sâmbătă, 6 aprilie 2013

Placinta dospita cu mere

O placinta grozava...super-mega-gustoasa:-)
Tare mult mi-a placut si am sa o mai fac cat de curand si cu alte umpluturi!
Multumesc Papa la Ile pentru aceasta delicioasa reteta!
Ingrediente:
Aluat:(ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei)
-500 gr. faina
-1 plic drojdie uscata (sau 25 gr.drojdie proaspata)
-200 ml. lapte caldut
-50 gr. unt
 -2 oua
-70 gr. zahar
-o jumatate de lingurita de sare
Umplutura:
-1.5 kg. de mere
-150-200 gr.zahar (depinde cat de dulce doriti sa fie umplutura)
-zeama de la o lamaie
-2-3 lingurite de scortisoara
Mai avem nevoie de:
-2-3 linguri de gris
-1 galbenus de ou
-putin zahar tos
-zahar praf pentru pudrat deasupra(optional)

Mod de preparare:
Aluat:
1.Luam un vas mai mic si punem laptele caldut in care dizolvam drojdia uscata.
2.In alt castron mai mare, punem faina si sarea,le amestecam incet, apoi turnam amestecul de drojdie, punem ouale, untul, zaharul si incepem sa framantam usor pana obtinem un aluat pufos si elastic.
3.Cand este gata de framantat aluatul, acoperim castronul cu un prosop si il lasam la dospit cam 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.


*In acest timp pregatim umplutura asa:
1.Merele curatate de coaja si cotor le dam prin razatoarea mare.
2.Pe masura ce le razuim, le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida.Cand le-am terminat pe toate, punem zaharul si le lasam sa stea putin, doar cat sa isi lase sucul. Apoi le stoarcem bine, bine cu mana si le amestecam cu scortisoara.
3.Le punem intr-o cratita  la calit la foc mic si amestecand din cand in cand in cratita, calim merele pana devin aurii si nu mai lasa zeama deloc.
Nota:Puteti trece peste faza cu calitul si sa puneti merele in placinte afara a le cali, iese la fel de buna.

*Ansamblare:
1.Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in doua bucati egale.
2.Prima bucata o intindem pe masa pudrata cu faina in marimei tavii in care urmeaza sa coacem placinta.


3.Foaia obtinuta o rulam usor pe sucitor si o asezam pe fundul tavii capitonata cu folie de aluminu, sau hartie de copt.
4.Deasupra foii presaram putin gris, apoi asezam umplutura de mere.Peste umplutura punem cea de-a doua foaie de placinta, la fel intinsa dupa marimea tavii.


5.Intepam placinta din loc in loc cu o furculita, ungem suprafata cu un galbenus de ou, presaram putin zahar tos si dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 40-45 de minute pana placinta este aurie si patrunsa in interior (putem face testul scobitorii).
6.Dupa ce s-a copt, scoatem tava din cuptor si lasam placinta sa se tempereze inainte de a o taia.
7.O servim simpla sau pudrata deaspura cu zahar praf....cine doreste:-)
Un deliciu!
Pofta mare va doresc!!!!!

11 comentarii:

  1. Daca e asa super buna vreau si eu, mai ales ca ador deserturile cu mere!!! Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ultima data am facut si eu cu merele necalite si a fost foarte apreciata.
    Ai dreptate, e foarte buna si asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu abia acum urmeaza sa fac cu mere necalite...sunt sigur a ca v-a avea acelasi succes.
      Multumesc pentru vizita,va mai astept pe la mine:-)
      Cele bune!

      Ștergere
  3. Pai daca e cu mere...sunt prima venita !!!
    Am venit dupa aroma imbietoare.....
    Ce e cu mar, nu are cum sa nu fie MAGNIFIC !
    Te tzuc cu drag si iti doresc o duminica insorita...

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata foarte bine. O reteta excelenta !

    RăspundețiȘtergere