joi, 12 aprilie 2012

Pufosenii cu mac si nuca


Prajiturelele astea imi plac la nebunie...sunt atat de pufoase,de gustoase si de placute la textura incat nu ma mai satur de ele.Desi au doua dintre ingredientele mele preferate, nuca si bezeaua,le fac mai rar pentru ca imi  iau cam mult timp,dar ,parerea mea,asa la zile mari...MERITA.Sunt de vis!
Atentie!!!Odata gustate...creeaza dependenta:)
Tanti Leontina,multumesc pentru reteta!!!!
Aceasta reteta va participa la Provocarea Dulce Romanie gazduita de Alina.Sper sa-ti placa pufoseniile astea:)
Ingrediente:
Aluat:
-3 galbenusuri
-300 gr.faina
-300 gr.unt
Bezea:
-8 albusuri
-300 gr.zahar pudra
-150 gr.nuca macinata
-150 gr.mac macinat
Mai avem nevoie de:
-hartii pentru briose sau forme cosulete
-zahar praf pentru pudrat
-faina pentru pudrat suprafata de lucru

Mod de preparare:
Aluat:
1.Punem intr-un castron si framantam foarte bine toate ingredientele.

2.Framantam 5-8 minute pana ne rezulta un aluat omogen cam ca si cel din imagine.

3.Invelim aluatul intr-o folie alimentara si apoi il dam la rece pentru o ora si jumatate.
Dupa acest timp,scoatem aluatul de la rece si il impartim in 50 -60 de bilute  pe care le mai dam din nou la rece pana batem bezeaua.

Bezea:
4.Batem albusurile spuma impreuna cu zaharul pana obtinem o bezea stalucitoare si teapana.

5.Impartim bezeaua in doua si intr-o parte incorporam nuca macinata si in cea de-a doua parte punem macul  amestecand usor  cu o spatula .

6.Scoatem bilutele de la rece rece ,pudram suprafata de lucru cu putina faina si intindem fiecare biluta intr-o foaie fooooooarte subtire.Aluatul este elastic si se lucra foarte bine,deci nu va faceti griji pentru foaie ,poate fi intinsa subtire cat o foaie de hartie.

7.In mijlocul fiecarei foite punem cate o lingurita de bezea cu nuca sau mac, adunam  usor marginile fara a presa si le asezam intr-o hartie de briose sau intr-o forma de cosulete.

8.Punem pufoseniile intr-o tava si dam tava la cuptor la foc mic catre potrivit.Urmarim tot timpul cuptorul sa nu se arda pufoseniile, foita fiind foarte subtire nu le trebuie mult timp ,doar cateva minute.Le lasam la cuptor cat sa fie usor aurii deasupra.

9.Dupa ce sunt gata scoatem tava le lasam sa se tempereze.

10.Le pudram cu putin zahar praf.

 11.Si acum pufoseniile sunt gata de servit...pofta buna!!!

14 comentarii:

  1. Paste fericit alaturi de cei dragi! Ma bucur ca ti-ai facut blog,e o placere sa-ti vad toate retetele la un loc.Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de bine arata, iar prezentarea e pur si simplu de vis ? Si parca vad si un KA pe undeva pe-acolo? a venit iepurasul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Vio!
      Iepurasul nu a venit...da' de unde...nici vorba de KA...este doar batranul si fidelul meu Bosch,care dupa lupte seculare cu diferite creme si aluaturi inca ma mai slujeste.Mi-e tare drag.
      Te pup:-)

      Ștergere
  3. Arata delicios! Imi place mult blogul tau, l-am bagat la favorite!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu fac din astea insa numai cu nuca. Luasem reteta de la Adi Hadean si m-au dat peste cap. Multa munca dar merita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana ai dreptate intradevar este multa munca cu ele,dar,vorba ta ,merita!!!...sunt atat de bune!Eu stiu reteta de la tanti Leontina,mare spacialista in dulciuri,mai am si altele la fel de bune pe care mi le-a dat ,dar nu tare am timp sa le fac:-(poate pe viitor.
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  5. Buna seara,

    Am facut si eu reteta aceasta, insa nu mi-a iesit coca. Mai precis, era atat de moale si de sfaramicioasa ca nu am putut, oricata faina am pus pe plansa, sa obtin o foaie pe care sa o modelez ca in foto.
    Intrebare: Untul este la temperatura camerei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!...si bine ati venit pe blogul meu:-)
      Imi pare rau sa aud ca nu v-a iesit coca:-(...eu fac aceste pufosenii de ani de zile si nu am avut niciodata probleme cu coca.
      Intradevar la cand faceti,mai precis aluatul la prima framantare este mai moale,dar,dupa ce sta la rece rezulta o coca perfecta pentru intins.
      Untul nu conteaza cum il pui, rece sau la temperatura camerei,am facut ambele variante si a iesit foarte bine.Deci,ma repet,coca oricum este putin mai moale la framantare,dar este foarte important sa stea la rece,in acest lucru consta secretul acestui aluat.Cand intindem foita bilele formate,pudram masa cu faina,rotim constant foaia si abia apoi punem umplutura.Va garantez ca reteta este mninunata!
      Mai incercati o data si lasati sa stea la rece chiar si peste noapte,sigur va vor iesi minunate aceste pufosenii:-)
      Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului,am fost plecata la tara.
      Numai bine va doresc si va mai astept cu drag pe la mine:-)

      Ștergere