joi, 14 iunie 2012

Dulceata mea din petale de trandafiri

Au trecut ani buni din viata mea cu dorinta in gand de a prepara  reteta asta, insa acolo a ramas...n-am mai avut timp :-(
Anu' asta am zis ca nu ma las pana nu o fac, caci de fiecare data cand ma gandesc la ea parca simt cum mireasma ei ma poarta pe taramuri de vis si gustul ma face sa simt ca servesc o masa regala :-))E asa de buna!!!!
Dulceata de trandafiri este una din cele mai aromate si parfumate dulceturi....parerea mea :-)
Se face din petalele trandafirului de dulceata Rosa centifolia sau Rosa damoscena.
Acesti trandafiri au florile mai mici, petale multe si emana un miros foarte puternic. Florile trec destul de repede, deci perioada in care se poate face dulceata de trandafiri e destul de scurta.
Cine nu a incercat-o, eu zic sa se puna pe treaba!Cine nu vrea, are de pierdut si cine a facut-o il felicit din toata inima caci s-a ales cu ceva dulce rafinat, elegant si de calitate.
Si ca sa va conving o descriu, nu am nevoie de multe cuvinte: textura deosebita, miros ca un parfum de marca si un gust de o valoare neestimata cu care si cele mai amortite papilele gustative sunt trezite din amorteala.
Asadar, acesta este dulceata mea din petale de trandafiri, o fineta de mare clasa.
Enjoy!



Ingrediente:
-cam 200-250 gr.petale de trandafiri, sau echivalentul a aproximativ 100 de flori de trandafiri roz parfumati
-1 kg. zahar 
-900 ml. apa
-1 plic sare de lamaie
-2 linguri de zahar
-1 lamaie

Mod de preparare:
1.Spalam petalele usor, le stoarcem si le uscam cu grija.Daca este cazul indepartam partea alba a petalei; la mine nu a fost cazul, petalele au fost foarte curate si tinere, sa le zic asa.La final dulceata mea a iesit dulce, buna si chiar deloc amara din acest motiv.
2.Petalele le punem intr-un castron mare si punem peste ele un plic de sare de lamaie si cele doua linguri de zahar, le framantam bine cu mana, pentru a inviora culoarea (pana se inrosesc) si pentru ca acestea sa se intareasca si sa nu se rupa la fiert.

3.Dupa ce s-au inmuiat, le stoarcem (pasul asta este optional deoarece eu am vrut sa am si niste apa de trandafiri) si apoi le punem la rece pana pregatim siropul.
4.Intr-o cratita mai mare punem pe foc apa si zaharul.Lasam sa fiarba pana siropul incepe sa se lege si capata o consistenta mai grosuta.In acel moment adaugam lamaia taiata felii si mai lasam sa fiarba cam 10 minute dupa care o scoatem afara si continuam fierberea.
5.Facem o proba sa verificam daca siropul este legat asa:punem o picatura de sirop pe o farfurie si daca picatura curge mai trebuie pus pe foc .Mai lasam sa fiarba pana cand picatura testata nu se imprastie si are aspectul unei perle transparente.
Nota:Incercam sa nu fierbem prea mult  deoarece zaharul se va caramelizeaza si culoarea va deveni galbuie si inestetica.

6.Cand siropul este legat si indeplineste cele enumerate mai sus, adaugam petalele de trandafiri.Le lasam sa se desfaca in sirop si amestecam totul bine.Lasam sa fiarba pana vor avea culoare rosiatica ,au devenit stravezii si vor pluti in tot siropul pana in fundul cratitei.Fierbem totul la foc tare.Daca fierbem dulceata la foc mic isi va pierde culoarea. In timpul fierberii strangem cu o spumiera spuma care se formeaza, pana cand siropul se curata bine.Fierberea dureaza undeva in jur de15 minute.
7.Dupa ce dulceata e gata, o punem fierbinte in borcane curate si sterilizate .Pune capacul si intoarcem borcanele cu capul in jos unde le lasam cam o jumatate de ora.
8.Dupa tot acest demers, pentru a fi sigura ca borcanele mele de dulceata vor apuca si iarna, le-am ''tras'' trei ture de sterilizare de cate o jumatate de ora si apoi le-am pus intre paturi pentru 24 de ore.
9.Le-am dus la nani in camara si cand le va veni randul veti afla si voi...voi striga in gura mare ca m-am dat la dulceata mea de trandafiri.Yu-huuu!!!

Nota:Daca doriti, mai puteti adauga in timpul fierberii cuisoare, scortisoara sfaramate si puse intr-un saculet de tifon pe care la sfarsit sa il puteti indeparta cu usurinta.
Atat a fost pe azi...haideti la treaba oameni buni, umpleti camarile!!!
Bye.
Pofta aromata tuturor!!!

17 comentarii:

  1. Frumoasa ti-a iesit !
    Iar de buna ...nu am nici o indoiala .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi!
      Este grozav de buna!Mi-era asa de dor sa mananc :-)
      Multumesc de vizita.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  2. Este dulceata copilariei.Mama in fiecare an facea.
    Dulceata ta este nemaipomenit de frumoasa.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi era atat de dor de gustul acestei dulceti :-)
      Imi place si mie tare mult xuloarea,e atat de ''apetisanta''!!!
      Te pup si eu.

      Ștergere
  3. Eu n-am mancat niciodata, dar la anul voi face cumva rost de trandafirii astia deliciosi. Ai facut poze superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat sa faci,e asa de buna...cel putin mie imi place foarte mult,e foarte delicata,zic io.
      Multumesc de apreciere:-)

      Ștergere
    2. De unde faci rost de trandafirii astia? Am facut un tort cu infuzie de iasomie si jeleu de trandafiri din dulceata de la magazin. Acum chiar vreau sa fac dulceata asta minunata.

      Ștergere
    3. Trandafirii ii am de la tara,are soacra mea o tufa mare,insa am auzit ca prin unele locuri sunt petale de vanzare la piata si nu sunt scumpe deloc.
      Astept sa-mi zici daca gasesti.Fa cumva sa-ti faci rost,chiar este dulceata mai speciala:-)
      Te pup!

      Ștergere
    4. Si eu fac dulcdeata de trandafiri si va recomand sa frecati petalele doar cu zahar. Daca le frecati cu sare de lamaie vor fi tari si vor scartai cand le veti consuma.

      Ștergere
    5. Multumesc pentru sfat,am sa tin cont pe viitor.
      Va mai astept cu drag pe la mine:-)
      Cele bune!

      Ștergere
  4. Ce cantitate de dulceata iti ramane in final dupa reteta pe care ai descris-o mai sus?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Bine ati venit pe blogul meu:-)
      Din cantitatile date mi-au iesit cele doua borcane din imagine...cel mare are cam 800 ml.si cel mic cred ca undeva la 450 ml.
      Multumesc pentru vizita,va mai astept cu mare drag!
      Cele bune!

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspunsul promt.

      Ștergere
  5. Observ incantarea d-voastra in privinta ``dulceturilor`` si sunt sigur ca si aveti pentru ce fi incantata.
    Ce parere aveti despre inghetata de trandafiri sau daca aveti orice alta idee despre anumite produse care sa contina petale de trandafiri rosa damascena.
    Ma intereseaza .
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ati venit!
      Ideile dumneavoastra sunt nemaipomenite si ma incanta,pe bune!
      Incerc sa le si materializez si am sa vin cu rezultatul!
      Multumesc frumos si va mai astept cu drag pe la mine!
      Cele bune!

      Ștergere
  6. De foarte multi ani nu am mai mancat, dar imi amintesc cat este de parfumata.. un deliciu. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este doamna Sara!Musai sa va puneti pe treaba sa va alinati dorul,trandafirii trec destul de repede.
      Cu stima!

      Ștergere