Chutney..ce-mi mai place !!!!
Exista cateva diferente intre chutney,sos si zacusca .
Chutney este o combinatie de fructe si legume,cu otet, zahar si mirodenii fierte indelung.
Fierberea fructelor si a legumelor e importanta pentru ca omoara bacteriile si impiedica alterarea conservei respective.La fel important este si otetul care actioneaza pe post de conservant.De retinut e ca otetul corodeaza metalul asa ca, optati pentru capace cu invelis de plastic,cand il puneti in borcane spre pastrare.
E important de stiut ca gustul acestui sos se imbunatateste cu timpul.E bine sa asteptati macar 3 luni pana sa deschideti un borcan de chutney si sa-l consumati.Un chutney corect preparat rezista si pana la doi ani in borcanul nedeschis cu conditia sa fie depozitat intr-un loc intunecos si rece.Odata deschis ,se pastreaza insa la frigider.
Sosurile sunt oarecum similare,au cam aceeleasi ingrediente,dar sunt fierte in timp mai scurt,iar legumele sunt mai ferme, nu atat de moi ca si la chutney.
Zacusca este facuta exclusiv din legume,cu mai mult ulei,dar nu contine otet si zahar .Fierberea dureaza mai mult pentru a steriliza compozitia.
Exista multe variante de chutney, toate absolut delicioase si ispititoare.Mi-as dori sa le incerc pe toate...dar,azi m-am limitat la chutney cu rosii,ceapa si mere .Acest chutney ,este unul dulce acrisor originar din India(asa stiu eu), si aduce oarecum cu zacusca noastra.Merge cu branzeturi ,mezeluri sau carnati.Eu mai il ung pe felii de paine si razalesc branza deasupra.Pun apoi feliile pe grill pana se topeste branza.E ffff bun!!!
Chutney este foarte usor de facut ,asa ca ,aproape sigur va v-a iesi.Concluzie ...merita sa-l ai in camara la iarna.
Din ingredientele date iese cam 1.5 kg.,este gata aproape intr-o ora,deci... e si rapid.Daca v-am convins urmariti reteta:
Ingrediente:-2 linguri ulei de masline
-3 cepe dulci
-1 kg.rosii
-500 gr.mere
-2 linguri de boia dulce
-3 ardei iuti
-200 gr.zahar brun
-350 ml. de otet de vin rosu
-2 linguri de bulion
-1 lingurita de sare grunjoasa
Mod de preparare:
- Incingem intr-o cratita uleiul si adaugam ceapa taiata cubulete si o calim la foc potrivit 10 minute,cu o jumatate de lingurita de sare grunjoasa.
- Adaugam apoi rosiile taiate jumatati,merele(curatate de coaja si cotor) taiate cuburi.Punem si ardeii iuti tocati marunt cu tot cu seminte.Le calim toate 5 minute pana cand incep sa se inmoaie rosiile,apoi adaugam zaharul,otetul, bulionul si restul de sare.Lasam sa dea in clocot,apoi fierbem la foc mic 30 de minute pana se ingroasa, amestecand bineinteles din cand in cand.
- Punem sosul in borcane care sa aiba capac de sticla sau de plastic.Inainte de a sigila borcanele le lasam sa se racesca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu