marți, 8 mai 2012

Sirop din muguri de brad facut in casa

A sosit si vremea mugurilor de brad ...yupiii!!!
Imi place sa am iarna siropuri naturale de toate felurile.Siropul de brad este unul care nu lipseste din ''farmacia naturista'' din casa mea.Este atat de bun pentru diferite afectiuni respiratorii incat parca nu ma indur sa stau in casa in loc sa merg sa culeg muguri si sa mi-l prepar.In plus, sunt castigata cu o excursie pe cinste :-)
~*~
Daca ma intrebati de care muguri sa culegeti, eu va zic ca am adunat de care am apucat numai sa-mi vad plina galeata :-))Nu cred ca are vreo importanta, mugurul mare...sau mic, cred ca au aceleasi proprietati.Bine, bine....sa nu fie nici din aceia de 10 cm., aia sunt cam batrani :-(
Eu zic sa ne orientam dupa cei care au o culoare verde proaspata, mai deschisa si intensa.Daca culegeti din padure dimensiunea lor este acum cea potrivita, pentru ca acolo este multa umbra, la oras, unde e mai tare soarele sunt deja maturi .
Daca va hotarati sa faceti o drumetie in acest scop, luati cu voi un sfat de la mine:porniti-va la drum cu o galeata ...asta daca nu vreti sa va faceti pacate si sa injurati constant o punga care va enerveaza ca nu-i gasiti ''gura'' :-)
~*~
Inchei aceasta prezentare nu inainte de a mai adauga inca ceva:acest sirop nici nu se compara la eficienta cu care trateaza o bronsita sau o afectiune respiratorie, fata de cel din magazin care e apa de ploaie, sincer!!!O lingurita de trei ori pe zi pentru copii, sau o lingura la fel de trei ori pe zi pentru adulti, este tratamentul naturist ideal care pune la pamant orice afectiune respiratorie.Garantez din proprie experienta :-)
Incurajez  pe orice vrea sa incerce sa faca siropul, sau maceratul acasa.E super benefic!!
~*~
Acesta fiind zise, sa aveti spor si drumetie placuta!!!
PS.Astept impresii de la temerari :-))))
Deci, reteta e super simpla, dar nu si super rapida...upsss....
*Procedam asa pentru maceratul din muguri de brad:
  • Cantarim cate kilograme de muguri am reusit sa strangem si la cate kilograme avem, atatea kilograme de zahar ne vor trebui.E ceva de genul 1/1.
  • Spalam bine mugurii de brad.
  • Ii stoarcem foarte bine de apa.
  • Ii maruntim cu un robot de bucatarie(va  recomand sa faci cu unul mai vechi, pentru ca rasina din muguri va face praf cutitul).Puteti  sa puneti si mugurii intregi, dar eu zic ca nu e la fel de eficient ca si atunci cand ii maruntesti si toata seva continuta se elibereaza mai bine, astfel maceratul este mai concentrat.

  • Apoi intr-un borcan foarte mare, cel mai mare pe care il aveti, punem straturi alternative de brad si zahar.
Note:
-Puteti sa puneti straturi cam 2/2 cm, sau  mai puteti sa amestecati intr-un vas mare tot zaharul si toti mugurii si in acest caz nu mai trebuie sa tineti evidenta grosimii straturilor.Varianta din urma este valabila in special daca nu aveti cantitate mare.Anul trecut eu am avut 5 galeti, nu am avut vas asa de mare si de aceea am pus mugurii si zaharul in straturi.Oricum cand le amestecati toate vor fi una si una.
-Incercati ca borcanul sa nu fie umplut pana la refuz, ar trebui sa fie umplut cam de trei sferturi pentru ca sa puteti amesteca lejer, dar si energic.Oricum o sa scada la mai mult de jumatate, in timp, cand zaharul se va topi.Daca strangeti foarte multi  muguri si e multa cantitate, puneti amestecul in doua borcane.
  • Acoperim borcanul cu un tifon impaturat de mai multe ori si il punem  langa un geam batut de soare tot timpul pentru 6 saptamani.Important in tot acest procedeu este soarele.Deci, sa fie tinut borcanul la soare, deoarece la caldura se macereaza foarte bine mugurii.
  • In prima saptamana amestecam energic cu o lingura de lemn (nu de metal), cam tot a doua zi si in saptamanile 2-6 tot a treia, a patra zi cand deja se va lasa si se va forma  lichidul .La final mugurii maruntiti din borcan vor avea o culoare verde maronie, iar maceratul va fi de un verde inchis.
~Ziua 5~

~Ziua 20~
  • Dupa ce a trecut acest timp luam cate putin pe rand din borcan si stoarcem foarte bine totul cu mana pana nu mai ramane nici un picur si mugurii sunt mai uscati.Daca aveti alte variante de a stoarce foarte bine, mie asta imi e cea  mai eficienta, insa ne putem ajuta de tifon, adica sa punem compozitia in tifon si sa o stoarcem.Daca stoarcem cu mana recomand sa folositi  manusi de plastic caci inteapa foarte tare (doare) si mana se face cam aiurea (capata o culoare bruna).
  • Dupa ce l-am stors este gata, il strecuram si il turnam in sticlute inchise la culoare (de preferinta).Putem sa mai strecuram  maceratul din nou printr-o sita cand il turnam in sticlute ca sa fim siguri ca nu ramane nicio impuritate. Sigilam apoi bine.
  • Eu nu am avut sticle decat transparente, dar am tinut sticlele la loc intunecos.Inainte de a-l folosi agitati bine sticla, deoarece la fund se depune partea mai groasa, ca sa-i zic asa.Cam asta e toata treaba:-)!
*In aceste poze este maceratul din muguri de brad.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Daca nu vreti sa va opriti la aceasta varianta, maceratul, atunci mergeti mai departe cu varianta tratata termic, caci reteta este aproape aceeasi cu a maceratului .
*Dupa ce am pregatit maceratul, procedam in continuare asa pentru 
siropul din muguri de brad:

  • Varianta prin fierbere presupune sa punem siropul pe foc intr-o oala foarte mare (deoarece mai la sfarsitul fierberii va face spume si se va ridica la suprafata) si lasati sa fiarba la foc mic pana va avea consistenta mierii, dar sa fie putin mai subtire.
  • Daca aveti o cantitate foarte mare va recomand sa il fierbeti in doua oale pentru a evita sa isi schimbe prea mult culoarea datorita caramelizarii zaharului in bloc.
  • Cand are consistenta potrivita il turnam in sticle, le inchidem si le punem la loc intunecos si rece.
*In aceste poze este siropul din muguri de brad (produsul tratat termic)
 

Ambele variante tin si pana la doi ani.Maceratul la rece odata deschisa sticla trebuie pastrata la frigider.Siropul fiert insa, nu cere acelasi lucru.
Multa sanatate!!!! 

*Pe langa siropul si maceratul foarte benefic, puteti sa va preparati o bautura racoritoare din putin sirop si apa minerala.
S-aveti spor si pofta buna!!!

11 comentarii:

  1. Credeam ca a venit Craciunul . :)

    Si eu vreau sirop din muguri de brad .
    Pe langa faptul ca e medicament ,noua ne place tare mult , vara , cu lamaie si apa rece de izvor.
    Ce poate fi mai racoritor ?
    Asa ca fac si eu.... in curand ,pe ecrane . :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bunatate e siropul asta...as face si eu dar de unde muguri ? eu chiar nu am de unde sa culeg offf!
    Pupicei si o seara linistita draga mea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Offf,ce pacat :-(
      Oare nu gasiti in piata?
      La noi se gasesc si costa o gramajoara 1 leu, sau un kilogram cam 10 lei.
      La cat este de bun ,se merita investit.
      Seara frumoasa va doresc si eu!
      Cu stima :-)

      Ștergere
  3. M-ai omorat ... bine ca mi-am cumparat 2 sticle saptamana trecuta , din targ din munti...daca stiam ca ai de gand sa-mi spui cum se face il ignoram pe nenea ala care mi-a bagat pe gat siropu'...
    Delicios !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat ai dat pe el?
      Daca l-ai cumparat din munti, sigur e bio,asa ca poate omu' ala te-a scutit de o treaba in plus,nu?
      Da ,delicios,bine ai spus...

      Ștergere
  4. Mai exact cind se culeg mugurii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu as putea sa dau o luna exacta deoarece depinde de zona.
      La noi,la padure se culeg prin mai...iunie.
      Cele bune!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Bine te-am gasit Denisel!
      Nu cred ca merge,nu stiu ce sa zic,niciodata nu am facut asa.Am cules doar mugurii de vreo 7-8 cm.Dar la ce fel de conuri te referi, la conuri micute,proaspat aparute?Imi pare tare rau ca nu stiu sa iti dau un raspuns exact,dar mai intreb incolo-incoace si daca aflu ceva te anunt:-)
      Te mai astept cu mare drag pe la mine:-)
      Cele bune!

      Ștergere
  6. Si eu am pus sa fac sirop,dar eu nu am macinat niciodata mugurii,i-am lasat intregi.Mai las inca putin mugurii la macerat,ca am concediu peste cateva zile si am mai mult timp atunci sa ma ocup de ei.Dupa ce ii storc de sirop ,uneori mai pun apa cat sa-i acopar si zahar si il fierb.E foarte bun. Siropul din mugurii nemacinati iese foarte limpede. Poate la anul voi incerca si ideea ta.

    RăspundețiȘtergere