Folosesc frunzele de vita de vie mai mult conservate, deoarece perioada in care le pot pregati proaspete este foarte scurta.Ma bucur ca exista variante de conservare pentru aceste frunze, care din punctul meu de vedere sunt aspectuoase, au o textura placuta si dau un gust tare bun sarmalutelor si nu numai.
Eu le mai folosesc si sa pregatesc dolmades, acele sarmalute fara carne care m-au cucerit :-)))
Cunosc doua metode de conservare a frunzelor de vita de vie, prin congelare si conservarea in saramura.Eu o folosesc pe cea din urma, e mult mai practica.Cea prin congelare, nu prea o pun in practica din lipsa de spatiu in congelator.Inainte de a le pune la conservat tin cont ca:
-frunzele culese sa fie tinere, nu prea mature;
-pot folosi frunze atat de la viile cu struguri se masa cat si de la viile cu struguri de vin;
-si nu in ultimul rand caut ca frunzele sa fie cat mai subtiri, cu nervuri fine, de marime uniforma si care sa nu fie rupte sau atacate de diferiti daunatori.Cam atat.
E simplu...s-aveti spor!
Ingrediente:
-cam 500 de frunze de vita de vie
-2 litri de apa
-400 gr. sare grunjoasa
Mod de preparare:
1.Spalam frunzele de vita foarte bine si formam buchetele cam de 20 de frunze.
2.Inr-o oala punem la fiert apa cu sarea si lasam sa fiarba pana sarea se dizolva.
3.Oparim in aceasta saramura toate buchetelele pe rand cam cate 5 secunde.Isi vor schimba culoarea dupa contactul cu aceasta saramura si se vor inmuia.
4.Le scoatem si incepem sa suprapunem 10-15 frunze una peste alta, in aceeasi directie(eu am pus si mai multe, depinde cat de mari vreti sa fie rulourile)si apoi rulati-le strans(ca si cum am face o sarmaluta).
5.Fiecare rulou puneti-l sa stea presat sub o greutate pana sunt gata toate.
6.Dupa ce ati terminat de facut rulourile, asezati-le vertical in borcanele curate si spalate, unul langa altul.Turnati in fiecare borcan peste frunze saramura.
7.Inchidem borcanele si le punem la pastrat in loc rece si intunecos.
Note:
- La iarna, sau cand vom vrea sa le folosim, le scoatem si le punem la desarat in apa rece cateva ore.
- Frunzele de vita conservate in saramura sau prin congelare stau pana la un an.
- Din ingredientele date ies cam 4 borcane de 800 ml.Bineinteles ca puteti injumatati cantitatile, depinde cate vreti sa conservati.
- Metoda prin congelare este asemanatoare celei in saramura.La fel procedam cu frunzele, le facem rulouri, dupa care le asezam in pungi, presam punga cat de bine incercand sa eliminam tot aerul si le punem la congelator.
Va doresc spor la treaba!
Excelent!Iti vor aduce o adiere de vara cand vei deschide borcanul la iarna!O zi frumoasa!Cosmin
RăspundețiȘtergereAveti perfecta dreptate :-)))
RăspundețiȘtergereParca deja vad o portie de sarmalute imbracate in strat de vita...
Seara frumoasa!