de multumiri din Canada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Bine ai venit pe blogul meu.
      Poti folosi aceasta pasta ca sa modelezi figurine,dar dupa uscare devine putin casanta.Figurinele sau florile trebuie lucrate si manevrate cu maaaaare grija dupa ce se intaresc altfel se rup.
      Eu am facut o multime de figurine din pasta asta,bineinteles nu de alea super complicate, si au fost ok,insa din cand in cand mi s-au mai fisurat cateva.
      Daca te uiti aici la sectiunea ''torturi'',pe acest link:http://angi-food.blogspot.ro/p/torturile-mele.html ai sa vezi tot ce am putut sa fac cu pasta asta de zahar.
      Deci, se poate,dar cu mare grija manevrate dupa ce se usuca.
      Sper ca ti-am fost de ajutor.Daca mai vrei sa ma intrebi ceva sunt aici si iti raspund cu mare drag!
      Te pup!

      Ștergere
  15. Multumesc, faptul ca ai scris ca ce e pe site e facut cu aceasta pasta mi-a dat curaj :P sa incerc.
    La imbracat torturi e super pentru ca e elastica, nu se lasa, nu se crapa, mi-a placut.
    Pupici din Brno :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina cu mare drag!
      Iti doresc mult spor la treaba si te mai astept pe la mine!
      Pupik!

      Ștergere
  16. Am intrat sa te felicit pentru tortul cel minunat de la concursul Laurei, ma inclin!
    Dar, pentru ca am dat nas in nas cu pasta de zahar, sa-ti povestesc ce am schimbat eu.
    Cand o folosesc pentru acoperit tortul, o fac din zeama de lamaie (inlocuiesc toata apa cu zeama de lamaie, aceeasi cantitate), nu mai e atat de dulce si o pregatesc in masina de paine:)
    Este minunata toata munca aceasta cu poze la totul pasul, te felicit din toata inima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Maria si bine te-am gasit!
      Multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase si pentru apreciere.
      E super buna ideea ta si sa sti ca am sa o incerc si eu cu prima ocazie:)
      Te mai astept cu drag pe la mine!

      Ștergere
  17. florina pantaru-lupu12 octombrie 2013 la 09:10

    super tare, cu siguranta o voi incerca!!as avea si eu o rugaminte: mi-ai putea trimite te rog reteta ptr tortul cu mickey mouse pe privat??caci de pe blog nu reusesc sa o vad...multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Florina si bine ai venit pe blogul meu!
      Nu stiu unde anume sa iti trimit pe privat reteta, dar iti pun aici un link dupa reteta pe care am folosit-o la pregatirea tortului cu Mickey Mousse.Aceasta este:http://angi-food.blogspot.ro/2012/04/dino-cake.html
      Daca mai vrei sa mai intrebi ceva sunt aici si iti raspund cu mare drag!
      Te mai astept pe la mine!
      Pup!

      Ștergere
  18. Multumesc din suflet pt reteta.Tare as vrea sa o incerc dar am o mica intrebare:ce diametru poate avea tortul care poate fi acoperit cu o portie de pasta de zahar (facuta cu cantitatile date)?! si cred ca poate fi preparata cu 1-2 zile inainte sa imbrac tortul tinandu-o la frigider in folie,nu?multumesc din suflet (again) & multe felicitari !!! Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ani si bine ai venit pe blogul meu:)
      Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, am fost cam prinsa zilele astea.
      Multumesc pentru intelegere.Acum sa iti raspund la intrebari;
      1.Da, pasta de zahar poate fi pregatita si cu 1-2 zile inainte de folosire, nu are absolut nimic,Singura conditie este ca, inainte de a incepe sa o intinzi cu sucitoarea pentru a acoperi tortul, trebuie sa o scoti din frigider si sa o lasi la temteratura camerei cam 2 ore sa se ''incalzeasca'' ca sa zic asa.Apoi trebuie sa o framanti din nou cu mainile pentru omogenizare si pana are aspetcul si consistenta unei plastiline.
      2.Diametru tortului pe care poti sa il imbraci ar varia, zic io, in functie de grosimea la care intinzi pasta.Poti imbraca si un tort de 30 cm.in diametru, cam dimensiunea asta ar fi maxima zic eu, pentru ca grosimea lui sa fie buna, sa nu se rupa, sau sa nu crape dupa ce asezi foaia de pasta pe tort.Daca dimensiunea foii de pasta intinsa este putin mai grosuta, undeva la 5 mm. nu se vor observa nici micile imperfectiuni sau usoare denivelari ale tortului, deci, este foarte bine.
      Sper ca ti-am fost de ajutor.Daca vrei sa ma mai intrebi ceva sunt aici si iti raspund cu mare drag.
      Sa ai spor la treaba, si cand ai timp, te astept sa imi spui cum ti-a iesit.
      Multumesc pentru vizita!Cele bune!

      Ștergere
    2. I'm back..Angi draga,ti-as ridica o statuie pt reteta.multumesc pt raspuns (dar din cauza ca eu ma trezesc a 3_a zi dupa Craciun sa te intreb,facusem deja pasta cand mi-ai raspuns...a iesit PERFECT!!! )am intampinat ceva probleme la intins iar intr-adevar ai avut mare dreptate ca daca este ceva mai grosut acopera imperfectiunile (pacat ca eu mi-am dat seama dupa ce l-am terminat) :( a fost primul meu tort de dimensiuni mari tinand cont ca pan' acum am pregatit torturi doar pt familie.acum' ca am term cu stresssssul....trec la explorat blogul...Multumesc pt tot!!! :*

      Ștergere
  19. Foarte interesanta reteta...nu am incercat-o pana acum,de aceea as avea o intrebare inainte sa prind curaj...pentru a crea decoratiuni fine si pt a nu intampina problemele mentionate mai sus(ex.efect de casare,crapare),as putea adauga un aditiv (gen CMC) dupa terminarea si "odihnirea"fondantului?am inteles ca elasticizeaza pasta si nu se crapa dupa uscarea decoratiunilor...multumesc mult si spor in tot ceea ce faci :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen draga mea, nu stiu ce sa iti spun, dar eu cred ca aceasta pasta de zahar nu se preteaza la decoratiuni cu detalii fooooarte fine.
      Poti incerca cu o cantitate mai mica si sa vezi cum dese comporta pasta, si daca e bine atunci, e ok.Eu nu am incercat niciodata, pentru ca nu am prea facut decoratiuni asa la detaliu, sti cum zic.
      Cand ai incercat sa vi sa-mi spui cum ti-a iesit, chiar m-ai facut curioasa.
      Sa ai spor!
      PS.Scuze pentru intrazierea raspunsului!

      Ștergere
  20. Ah,si inca un lucru :D pentru ai da un gust mai bun,as putea adauga vreo aroma ceva,sau ii schimba consistenta?ce imi recomanzi?pupici dulci dulci :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu cred ca i-as schimba consistenta, cantitatea adaugata este mica si nu cred ca ar afecta pasta de zahar.
      Poti sa adaugi aroma la apa pe care o pui la gelatina si atunci nu te abati deloc de la reteta:)
      Pup!

      Ștergere
  21. Buna,
    m-ar interesa cu ce crema imbraci tortul inaite de a-l acoperi cu pasta de zahar.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela bnine te-am gasit!
      Tortul inainte de a-l acoperi cu pasta de zahar il ung cu un strat foooarte subtire de crema, il mai dau putin la rece, dupa care il acopar cu foaia de pasta de zahar.
      Daca mai vrei sa ma intrebi ceva sunt aici si iti raspund cu mare drag1
      Cele bune!

      Ștergere
    2. multumesc pentru raspuns.
      adevarul este ca am mai facut pasta de zahara, dar, stand in frigider, s-a cam inmuiat si se simteau granulele de zahar cand am mancat, ceea ce nu era tocmai placut. Plus ca era foarte dulce si se formase sub pasta un sirop.Imbracasem tortul intr-oun strat subtire de frisca si apoi am mai citit ca trebuie imbracat tortul in crema de unt.
      Dar de ce crezi ca s-au simtit acele granule de zahar?
      astept cu nerabdare raspunsul tau.
      multumesc frumos si Craciun fericit!!!!!!!!!!!!!!!!

      Ștergere
  22. As dori sa te intreb daca as putea schimba uleiul de palmier cu margarina vegetala crisco pt ca aici in spania nu gasesc. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna!
    Pentru a aseza uniform pasta de zahar pe tort, am vazut un instrument special, gen spatula de plastic dar mai mare si nu stiu de unde sa fac rost .
    Este folosit si in filmuletzul acesta, la minutul 3:45 : http://www.youtube.com/watch?v=sLNRwya0UKE
    Siti cum se numeste ca sa stiu cum sa-l caut? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna seara,v-ati mai documentat intre timp cu ce putem inlocuiuleiul de palmier sau de cocos?

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna,
    Am facut pasta de zahar dupa reteta ta si am imbracat deja doua torturi.Insa mi-au iesit cu cute, exact cum ai pune un material din panza. Te-as ruga sa-mi spui cum faci sa mulezi asa perfect pasta pe toata suprafata tortului fara sa iasa cu cute.
    Multumesc,
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  26. Perfect a iesit. Multumesc mult. E cea mai reusita pasta de zahar de pana acum

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna seara! Am incercat si eu reteta in seara aceasta dar mi-a iesit o plastilina lipicioasa... Am folosit si colorant lichid care i-a cam scazut din consistenta dar am refacut-o. Totusi ramane lipicioasa. E normal? Acum am infoliat-o si am pus-o la frigider. Credeti ca o sa devina mai putin lipicioasa pana maine? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua,
    Multumesc pentru reteta! Sper sa prind curaj sa testez un tort imbracat in pasta. Planul este sa ii fac fiicei mele un tortulet frumos cand implineste un anisor :) Modelul il am...mai trebuie ingredientele. Evident ca am si cateva intrebari..daca am nevoie de pasta de mai multe culori cum as putea sa procedez? fac cantitati mai mici? sau impart pasta inainte sa se omogenizeze de tot si pun pigmentii si framant in continuare..?! :) Si, cam cat se poate pastra la frigider/congelator pasta de zahar?
    Mersi frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana bine ai venit pe blogul meu.
      Sfatul meu este sa pregatesti toata pasta de zahar in alb si apoi sa colorezi cate o cantitate putina separat.Eu asa procedez.
      Ah, inca ceva:sa nu fie coloranti lichizi, sa fie ori pudra, ori gel.
      Sa ai spor!

      Ștergere
  29. Buna! Cred ca am pus prea mult zahar, in jur de 800-900.ce fac dacă când o scot de la frigider e prea tare? Plz help

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela.
      Oricum dupa ce o pui la frigider se va intari foarte tare si va fi asemenea unui bolovan.
      Ca sa poti lucra cu ea, trebuie sa o scoti de la rece cu cel putin o seara inainte si apoi sa o framanti foarte bine din nou.
      Daca cumva este prea tare din cauza ca ai adaugat prea mult zahar, poti pune putin ulei de palmier, sau foarte putina miere.O tot framanti pana are din nou o consistenta elastica.

      Ștergere
  30. Draga Angelica,
    A trecut ceva timp de cand ma tin sa revin cu un mesaj in privinta imbunatatirii pastei de zahar in legatura cu decoratiunile fine...am incercat sa adaug un aditiv dupa realizarea pastei de zahar,si vreau sa zic ca iese perfect...dupa framantarea pastei,devine elastica si nu se crapa...am reusit sa fac numeroase decoratiuni fine,si plus de asta iese foarte gustoasa,pentru k am adaugat aroma in apa in care hidratez gelatina...imbrac si torturile....o minunatie si o economie foarte mare...te pup cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen ma bucur mult!
      Multumesc pentru pont, am sa incerc si eu.
      Te mai astept cu drag pe blogul meu:)
      Cele bune!

      Ștergere
  31. Buna ! Draga mea, ai niste maini de aur ! Explicatiile sunt ft utile , dar sunt novice in pasta de zahar ! Am mai lucrat cu ea , dar ultima data , s-a lasat... Sa fie datorita faptului ca a
    plecat cu el prin soare si a durat mai bine de o ora pana la destinatie ? Cu cat timp inainte de livrare le imbraci in pasta si le decorezi ? Mai am un tort de facut pentru o prietena si
    tot in pasta de zahar il vrea.....te rooooogg , zi-mi cum fac !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Marcelica si bine ai venit pe blogul meu.
      Eu imbrac torturile si cu o seara inainte si cu doua ore inainte, nu am un termen fix.
      Ce trebuie neaparat este sa fie pastrate la rece.
      Poate ca in cazul tau soarele a fost problema, sau poate ca ai uns tortul in exterior cu un strat mult prea gros de crema si aceea a inceput sa se topeasca si apoi pasta sa se lase.
      Ideal ar fi ca de acum inainte sa ungi exteriorul torturilor cu fooooarte putina crema doar cat sa faca priza cu pasta de zahar si apoi orice tort sa il pastrezi la rece cel putin o ora inainte de transport.
      Sper ca te-am ajutat cu ceva.
      Te mai astept cu drag pe la mine:)

      Ștergere
  32. Buna Angi, am un tort de facut cu tema lego city. Am mai lucrat cu pasta de zahat. Au iesit ok, doar ca ultima data s-a lasat pasta de zahar...e adevarat ca a fost transportat prin soare pana la destinatie....nici nu stiu cat sunt eu de vina...ce zici, sa imbrac tortul cu doua ore inainte de a -l da sarbatoritului ? Ale tale arata perfect ? Cu cat timp inainte de a le livra , le ornezi ? Scuze pwntru atatea intrebari ! Mult succes in continuare si multumesc pentru toate explicatiile date pe blog...iti sorbesc tot ce ai scris!

    RăspundețiȘtergere
  33. Salut! am incercat si si eu reteta ta...aseara chiar...pe cat de bucuroasa am fost aseara pentru ca vazusem ca mi-a iesit cat de cat ...pe atat de dezamagita sunt azi...:(( aseara cand o facusem era elastica...am incercat de proba sa modelez ceva ...mi-a iesit...insa cea care ramasese pe masa s-a intarit rapid si a devenit sfarmicioasa....am dat vin ca e rece in bucuatarie si ca asta care o medal in mana se incalzea de la mana ....am zic ok incerc maine sa fac ce vreau....am pus-o toata in folie...am dat-o la frigider...si azi scot o bucata, incep sa o incalzesc cate un pic...sa o framant..siiii nimiiiic e sfarmisioasa rau....nu pot face nimic cu ea...absolut....am adaugat si ulei un pic...am tot incalzit-o...am tot framantat-o...nimic...zero.....tind sa dau vina pe zahar...ca nu am gasit margaritar....dar totusi aseara era ok...mi-a iesit...o puteam modela...acuma tre sa arunc tot....nu stiu daca mai incerc...ca daca iari nu iese iar aruc tot!!! nu-mi dau seama cum la tine iese de fiecare data din cate am inteles...mereu elastica ca o plastilina....:(((((((((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Nu imi dau seama ce s-a intamplat:(
      Poate fi si de la zahar, poate ai pus prea mult de la inceput...poate a stat prea mult la aer..
      Ideea este ca imediat cum am terminat de framantat pasta de zahar sa o infoliem bine in punga.Cand avem nevoie de ea, rupem cat ne trebuie si inchidem din nou punga.
      Eu zic ca nu are voie sa aiba contact cu aerul si sa ramana descoperita mai deloc...devine sfaramicioasa si neutilizabila.
      Mi s-a intamplat si mie mai la inceput lucru asta.
      Inainte de a o arunca mi-am zis sa incerc sa o ''repar''.
      Am pus-o intr-un castron pe care l-am dat la microunde doar cat sa se inmoaie si apoi am adaugat putin ulei de palmier.
      A devenit prea unsa si avea aspectul unei maioneza taiate.Apoi am mai adaugat 5 gr. de gelatina dizolvate in apa rece(apoi incalzita) si am framantat din nou.A inceput sa isi revina.
      Nu stiu care o fi fost chestia, dar, am salvat-o.
      Eu zic sa nu te descurajezi si sa mai incerci cu cantitati mai putine pana ii prinzi smecheria.
      Eu deja o fac la ochi si nu mai cantaresc nimic si iese super, asa ca, hai la treaba si nu te lasa pana nu iti iese.
      Cu timpul, vei deveni experta si ai sa simti textura pastei de zahar ''la mana'' cum ar trebui sa fie.
      Te mai astept cu drag pe la mine!
      Ce le bune si mult spor!

      Ștergere
  34. Bună ziua!
    De câtă pastă de zahăr am nevoie pentru un tort dreptunghiular de 38/25/8?
    Știu că e importantă grosimea la întindere, dar măcar aproximativ să știu să nu fie prea puţina.
    Mă gândesc că o portie nu ajunge.... Aștept un răspuns, vreau să mă pun pe treabă astăzi.
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Camelia si bine ai venit pe blogul meu:)
      Eu zic ca o portie de pasta de zahar intinsa la o grosime mai mica, adica cam 1/2 cm., iti va ajunge.
      De obicei eu nu o intind prea groasa si am imbracat torturi cam la dimensiunea aceasta fara nicio problema.
      Sper ca ti-am fost de ajutor si te mai astept pe la mine.
      Cu drag!

      Ștergere
  35. Daca zaharul pudra contine deja amidon mai adaug cele 50 gr. sau e suficient? Merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mai trebuie adaugat si amidonul.
      Sa ai spor si te mai astept pe la mine!
      Pup!

      Ștergere
  36. Buna. Vreau sa incerc si pasta de zahar pt un tort. Intrebarea mea....oare rezista la un drum de o ora jumate,la temperaturi cam ridicate...sau risc sa se inmoaie? Multumesc
    Roxa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Eu zic ca rezista si chiar daca se inmoaie putin, cand ajungi la destinatie o pui putin in frigider si isi revine.
      Eu am patit ca am incercat sa fac pasta de zahar mai moale si sa am pus-o in cuptorul cu microunde...s-a inmuiat rau de tot, dar dupa vreo cateva minute la frigider si-a revenit complet.
      Deci linistita ia-o la drum:)
      Multumesc de vizita, te mai astept pe la mine!
      Spor!

      Ștergere
  37. Buna. Te rog, spune'mi....cu ce pot inlocui uleiul de palmier???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!Uleiul de plamier s-ar putea inlocui cu untura de cocos.
      Eu sincer nu am incercat niciodata, dar din cate am citit asta este inlocuitorul.
      Sper sa iti iasa.
      Multumesc pentur vizita, te mai astept!

      Ștergere
  38. Buna seara, am o întrebare : dacă vreau sa pun inimioare pe lateralul tortului îmbrăcat in pasta de zahăr cum le lipesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si bine ati venit pe blogul meu!
      Trebuie doar sa le pensulati usor cu putina apa si apoi sa le lipiti unde doriti.
      Va doresc spor la treaba si va mai astept cu drag pe blogul meu:)
      O zi frumoasa!

      Ștergere
  39. Excelenta reteta,astazi o fac a doua oara.Felicitari,Angelica si multumesc pentru reteta !!!

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna angelica promiit ca am sa o incerc si eu in schimb am sa pun colorant gel trebuie pus doar o picatura este foarte bun

    RăspundețiȘtergere
  41. Vreau sa va multumesc frumos pentru reteta si explicatiile atat de clare. Am facut pentru prima oara in viata mea pasta de zahar si a iesit perfect. Am folosit zahar cristale pe care l-am macinat eu fin, ulei de cocos si colorant lichid. A fost nevoie sa mai adaug cate-un pic de zahar praf, dar a iesit foarte bine. Am folosit-o pentru un tort sfera si sa comportat tare bine la intins, nivelat, taiat. Multumesc inca o data pentru generozitatea si responsabilitatea ce le prezentati cititorilor d-voastra. Va doresc mult succes in continuare si numai bine. Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult Cristina!
      Iti doresc si eu mult spor in continuare si la cat mai multe torturi frumoase!!!
      Te mai astept cu drag pe blogul meu:)

      Ștergere
  42. Buna!Pot inlocui uleiul de palmier cu ulei de floarea soarelui?
    Dar cu ulei de nuca de cocos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si bine ai venit pe blogul meu!
      Cu ulei de florea soarelui eu personal nu recomand...nu are stare solida.
      In schimb s-ar putea sa mearga cu ulei de cocos.Eu nu am folosit, dar cred ca ar fi mult mai potrivit ca si cel de floarea soarelui.
      Ideea ar fi sa folosim un ulei care sa aiba o stare solida la racire.
      Sper sa iti iasa.Te astept cu drag sa imi spui cum a fost.
      Mult spor!

      Ștergere
    2. Buna!Poate fi folosit acest fondant si pentru a modela flori,figurine etc?multumesc si sa ai o seara frumoasa!

      Ștergere
    3. Figurine da, dar nu cu detalii foarte fine.
      Pentru flori si figurine este in comert o pasta fooooarte fina care se poate intinde milimetric si se pot modela foarte lejer, pasta are o elasticitate aparte.
      Aici poti sa vezi cam ce am facut eu din pasta de zahar:https://angi-food.blogspot.ro/p/torturile-mele.html

      Ștergere
  43. Reteta e super...am facut-o pt prima data si mi-a iesit perfect

    RăspundețiȘtergere
  44. simona: buna am facut si eu aceasta pasta de zahar,da nu am avut zahar margaritar, am luat de la billa, mi-a iesit sfaramicioasa si lipicioasa, dupa e am scos-o de la frigider nu am putut face nimic cu ea, se lipeste de maini si nu e elastica delc, am framantat-o si degeaba, cum asa putea sa fac sa imi reuseasca?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Simona.
      De obicei dupa ce sta la frigider pasta de zahar devine tare si sfaramicioasa...este asemenea unui bolovan.Trebuie lasata la temperatura camerei sa se inmoiae putin si apoi din nou framantata foarte bine.Abia dupa framnatare isi revine la o forma elastica.
      Cat de spre zahar, nu stiu ce sa zic...eu nu am mai facut cu un alt sortiment de zahar.
      Cel pe care il folosesc eu este foarte fin, asemenea fainii, de aceea il recomand cu mare drag.
      Este foarte important si uleiul de palmier!
      Am sa fac o poza si la punga de zahar si am sa o pun in postare , poate te ajuta si gasesti acel sortiment exact.
      Nu stiu daca te-am lamurit cu raspunsul meu, dar, daca mai ai ceva nelamuriri, sunt aici.
      Multumesc pentru vizita si te mai astept pe blogul meu!
      Mult succes!

      Ștergere
  45. Buna,
    In primul rand vreau sa multumesc pt reteta si explicatii, am facut-o si mi-a iesit super, ce mi-a placut a fost ca l-am rulat f usor, as avea o intrebare din ce cauza apar mici fisuri imediat dupa ce imbrac tortul, am gresit undeva? Mentionez ca am folosit ulei de cocos...multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Irina!
      Micile fisuri de care zici imi apar si mie cateodata si cred ca sunt din cauza ca, in timp ce intind pasta de zahar pudrez masa cu zahar pudra ca sa nu se lipeasca foaia.
      Poate se usuca mai tare portiunea respectiva din cauza zaharului.
      Cred ca asta e, altfel nu-mi explic.
      Sincer nu ar trebui sa fie o problema.Eu remediez problema asa:
      Pensulez suprafata fisurata cu putin alcool, apoi cu o spatula metalica foarte fina, sau cu un cutit lat, netezesc si indrept locul foarte bine.Nu se mai observa deloc partea inestetica.
      Sper ca ti-am fost de ajutor.Daca mai vrei sa ma intrebi ceva, sunt aici:)
      Multumesc pentru vizita si te mai astept pe blogul meu!

      Ștergere
  46. Se poate inlocui uleiul de palmier cu margarina??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si bine ai venit pe blogul meu.
      Nu, eu cred ca nu se poate inlocui, nu stiu cum s-ar comporta pasta de zahar la final.Uleiul de palmier mai poate fi inlocuit cu unt de cocos, asta stiu ca merge, dar cu margarina chiar nu stiu ce sa zic, asa ca, nici nu recomand pentru ca este pacat sa strici atatea ingrediente si rezultatul sa nu fie unul satisfacator.
      Sper sa te fi ajutat sa te hotarasti.
      Multumesc ai trecut pe blogul meu si te mai astept cu drag oricand:)

      Ștergere