sâmbătă, 8 decembrie 2012

Turta dulce~Pepparkaksdelar~Swedish Gingerbread

Aceste mici prajiturele cu ghimbir sunt dulciuri vechi traditionale suedeze.Au un gust special datorita siropului de artar.De Craciun aceasta reteta este transformata in casute de turta dulce care mai de care mai frumoase.
Turta dulce a fost adusa in Europa in anul 992 de catre calugarul armenian Gregory of Nicopolis (Gregory Makar) (Grégoire de Nicopolis).
 El a parasit Nicolpolis Pompei pentru a locui in Bondaroy(Franta), langa orasul  Pithiviers.A stat acolo 7 ani
si a vorbit si preotilor si crestinilor francezi despre turta dulce.A murit in anul 999.
In timpul secolului al 13-lea, aceasta reteta a fost adusa in Suedia de catre imigrantii germani.Calugaritele suedeze pregateau turta dulce pentru a trata indigestiile in anul 1444.Apoi a devenit un obicei in a pregati turta dulce, a o picta cat mai frumos si a o atarna la geamuri ca si decoratiuni.De aceea de Craciun, turtei dulci i se acorda o atentie speciala.
De atunci, turta dulce este des pregatita iar farmecul si placerea de a o gati continua si in zilele noastre!
Enjoy!


Ingrediente:
-150 gr. unt
-225 gr. zahar brun praf
-1 1/5 cesti de sirop de artar (sau miere de albine)
-100 ml. smantana 
-1 lingurita ghimbir razuit
-1 lingurita scortisoara pudra
-1 lingurita cuisoare macinate
-1/2 lingurita cardamon praf
-1/2 lingurita nucsoara macinata
-1/2 lingurita coaja rasa de portocala
-1 lingura bicarbonat de sodiu
-0.8 kg de faina de grâu
-1 ou

Mod de preparare:
1.Punem intr-un bol zaharul cu untul si le mixam pana devin spuma.Adaugam apoi oul, siropul (sau mierea) smantana si continuam sa mixam pana ca si aceste ingrediente sunt bine incorporate.
 
2.Separat in alt bol, punem faina, scortisoara, cuisoarele macinate, cardamonul praf, nucsoara macinata, bicarbonatul si le dam prin sita.Punem apoi ghimbirul, coaja de portocala si amestecam usor.
3.Incorporam incet si pe rand amestecul de unt, la cel de faina.Prima data ne folosim de o spatula, apoi ne ajutam de maini si framantam bine pana ne rezulta un aluat potrivit si nelipicios. 
 
4.Impartim aluatul in 2-3 bile mai mici, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pana a doua zi, sau pentru cel putin 3-4 ore.
Nota:Aluatul astfel infoliat poate fi pastrat la congelator pana la doua luni.

5.Dupa ce aluatul a stat la rece, il scoatem, il lasam sa stea cam 20 minute, apoi il asezam pe masa pudrata cu putina faina si il framantam putin.Intindem pe rand fiecare bila cu o merdenea in foaie subtire si decupam forme de care dorim:stelute, inimioare, bradulet, etc,etc.Daca este nevoie mai pudram suprafata de lucru cu faina din cand in cand.
6.Asezam turta dulce astfel decupata intr-o tava in care am pus hartie de copt si dam tava la cuptorul pornit cu o jumatate de ora inainte, la foc mediu-iute, cam 5-8 minute pana turta prinde o culoare usor aurie la suprafata.Trebuie verificate ca nu cumva sa le lasam prea mult si sa se usuce prea tare.
 
7.Scoatem tava, lasam sa se raceasca turta si abia apoi le asezam intr-un castron.Putem servi turta dulce simpla, pudrata cu zahar praf, sau, cine doreste poate decora turta dulce cu glazura de zahar pe care opoate pregati asa:
-Batem cu mixerul doua albusuri de ou care sa fie la temperatura camerei si treptat adaugam 450 gr.de zahar pudra, o lingura de zeama de lamaie si una de amidon.Nu adaugam o noua priza de zahar decat dupa ce s-a topit cea adaugata anterior.Vom obtine o bezea ferma, sticloasa si teapana.
-Aceasta bezea o punem intr-un pos de hartie cerata si dupa ce turtele dulci sunt reci de tot, luam fiecare bucata si o decoram fiecare cum doreste sau cum ii place.
-Cum am terminat de ornat o turta dulce, o asezam intr-un loc intins unde le vom lasa sa stea pana a doua zi , ca sa se usuce glazura.Tot atunci turta dulce va incepe sa se inmoaie si va fi delicios de buna!!!
Rezista foarte mult pastrata in cutii aerisite.
Pofta mare va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu