Tortul acesta este primul dintr-o serie de cateva bunatati.Andie poti sa servesti cu incredere, (kilo)gramele nici macar n-or sa se vada,de simtit nici pe atat,pentru ca in urma acestui festin caramelicios o sa ramanem cu amintirea gustului suprem si cu dorinta de a mai repeta experienta degustarii lui.
Sa zic cate ceva si despre tort...tortul asta, este de vis!!!.N-am mai facut in viata mea un tort asa de gustos.Aspectuos poate ca da ,insa la gust e de-a dreptul divin.
La baza savurezi intai un blat cu ciocolata fara faina care este cremoosssss si bun de nu mai poti.Apoi dai de un blat meringue cu nuci de-ti taie rasuflarea ,urmand ca deasupra sa te delectezi cu cel mai pufos blat de ciocolata...ce mai?...te simti de parca ai fi in al noulea cer.In tot maratonul asta de gusturi,nu poti sa nu simti si textura matasoasa a caramelului pregatit dupa reteta lui Andreea si pe care il gasesti la fiecare etaj.Si pentru ca nota sa fie maxima, acest ''munte'' de savoare este imbracat intr-o bezea caramelizata.Deci ,ce nota-i dam? Io'i dau nota 11 :-)))
Am tot stat si m-am gandit ce nume ar trebui sa ''poarte''.Cam complicata treaba(mai ceva ca pregatirea lui)dar pentru ca am vrut sa integrez in titlu toate bunatatile din care este compus ,m-am hotarat sa-l ''botez'' Caramelo-cioco-meringue cake!
Deci dragii mei ,draga Andie,astept pareri de la voi,caci aceasta postare cu deliciul ei cu tot va participa la gala lui Andie, Provocarea Dulce Romanie din luna iunie...bineinteles daca lui ''sefa'' ii va placea ;-))).
Vorbaria fiind spusa,va doresc pofta mare si delectare placuta.
Pe final,vorba lui Andie, Love and caramel.Yu-huuu!
Enjoy!
Ingrediente:
Blatul de ciocolata fara faina:
-65 gr.unt nesarat
-75 gr.zahar
-3 oua separate
-170 gr.ciocolata neagra(cu 72 % cacaua-eu am folosit Kandia)
-1 1/2 lingurita cafea ness
-1 1/2 lingurita esenta de cafea
-putina sare
Blatul meringue cu nuci:
-60 gr.ciocolata amaruie maruntita
-60 gr.nuci (sau alune)
-1 1/2 lingura faina de porumb
-2 albusuri
-60 gr.zahar
Blatul pufos de ciocolata de deasupra:
-170 gr.unt
-40 gr.cacao neagra( cu continut mare de grasime 22%-de la Dr.Oetker)
-250 gr.zahar praf
-1/2 lingurita esenta de cafea
-2 oua
-140 gr. faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/4 lingurita de sare
-125 gr.iaurt (eu am folosit Danone Cremosso si e cel mai super)
Caramel:
-400 g zahar
-140 g unt
-300 ml smantana pentru fisca(30 %grasime)
Bezea topping:
-2 albusuri
-150 gr.zahar
-alune pentru decor(optional)
Mod de preparare:
Blatul de ciocolata fara faina:
1.Pornim cuptorul la 170 de grade.Ungem cu unt marginea unei tavi rotunde cu diametrul de 16 cm.Pe fundul tavii punem o bucatica rotunda de folie pergament.Punem tava deoparte.
2.Intr-un bol amestecam untul cu zaharul pana devine pufos,undeva cam la 3-4 minute.
3.Adaugam galbenusurile,cate unul pe rand,mixand bine dupa fiecare.
4.Apoi punem si ciocolata topita,cafeaua ness,esenta,sarea si amestecam pana totul este bine omogenizat.
5.Separat batem spuma albusurile.
Adaugam albusurile in trei transe la compozitia de ciocolata,amestecand usor dupa fiecare.Turnam totul in tava si o dam la cuptor pentru 15-20 de minute.
Cat timp se coace blatul de ciocolata pregatim blatul meringue cu nuci:
6.Amestecam ciocolata maruntita cu faina de porumb si cu nucile taiate grosier si prajite putin.
7.Intr-un alt bol batem spuma albusurile cu zaharul pana sunt pufoase,cam 8 minute.Punem albusurile peste compozitia cu alune si omogenizam usor totul cu o spatula de sus in jos.
8.Dupa ce timpul de coacere a blatului de ciocolata fara faina a trecut,il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca cam 10 minute,timp dupa care turnam deasupra blatul meringue.Nivelam totul si apoi dam tava din nou la cuptorunde o mai lasam inca 20-25 de minute pana bezeaua este crocanta la suprafata.
9.Dupa ce s-a copt ,luam tava din cuptor,o lasam sa stea cam 15 minute sa se tempereze si abia apoi scoatem blatul din tava.Lucram cu grija sa nu sfarmam bezeaua.Este foarte fragila.
Intre timp pregatim si blatul pufos de ciocolata asa:
10.Intr-un bol punem untul ,zaharul ,esenta si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
11.Adaugam apoi pe rand ouale,mixam bine pana se incorporeza fiecare ou si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
12.Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .
13.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua pana devine totul ca si o pasta.
14.Adaugam ambele compozitii (faina si cacaua) la spuma de unt alternandu-le; incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam usor pana cand toate sunt bine incorporate.
15.Turnam compozitia in tava si dam la cuptor la foc iute,apoi moderat ,pana blatul este patruns.Facem testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor(se amareste).Cand este copt,scoatem blatul din tava si il punem pe un fund de lemn sa se raceasca.Cand este rece taiem blatul in doua.
Nota:Puteti sa coaceti toata compozitia o singura data si apoi sa taiati blatul in doua,sau sa o coaceti in doua transe.
Caramelul:
16.Punem intr-o cratita zaharul si il caramelizam pana se topesc toate granulele de zahar.
17.Dupa ce zaharul s-a topit si a capatat o culoare aurie, adaugam untul taiat cubulete si amestecam bine pana se topeste.
18.Adaugam apoi smantana lichida .La pasul asta trebuie sa avem grija deoarece aburii care se vor ridica sunt foarte fierbinti.Lasam pe foc mic pana caramelul incepe ingroase mai bine amestecand din cand in cand.Odata ce ajungem la o consitenta cremoasa,oprim focul,caramelul este gata.
Bezea topping:
19.Batem albusurile spuma,apoi adaugam treptat zaharul.Dupa fiecare priza de zahar mixam bine pana se topeste si abia apoi punem urmatoarea portie de zahar.
20.Cand spuma a devenit ferma si sclipicioasa,oprim mixarea,bezeaua este gata.
Ansamblare:
Pe un platou asezam prima data blatul de ciocolata fara faina si cel meringue.Il ungem cu caramel,apoi punem deasupra si cele doua foi din blatul pufos de ciocolata pe care de asemenea le ungem cu caramel.
Imbracam tortuletul in bezea si ii dam o forma(fiecare poate sa-l decoreze dupa bunul plac si sa se ''joace'' cu bezeaua).Dupa ce am imbracat tortul in bezea ,cu ajutorul unui pistol de bucatarie caramelizam putin bezeaua.
Cand totul este gata ,decorati daca doriti cu alune caramelizate.
Asta a fost tot!
S-aveti o pofta divina!
Moama ce dulcegarie! Daca Andie n-o sa fie multu, trimite prajitura la mine :)) Arata demential! pupici
RăspundețiȘtergereO trimit Anto...o trimit...numa' sa dea ''sefa'' verdictul :-)))
ȘtergereMa bucur ca-ti place.
Pupici si de la mine!!!
woow, un asa desert teribil de irezistibil, mai rar am vazut.felicitari!!!!
RăspundețiȘtergereO Craita ,ce frumos mi-ai zis!!!
ȘtergereMultumesc frumos :-))
Te pup.
Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ce bunatate !!!Uiti de dieta, uiti de calorii, uiti de orice , numai sa gusti o feliuta !!!
RăspundețiȘtergereTe tzuc, duminica relaxanta !
Hi,hi,hi ce figura ai fost...da' sa sti ca ai dreptate,uiti de toate ;-)
ȘtergereSidy pe bune,e grozav tortul asta,l-as fi mancat pe tot,da' parca nu m-am indurat sa nu guste si altii.Le-a placut si lor la nebunie.
Duminica faina si tie.
Pupi.
Mi s-a facut o poftaaa!Eu iubesc caramelul si ciocolata:X
RăspundețiȘtergereArata delicios!
Te invit pe blogul meu, sper sa iti placa!
http://simplement-heureuse.blogspot.ro/
Corina bine ai venit.
ȘtergereCaramel si ciocolata...placeri comune :-)
Eu deja ti-am vizitat blogul cand imi faceam pofta la Alinutza, sotia fericita si mi-a placut mult blogul tau.
Sigur ca mai vin,e super totul pe acolo.Seara faina iti doresc si multumesc de vizita.
Pupic.
Arata minunat...si sunt convins ca e la fel de bun precum arata! Duminica placuta! Cosmin
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereGarantez pentru gustul spectaculos...e grozav!
O duminca frumoasa va doresc si eu :-)
Wow, ce minunatie! Arata de milioane, nici nu vreau sa ma gandesc cat o fi de bun. Fug de aici, ca prea e ispititor :)
RăspundețiȘtergereAnki mersi fain!
ȘtergereE fooooarte bun...chiar spuneam in introducere ca asa de bun tort n-am facut in viata mea.E delicios!
Mersi de vizita ,de aprecieri si te mai astept pe la mine.
Zi faina!
Pup :-)
Arata DIVIN!
RăspundețiȘtergereDoamne ma minunez de fiecare data de talentul tau si de simtul estetic pe care il ai!Esti o femeie deosebita (cred ca ti-am mai zis insa meriti sa ti se spuna asta de 100 de ori pe zi!) si sper ca toata lumea te apreciaza si te respecta asa cum o fac eu caci meriti! :*
Andie cred ca e mai mult decat incantata de tortul asta! (saliveaza ca si mine :))) )
Oooo Alina ce frumos mi-ai zis!!!Multumesc tare mult pentru toata aprecierea,e mai mult decat as putea cere vreodata.
ȘtergereSper sa-i placa si lui Andie,caci l-am facut special pentru Provocarea gazduita de ea...abia astept sa vad parada:-)
Te pup cu drag Alina.
Vaiii, cum arataaaa!!! Imi vine sa-l mananc asa din poze :))) E criminala dulcegaria asta a ta!!! Felicitari!
RăspundețiȘtergereHi-hi ce figura ai fost :-)))Criminala zici???De acord cu tine ;-)
ȘtergereMersi de laude.Te pup!
Arata mai mult decat divin. Poate ca ai scris, insa n-am observat daca ai mentionat diametrul formei.
RăspundețiȘtergereSuuuuuper !
Ma bucur ca iti place Mihaela:-)
ȘtergereEste foarte bun,spun asta fara sa exagerez,cam mult de lucru,dar merita fiecare secunda de osteneala,garantat!
Am mentionat dimensiunea tavi,este de 16 cm.Daca-l faci,iti doresc mult spor,si te astept cu impresii.
Te pup:-))
Vai cum arata chiar e criminal,cred ca si greu de facut,la blatui meringue cu ce pot inlocui faina de porumb,tare mult imi place o sa ramana in visul meu,il pot face in forma de 18?faina de porumb e cumva malai nu am folosit niciodata. Adriana.
RăspundețiȘtergere