Aspect si gust deosebit, intr-o gustare foarte practica:)
Ingrediente:Aluat:
-300 gr. faina
-50 gr. unt
-125-150 ml. lapte caldut
-25 gr. drojdie proaspata
-1/2 lingurita zahar
-o lingurita sare
-1 lingura ulei
-1 galbenus de ou
Umplutura:
-200 gr.mozzarella
-300 gr.spaghete Arnos
Sos:
-400 gr. carne tocata
-150 gr.sunca presata
-200 gr. hribi sau alte ciuperci
-100 ml. lapte
-1 ceapa
-1 morcov
-1/2 telina mai mica
-3 rosii proaspete
-300 ml. suc de rosii
-1 ardei
-2 catei de usturoi
-ulei de masline
-sare, piper, nucsoara, oregano, busuioc, cimbru
Mai avem nevoie de:
-albusul de la oul folosit la aluat, pentru uns painea
-1/2 lingurita pudra de usturoi
-2 linguri de parmezan ras
-1/2 lingurita patrunjel tocat fin-optional
Mod de preparare:
*Aluat:
1.Intr-un castron punem faina cernuta.
2.Facem o gropita in mijloc in care punem drojdia sfarmata, zaharul, oul si sarea.
3.Adaugam in prize mici laptele caldut in care am pus la topit untul.
4.Incepem sa framantam bine aluatul, turnand pe rand cate putin lapte.Framantatul trebuie sa dureze cam 10 minute pana aluatul are o consistenta potrivit de moale, este maleabil si nelipicios.
Nota:Consistenta aluatului poate sa varieze putin in functie de tipul fainii.Daca cumva vi se pare ca dupa cele 10 minute de framantare aluatul este prea moale sau, prea tare, adaugati ori putina faina, ori putin lapte, asta in functie de caz.
5.Cand aluatul are caracteristicile enumerate inseamna ca este gata.Il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasa sa stea la dospit intr-un loc cald pentru 40-50 de minute.
*Intre timp pregatim sosul bolognese asa:
1.Punem intr-o cratita putin ulei de masline, apoi adaugam ceapa taiata cubulete marunte.
2.O lasam 2 minute pana devine stravezie, dupa care adaugam cateii de usturoi rasi, ardeiul taiat marunt, morcovul si telina date prin razatoare, sunca presata taiata fasii fine si in final, ciupercile taiate cubulete.Lasam totul sa se caleasca la foc mic pana se inmoaie, cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi carnea tocata si cu o furculita desfacem carnea in bucatele cat mai micute.
4.Adaugam laptele si lasam sa fiarba la foc inabusit pana lichidul scade.
5.Punem apoi rosiile fara pielita taiate cubulete marunte, sucul de rosii si toate condimentele adica, putin cimbru, busuioc, nucsoara, oregano, piper si sare dupa gust.
6.Acoperim cratita si lasam sa fiarba la foc mic pana carnea se patrunde, lichidul scade si se formeaza un sos gros.
7.Punem intr-o oala la fiert apa cu sare.Adaugam spaghetele si le fierbem timp de 8 minute.
8.Le scurgem bine si apoi le amestecam cu sosul bolognese.Cand pastele sunt bine invaluite in sos, punem cratita deoparte...este gata.
*Acum ca aluatul a dospit si sosul este gata, incepem sa asamblam painea asa:
1.Pe o hartie de copt pudrata lejer cu faina intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara potrivit de groasa, cam de 5 mm).Luam hartia cu aluatul si o dam la rece pentru 15 minute.
2.Dupa ce o scoatem de la rece, impartim aluatul asa...''ochiometric'' in 3 parti pe lungime, insa fara a-l taia.Mijlocul trebuie sa ramana intreg.Lateralele le vom taia in fasii late cam de 1 cm. ajutandu-ne de un cutit foarte bine ascutit.
3.Punem umplutura de spaghete si sos pe mijlocul aluatului (cel ramas netaiat) ,deasupra asezam mozzarella taiata cubulete si apoi incepem sa impletim fasiile taiate.
4.Trecem cate o fasie laterala pe partea opusa in forma de X; odata o fasie din stanga, apoi o fasie din dreapta.Continuam asa pana impletitura este gata.
5.Ungem painea rezultata cu albusul batut, presaram deasupra ei, verdeata tocata marunt cine doreste, pudra de usturoi si parmezan.6.Asezam painea intr-o tava in care am pus hartie de copt, apoi dam tava la cuptor, la foc mediu-iute pentru 30-35 de minute sau, pana placinta este rumen-aurie.
7.Servim painea calda, feliata cu putina smantana cine doreste!
Ce frumos arata painica ta! O minune rumena si delicoasa. Pup!
RăspundețiȘtergereCe idei mai ai tu fata draga .Bravo.
RăspundețiȘtergereCe poze superbe..
RăspundețiȘtergere