Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national
Rotogol maramuresan cu cartofi copti si salata de varza,rosii si marar
Raspund invitatiei de a participa la competitia Electrolux Passion4cooking -Ardeal.
Pentru aceasta ocazie am pregatit ceva ce mie imi este tare drag;o reteta a unui preparat traditional nu foarte cunoscuta in alte zone si pe care (zic eu) putini dintre ardeleni o cunosc si tot atatia o respecta cu strictete.Este vorba despre rotogolul maramuresan.Am vazut variante cu mult deviate de la original,cu adaosuri de diferite ingrediente sau cu moduri de preparare total diferite fata de original .A ajuns acest rotogol sa fie preparat in multe locuri asemeni unui gordon bleu,sau a unor rulade cu tot felul de umpluturi.Nu contest acest lucru,fiecare face ce vrea,insa ce vreau eu este sa fac cunoscuta varianta originala,scrisa acum zeci de ani in retetarul Tip.
Aceasta reteta o stiu de la un vechi prieten de-al meu de la care am invatat foarte multe lucruri,un bucatar cu o vechime de peste 40 de ani in bucataria traditionala ardeleneasca si va asigur ca este suta la suta varianta originala.Este uimitor de gustoasa!!!
In acest preparat cu origini rustice, se bat arome traditionale care mai de care mai placute:carnita proaspata de porc,carnat afumat ,slaninuta,ceapa verde,usturoi,branza burduf si un proaspat ficatel de pasare.M-am straduit ca pentru aceasta reteta sa imi procur toate ingredientele de la tara asta pentru ca gustul sa fie cat mai autentic.Am sacrificat pana si un pui pentru a avea ficatel proaspat:))
Rotogolului maramuresan ii sade bine in compania cartofilor copti,imbibati cu jiul usturoiat si plin de arome al rotogolului.Alaturi de o salata de varza in care se ascund timid cateva rosioare si marar ,compunem lejer un pranz,o cina sau un fel principal ideal pentru orice masa copioasa.
Mentionez ca mi-a facut o deosebita placere sa fac sedinta foto la acest preparat.Decorul rustic m-a atins la suflet si mi-a amintit de vremuri cam uitate de mine asa prinsa cum sunt acum in tumultul cotidian:((( Am scos din vitrina pana si clopul maramuresan specific zonei noastre.L-am purtat pe rand ,amintindu-ne de traditia de la tara,atat eu cat si copiii.Am crescut la tara,imi place acolo,mi-e dor de placintele bunicii si de tot ce gatea ea.Putine preparate din ziua de azi nu mai au gustul acelor vremuri ,deci a fost o placere sa ma intorc in timp caci mi-a placut tare mult aceasta zi in care am readus traditia in sanul familiei.Vreau sa va multumesc pentru acest lucru.
Sper sa va placa si voua, nu accept critici ,caci....vorba cantecului ''Dupa pui de morosan/Sa nu dai cu bolovan/Ca daca li-i nimeri/Vai de capul tau a sii!(este o gluma fireste,stati linistiti,sunt gingasa precum un ghiocel:)))
Asadar,sa revenim la mancare ,in competitia Electrolux-Passion4cooking-Ardeal,va prezint cel mai adevarat preparat ardelenesc pe care eu il cunosc si anume:rotogol maramuresan cu cartofi copti si salata de varza,rosii si marar.
Lectura placuta iar la final...pofta mare;)!
Rotogol:
-0.800gr.cotlet fara os
-200 gr.branza burduf
-2 fire de carnat afumat potrivite
-1 legatura ceapa verde
-200 gr.ficatei de pui
-putin ulei
-sare si piper
-4 catei de usturoi
-1/2 legatura de verdeata
-100 -150 gr. slaninuta afumata
Garnitura:
-8 cartofi potriviti ca marime
-8 foi de dafin
-cateva crengute de cimbru
-2 catei de usturoi
-sare si piper
Salata:
-1/2 varza potrivita
-3-4 rosii mai micute
-1/2 legatura de marar
-sare
-ulei
-otet
Salata:
-1/2 varza potrivita
-3-4 rosii mai micute
-1/2 legatura de marar
-sare
-ulei
-otet
Jiul:
-3 linguri de faina
-2 catei de usturoi
Rotogol:
1.Pregatim feliile de carne sa fie curate,spalate si curatate de pielita alba de deasupra.Punem cate o bucata de cotlet intr-o punga mai mare si rezistenta si o batem bine cu ciocanul pentru snitele pana cand este subtire.Facem acest lucru pentru ca astfel carnea nu se rupe si ne rezulta o foita mare si foarte perfecta .
2.Cand am terminat de batut toate cele 4 felii de carne ,le condimentam cu sare si cu piper si le ungem cu usturoiul pisat bine, sau dat prin razatoarea mica.
2.Cand am terminat de batut toate cele 4 felii de carne ,le condimentam cu sare si cu piper si le ungem cu usturoiul pisat bine, sau dat prin razatoarea mica.
3.Intr-o tigaie punem putin ulei si asezam bucatile de carnat taiate cam cu doua degete mai mici decat latimea bucatii de carne.Lasam carnatul pana se rumeneste putin, apoi il luam si il punem deoparte pe un servet de bucatarie.
4.In alta tigaie punem putin ulei si adaugam ceapa verde taiata rondele fine.O calim putin.
5.Dupa ce s-a calit si inmuiat putin ceapa,punem ficateii spalati si scursi bine de apa.Lasam cam 5 minute la foc potrivit pana se rumensc putin,apoi tragem tigaia deoparte.
5.Dupa ce s-a calit si inmuiat putin ceapa,punem ficateii spalati si scursi bine de apa.Lasam cam 5 minute la foc potrivit pana se rumensc putin,apoi tragem tigaia deoparte.
6.Incepem sa facem rotogolul asa:
-pe felia de carne punem cateva bucatele de ficatei cu ceapa, asezam apoi bucata de carnat,presaram branza burduf si apoi verdeata tocata marunt.
7.Incepem sa rulam de la un capat si cand ruloul este complet format ,inchidem capetele ajutandu-ne de deget ca si cum am inchide o sarmala.
8.Deasupra fiecarui rotogol punem 3-4 feliute de slaninuta taiata fasii subtiri si piper proaspat macinat.
9.Asezam rotogoalele formate intr-o tava mai mare,alaturi punem si cartofii pe care ii pregatim dupa indicatiile de mai jos.
10.Curatam cartofii de coaja,ii spalam ,si apoi deasupra le facem o crestatura in forma de cruce ,dar nu taiem de tot.In crestatura formata punem cate o foaie de dafin,cate o feliuta de usturoi si cateva crengute de cimbru.
11.Dupa ce am asezat si cartofii in tava,condimentam cu sare si piper , punem apa pana trece mai bine de jumatatea cartofilor si dam tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute.Mai deschidem cuptorul din cand in cand si stropim rotogoalele cu jiul format.Sunt gata cand cartofii sunt aurii si rotogoalele bine rumenite.
12.Ajutandu-ne de o spatula scoatem pe o tava cartofii si bucatile de carne.
12.Ajutandu-ne de o spatula scoatem pe o tava cartofii si bucatile de carne.
13.Facem si jiul asa:intr-o craticioara, strecuram jiul format printr-o sita fina ,il punem la foc iute si il lasam sa fiarba pana scade la jumatate .
14.In acel moment adaugam faina amestecata cu 2-3 linguri de apa rece si cu un tel invartim energic pana sosul incepe sa capete o consistent mai grosuta.Adaugam usturoiul pisat,verdeata tocata fin ,mai dam un clocot, dupa care tragem deoparte.
15.Pentru salata taiem varza foarte fin,rosiile le taiem felii si mararul il tocam marunt.Condimentam cu sare ,ulei si putin otet si omogenizam totul bine.
16.Montam pe farfurie cate o bucata de rotogol maramuresan sectionata in doua,cate doi cartofiori copti si 1-2 linguri din jiul cu usturoi.Servim cu pofta alaturi de salata de varza,rosii si marar si de o cana de vin.
Buna,
RăspundețiȘtergereVino si ia gifuri animate de Pasti foarte frumoase si fundaluri pentru blog...sunt gratis.
Coltisor de Rai
Animation Gifs Free
O saptamana frumoasa iti doresc!
Vilhelm
Multumesc!
ȘtergereO saptamana frumoasa si tie!
N-am mancat niciodata rotogol din asta,nici n-am auzit de el,dar arata teribil!
RăspundețiȘtergereOff Pansy ,teribil in ce sens?...teribil de bine sau teribil de rau?
ȘtergereAcu' chiar ca mi-ai dat emotii!!!
Daca n-ai auzit de acest rotogol ,inseamna ca corespunde cerintei concursului si ma bucur ca sunt tocmai eu cea care face cunoscuta reteta...e foarte bun.
Mersi !
Trebuie sa fie delicios!Succes!!! :*
RăspundețiȘtergereESTE!!!
ȘtergereMersi Alina draga:)))
ma bcuur ca acum am descoperit ca ai blog! super! pup!
RăspundețiȘtergereMersi mult Alice.
ȘtergereNe auzim.
Te pup si eu:)
Intr-adevar arata tare bine,nici eu nu am auzit de rotogol(oricum eu mai am multe de invatat :P )
RăspundețiȘtergereBafta dar nu-mi fac probleme ca reteta e minunata !
te pup
Mimmi ma alatur si eu clubului tau...si eu mai am fff.multe de invatat...deci suntem doua:)
ȘtergereMersi de laude;)
Pup si eu.
Eu am auzit de rotogol ca-s morosanca, dar nu am mai facut pana acum. Imi inchipui ca e un deliciu. O duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereDin punctul meu de vedere deliciu e putin spus...
ȘtergereIncearca-l si revino cu impresii,sunt curioasa daca iti va placea.
Te pup.