Friptura condimentata de porc servita cu sos iute de boia si inca un fin sos de maioneza fiarta, insotite de garnitura din ciuperci usturoiate si praz tras la tigaie.
Friptura:
-2 bucati muschiulet de porc
-2 catei usturoi
-condiment pentru porc Kamis
-ulei de masline
Ciuperci usturoiate:
-1 cub de unt
-200 gr. ciuperci brune
-2 catei de usturoi
-1 crenguta de cimbru
-sare si piper Kamis
-patrunjel verde si cateva frunzulite de cimbru
Prazul la tigaie:
-1 fir de praz
-2 linguri ulei de măsline
-1 crenguța de cimbru
-sare de mare
-20 ml. vin alb
-piper Kamis
-1 linguriță zahar
Sosul iute de boia:
-1 cub de unt
-1 cățel de usturoi
-1 foaie dafin
-1 linguriță de amidon
-1 crenguța cimbru
-1 linguriță de boia
-1/4 linguriță piper Kamis
Sosul de maioneza fiarta:
-1 galbenus
-1 lingurita de zahar praf
-1 lingurita de smantana
-20 gr.unt
-1/4 lingurita de otet
-1/2 lingurita de mustar
-80 ml. smantana
-1 catel de usturoi
-1/2 lingurita zeama de lamaie
-1 lingurita de hrean ras
Mai avem nevoie de:
-2 ridichi
-crenguțe de cimbru
-3 roșii cherry
Mod de preparare:
*Friptura:
1.Pentru început spălăm și ștergem bine muschiuletii de porc.
2.Condimentam bine fiecare bucata cu condiment pentru porc Kamis.
3.Luam usturoiul pisat și îl intindem bine pe toată suprafața cărnii.
4.Infoliem carnea condimentată in folie alimentară și o dam la rece ca sa se marineze pentru 20 de minute.
*Prazul la tigaie:
1.Tăiem partea alba a prânzului în rondele groase cam de 1 cm.
2.Le punem într-o tigaie, adaugam untul și lăsăm rondelele la prăjit pana încep sa fie aurii. Adăugăm în tigaie și crenguta de cimbru, sare, piper și vinul.
3.Lăsăm la foc iute pana scade lichidul, apoi punem lingurița de zahar.
4.Când acesta s-a topit si incepe sa se caramelizeze frumos, luam tigaia de pe foc și o punem deoparte.
Ciupercile usturoiate:
1.Punem untul în tigaia în care am pregătit prazul și adăugam ciupercile tăiate în 2 sau în 4, depinde cât sunt de mari.
2.Adăugăm sare si piper și prăjim totul împreună crenguta de cimbru si cu usturoiul.
3.Când ciupercile sunt frumos rumenite adaugam pătrunjelul tocat grosier și cateva frunzulițe de cimbru si apoi tragem deoparte.
*Sosul iute de boia:
1.Punem untul intr-o tigaie, il topim si il lasam sa se infierbante bine pana incepe sa sfariie.
2.Adăugam usturoiul taiat in doua, foaia de dafin, crenguta de cimbru si le prăjim la foc iute ca sa își elibereze aroma, apoi le scoatem din tigaie.
3.In untul aromat adaugam boia, piperul si amestecam bine.
4.Separat intr-un castronel desfacem amidounl cu putina apa rece si il turnam in tigaie.
5.Amestecam repede pana sosul incepe sa se lege.
6.Cand este gata tragem tigaia deoparte si o acoperim cu un capac sau cu o folie alimentara ca sa nu prinda pojghita.
Sosul de maioneza fiarta:
1.Intr-un castron punem galbenusul, zaharul, otetul, untul, smantana, mustarul si sarea.
2.Le punem pe baie de abur si amestecam cu un tel pana compozitia se ingroasa.
3.Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, dupa care adaugam smantana, usturoiul pisat, hreanul ras si zeama de lamaie.De asemenea potrivim si gustul cu piper.
4.Amestecam bine pana se omogenizeaza.
5.Punem sosul intr-un pos din hartie cerata si il punem deoparte pana la asmablarea farfuriei.
*Asambalm farfuria;
1.Jumatate din farfurie o decoram cu sosul de maioneza fiarta si sosul iute de boia.
2.Pe cealalta jumatate de farfurie asezam cate 2-3 felii de friptura condimentata de porc.
3.In mijloc asezam cate 4-5 rondele de praz la tigaie.
4.Deasupra fripturii punem ciuperci usturoiate.
5.Decoram totul cu cateva rondele de ridichi si cu cate o jumatate de rosie cherry trasa la tigaie
6.Asezam si cate o crenguta de cimbru, pudram putina boia si gata...o delicatesa.
Pofta mare va doresc!
Trebuie sa imbrac rochia de soacra la asa meniu!
RăspundețiȘtergere:D
;)
...
Lasind gluma, am retinut maioneza.
Te pup!