vineri, 13 iunie 2014

Kringel Estonian cu mac

O reteta minunata pregatita dupa reteta Danei @Retete simple si gustoase
O textura crocanta la exterior si pufoasa la interior, totul inmiresmat cu seminte de mac...per total: un deliciu.
Enjoy!
Ingrediente:
Aluat:
-300 gr. faina
-120 ml. lapte
-15 gr. drojdie
-3 linguri de zahar
-1 galbenus de ou
-40 gr. unt
-putina sare
Umplutura:
-60 gr. unt
-4 linguri de zahar
-3 linguri mac
-1/2 lingurita scortisoara
Topping:
-4 linguri zahar praf
-1 lingurita mac
-1-2 linguri zeama de lamaie

Mod de preparare:
*Pentru inceput pregatim aluatul:
1.Punem drojdia si zaharul in laptele caldut, nicidecum fierbinte, si lasam sa stea pana incepe sa se formeze spuma deasupra.
2.Intre timp, punem intr-o craticioara untul la topit, dar avem grija sa nu il infierbantam prea tare, doar cat sa se topeasca.Cand untul este fluid, luam cratita de pe foc, lasam sa se raceasca si apoi adaugam galbenusul.Batem bine cu o furculita pana la omogenizarea completa.
3.Punem faina cernuta intr-un castron impreuna cu sarea, adaugam apoi treptat amestecul de unt si amestecul de lapte.
4.Framantam bine pana ne rezulta un aluat de o consistenta ferma.Eu am framantat cam 10 minute, apoi am pus aluatul intr-un castron, l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit cam o ora si 30 de minute, pana si-a dublat volumul.

*In timp ce aluatul sta la dospit pregatim umplutura asa:
1.Punem intr-un vas mai mic untul care trebuie sa aiba o consistenta moale.Adaugam zaharul, macul macinat si scortisoara.
2.Omogenizam totul foarte bine.

*Pregatim si topping-ul:
1.Amestecam intr-un castronel zaharul cu macul si adaugam pe rand zeama de lamaie(poate va trebui sa o folositi pe toata, sau poate nu v-a trebui).Va spun doar ca trebuie sa adaugam zeama de lamaie pana zaharul devine ca o pasta si amestecul este usor fluid cat sa se poata unge Kringel-ul cu o pensula pe deasupra.Acest topping are rolul de a face suprafata mai crocanta.

*Pornim cuptorul, pregatim o tava, punem hartie cerata pe fund si apoi incepem sa lucram cu aluatul.Procedam asa:
1.Cand aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru si il aplatizam usor cu mainile pentru a iesi aerul.
2.Intindem apoi aluatul intr-o foaie dreptunghiulara care asa aiba cam 1 cm. grosime.
3.Ungem toata suprafata cu umplutura lasand deoparte din acest amestec cam 2 linguri.Incepem sa rulam pe lungime, pana ne rezulta un rulou.

4.Cu un cutit bine ascutit taiem exact in doua ruloul format, dar avem grija ca un capat sa ramana netaiat.
5.Rasucim cele doua parti in asa fel incat partile taiate sa fie in sus.
6.Unim marginile, formand o coronita si cu umplutura pusa deoparte ungem pe deasupra.
7.Pensulam deasupra si topping-ul, dupa care asezam coronita in tava pregatita anterior.

8.Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 25-30 de minute pana capata o culoare rumen-aurie.
9.Cand este gata, scoatem tava si servim Kringelul estonian cald sau rece, nici nu mai conteaza...ideea este sa fie alaturi o cana generoasa de lapte.
Pofta buna!

3 comentarii:

  1. Superb! Pufos si super aromat, cu siguranta. Pozele vorbesc de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb arata ! Imi doream aceasta reteta si dupa post ,prima o fac ! Ma bucur ca esti din nou activa pe blog ,imi era dor ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arată! Superbe fotografii, Angelica!

    RăspundețiȘtergere