joi, 28 iunie 2012

Tarte tatin cu rosii si ceapa


Ii spuneam lui  Andie ca o invit la masa cu cel mai mare drag, dar m-am descurajat cand am vazut toata clasificarea aia vegetariana :-( , asa ca, vroiam sa ma rezum doar la dulciuri ca nu cumva sa gresesc pe undeva la felul principal...upss.
Dar cum nu vreau sa o dezamagesc, mi-am zis sa incerc si sa fac si ceva sarat, nu doar dulciuri.M-am oprit la ceva care mi-a placut tare mult si anume tarte tatin cu rosii si ceapa.Mamaaa ce bune au fost, mai ca m-as obisnui cu stilul asta de mancare :-).
Le-am servit alaturi de un sos de busuioc demential.
Deci, dupa maratonul de dulciuri, trimit aceasta gustare sarata lui Andie pentru Provocarea Dulce Romanie.
Sper sa placa si insist sa le pregatiti si voi...sunt grozave ;-)

Ingrediente:
Legumele:
-1.5 kg.rosii
-3 cepe albe sau rosii
-2 catei de usturoi
-cateva fire de chives
-10 gr.de unt
-2 linguri de zahar
-ulei de masline
-sare si piper
Aluat:
-300 gr. de faina
-10 ml.ulei de masline
-50 gr.unt foarte rece
-1 galbenus de ou
-putina sare
-cateva fire de chives
-55 ml.de apa foarte rece

Mod de preparare:
Aluat:
1.Intr-un bol punem faina ,sarea ,firele de chives taiate rondele fine, uleiul si amestecam.
2.Punem si galbenusul,apoi apa.Incercam sa nu framantam prea tare aluatul deoarece va deveni elastic.Punem apoi aluatul  rezultat la frigider pentru 30 de minute.
Legumele:
3.Pentru inceput spalam bine rosiile si ceapa.Punem deoparte 5-6 bucati si 2 de ceapa.
4.Punem  pe foc intr-o oala apa,si cand incepe sa fiarba scufundam pentru 30 de secunde rosiile crestate  usor la ambele capete cu un cutit.Dupa acest timp le luam si le punem intr-un vas cu apa rece si le indepartam pielea.Le taiem in jumatate,le scoatem semintele si le taiem rondele.
5.Dupa aceea taiem fideluta o ceapa ,o punem intr-o tigaie in care am pus ulei de masline ,adaugam firele de chives taiate rondele fine,cateii de usturoi feliati ,sare si piper.Amestecam usor si cand ceapa este usor caramelizata adaugam rosiile pregatite anterior.Lasam sa fiarba la foc potrivit pana scade zeama si sosul incepe sa se ingroase.
6.Cat timp fierbe sosul taiem rondele cam de 3-4 mm grosime cepele si rosiile puse deoparte la inceput.
7.Incepem sa suprapunem ceapa si rosiile feliate pe fundul unor forme ceramice unse cu ulei sau unt si presam deasupra cate putin zahar.
8.Dam formele cam 5-8 minute la cuptor la foc iute pana zaharul se caramelizeaza si ceapa prinde o culoare aramie.
9.Scoatem formele si punem  peste legumele caramelizate cate putin din sosul de legume.
10.Aluatul il intindem si il decupam in cercuri dupa marima formelor.Acoperim fiecare tarta cu aluat si sigilam bine pe margini.
11.Dam din nou formele la cuptor pentru 20-25 de minute la treapta cea mai inalta pana aluatul devine auriu.
12.Cand sunt gata le rasturnam si le scoatem din forme.
Putem servi tartele atat reci cat si calde, garnisite cu busuioc sau alaturi de un sos de busuioc.
NOTA:Putem raporta intreaga reteta la o singura tarta mare.

Pofta mare va doresc!

6 comentarii:

  1. Pofta am cu siguranta,dar nu am tarte.Servesc de la tine una,altfel mor de pofta.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata !!! Cred ca au fost delicioase...
    Stiu ce fac in weekend...De abea astept... Te pup !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Alex,delicioase,bun cuvant!
      Io abia astept impresii :-)))
      Pup si io!

      Ștergere
  3. Bai Angi, sunt bestiale. Cum sa nu-mi placa, Doamne iarta-ma, da' ce-am! Hai, ca nu e deloc complicat cu vegetarienii. Pe scurt: aia care nu mananca deloc carne (asta include si pestele) = vegetarieni; aia care nu mananca nici carne, nici oua, nici lactate si derivate = vegani; aia care nu mananca nici carne, nici oua, nici lactate si nici nu gatesc mancarea = raw vegani. E pe grade de intensitate :) Nu-i greu deloc!
    Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i greu Andie,si-am prins treaba!!
      Ti-am zis oare ca-mi plac provocarile pentru ca mereu am cate ceva de invatat din ele?Ei bine, uite ca inca odata spusele mele nu s-au inselat...am invatat din Provocarea de la tine foarte multe in legatura cu partea asta vegetariana si am invatat cat de valoros este caramelul intr-un desert.Si toate astea ti-i le-am zis asa... pe scurt :-)))
      Multumesc!!!Te pup!

      Ștergere