miercuri, 26 iunie 2013

Sirop de capsuni si mai apoi...capsuni congelate:-)))

Sirop de capsuni...o bunatate pe care la iarna este musai sa o avem in camara!
Ce poate sa ne aminteasca mai bine de aroma capsunilor de mult trecuti decat un delicios sirop, niste capsuni congelate, sau de ce nu, chiar o dulceata de capsuni?
Ei bine, eu vreau sa simt toate acestea in zilele geroase de iarna, asa ca, odata ce am pregatit delicioasa dulceata de capsuni aromata, am pregatit si un sirop insistent de parfumat, iar capsunii care au stat la macerat in zahar, i-am pus la congelat in caserole.A fost un fel de 3 in 1:-).
Voi folosi bunatatile pregatite la diverse dulciuri, sau poate pur si simplu ma voi infrupta din ele, asa la liber, cand imi va veni dorul:-)
Spor la treaba si voua!
Deci, sirop de capsuni si mai apoi ...capsuni congelate ,un ''must have'' pentru  la iarna!
Enjoy!
Ingrediente:
-2 kg.capsuni cat mai coapte, cat mai rosii, sau cat mai rozalii
-2 kg. de zahar
-sticle curate, sterilizate si bine uscate
-caserole de plastic


Mod de preparare:
1.Curatam de codita si spalam si foarte bine capsuni cat putem de repede pentru a nu-i tine mult timp in apa sa nu le treaca aroma si apoi ii stergem usor cu un servet de hartie.
2.Ii punem intr-un vas cat mai incapator si turnam peste ei zaharul.Cu o lingura de lemn ii amestecam usor pana sunt toti invaluiti de zahar.Dam vasul la rece peste noapte.
3.In tot acest timp scoatem si ii mai amestecam de cateva ori pana zaharul este complet topit.
4.Dupa ce s-a topit zaharul, scurgem foarte bine zeama de pe capsuni si o punem intr-o cratita.

*Pentru capsunii congelati procedam asa:
  • Capsunii care raman ii lasam sa se scurga si ei foarte bine intr-o sita si apoi ii intindem pe o tava mare pe fundul careia am asezat o bucata de hartie de copt.
  • Imprastiem pe hartie capsunii in asa fel incat sa nu stea unii peste altii si dam tava la congelator pana acestia incep sa se inghete la suprafata.Cred ca v-a dura undeva in jur de 30-40 de minute pentru o transa.
  • Cand capsunii nu se mai lipesc unii de altii si sunt seminghetati, ii portionam in caserole pe care le dam la congelator.Deci, deja avem pregatiti capsunii congelati pentru iarna.
*Acum continuam sa pregatim siropul;
5.Cratita cu siropul o punem la foc mic si lasam sa fiarba cam 15 minute la foc lejer.Daca este cazul indepartam cu o spatula spuma care se ridica.
6.Dupa ce timpul a trecut, turnam siropul fierbinte in sticle curate si sigilate, le inchidem bine si le punem intre paturi, la dunst uscat pana sunt reci complet, cam 1-2 zile.
7.Le scoatem apoi din paturi, le privim cu drag... caci siropul are o culoare fabuloasa... si le depozitam in camara la un loc intunecat.
8.La iarna, savurati cu drag un aromat sirop de capsuni, sau o capsuna congelata:-)
Pofta dulce s-aveti!

7 comentarii:

  1. Bun trebuie sa mai fie!
    Arata superb!

    RăspundețiȘtergere
  2. mmm... super...ce chestie...tocmai am postat azi...un sirop...furat de la tine ! :) foooartee bun !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un sirop foarte aromat si foarte buuuun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa ce strecor siropul eu pun capsunii in robotul de bucatarie, ii fac pasta, pe care o pun in borcanele mici si le fierb 40 de minute
    Pasta de capsuni e foarte buna iarna si ca inlocuitor de gem si de pus peste gris sau orez cu lapte.

    RăspundețiȘtergere